Mám nárok na tehotenské a materskú?

hhrdza
12. sep 2024

Dobrý deň, od 2023 som SZČO ale zároveň poberám rodičovský nakoľko mám dieťa (5r) s nepriaznivým zdravotným stavom. Momentálne som 7tt- termín pôrodu 6.maj . Trochu ma chytá panika nakoľko som si myslela, že získať najvyššiu materskú nebude pre.mna problém. No tu nastáva otázka, či vlastne budem mať tých 270 dní platených čo sa týka nemocenského (ako to zistím?) a či vôbec budem mať nárok na materskú a tehotenské. Ako by ste prosím postupovali???

pondelok01
12. sep 2024

@hhrdza ako SZCO snad vies, ci si platis nemocenske a kolko

hhrdza
autor
12. sep 2024

@pondelok01 neplatím, nakoľko som si myslela, že pokiaľ som na rodičovskom, to za mňa platil štát. Niečo sa ale menilo k 1.1 2024 a teda neviem ako to bolo pred týmto dátumom.

luliu
12. sep 2024

@hhrdza nemáš nárok na materské ani tehotenské, keď nemáš 270 NP. Nemocenské za teba štát neplatí. Z čoho by si to chcela mať platené? A ešte aj najvyššiu...

tahomi
13. sep 2024

Uz mas druhu temu, ale odpoved je rovnaka - nemas narok na nic okrem nizsieho rodicovskeho po narodeni.

lenkakravcova
13. sep 2024

@hhrdza ak si SZČO tak materskú a tehotenské máš len vtedy keď máš buď platené povinné odvody alebo dobrovoľne odvody. Nič iné. V iných prípadoch máš nárok iba na nižší rodičák.

pondelok01
13. sep 2024

@hhrdza pocas poberania rodicovskeho prispevku za teba stat plati zdravotne poistenie, do zdravotnej poisrovne. Cize mas narok na zdravotnu starostlivost, preventivky atd., nielen nevyhnutne osetrenie. Nemocenske je sucast odvodoveho balika, ktory sa plati Socialnej poistovni. Ak si platis odvody, Socialna poistovna ti ma potom z coho vyratat a vyplacat socialne davky. Ak si nic neodvadzala, tak ti nema z coho vyplacat socialne davky. Vynimka je iba rodicovsky prispevok, a pridavok na dieta, na tie ma narok kazdy rodic/dieta, bez ohladu na to, ci nieco odvadzal. Tieto prispevky ale vyplaca Urad prace.