Ahojte, moja momentálna situácia je veľmi špecifická.
Bola som zamestnaná (na čas neurčitý) od 8/2015 do 30.9.2021, pričom som bola od 12/2020 do 4/2021 na PN (presne 4 mesiace). Podala som výpoveď, normálne som ukončila pracovný pomer. Hneď od 1.10.2021 som na PN - na PN som nastúpila v tzv. ochranej lehote, nebola som sa prihlásiť na úrad práce. Od októbra som teda na PN a teraz som tehotná.
Moja otázka znie, čo je pre mňa najvýhodnejšie. Ukončiť prvú PN a od ďalšieho dňa nastúpiť na PN s gyn.dg.? Alebo má všeobecná lekárka pokračovať v PN - pokračujúca PN? len pod gyn.dg.? Alebo ukončiť PN a ísť na úrad práce - na pol roka na podporu? Manžel je živnostník, mohol by ma teoreticky na niekoľko mesiacov zamestnať, ak by to zlepšilo výpočet dávok?
Budem mať nárok na tehotenské? Na materské? Z čoho sa mi budú tieto dávky vyrátavať?
Budem veľmi vďačná za vaše odpovede.
Narok nevznika ani na tehotenske ani materske …
@jankalukasova ano, otehotnela som az ako PN
@andula1988 wau. takže 6 rokov práce na full time je fuč kvôli 3 mesiacom...
@sansa_stark nie je 6 rokov fuč. Treba obnoviť NP. Tak ak teda manžel má možnosť Ťa zamestnať, nech Ťa zamestná. Tým sa NP obnoví. Stačí ho obnoviť na jeden deň (samozrejme lepšie na viac aby to SP nevyhodnotila ako účelové).
@sansa_stark ano. Zrus pn, nech ta manzel zamestna a ak bude splatit dobre odvody vyse 90 dni este budes mat max matersku. Skratka v case naroku musis mat aktivne nemocenske poistenie, alebo byt v ochrannej lehote.a teda za tych 5r si mozno odviedla menej, ako na materskej dostanes, to len tak btw.... kazdopadne zachranit matersku este vies.
@jankalukasova u manžela vo firme zamestnávajú iba na živnosť. To by mi tiež pomohlo, ak by som napr. na 3 mesiace bola ako živnostníčka?
@sansa_stark este nic nieje stratene …. V akom si tyzdni ?
@andula1988 v 9.tom tyzdni
@sansa_stark sku mrknut jozefa mihala ( relia.sk) alebo pravne pre rodica ….. ono DNP musi byt aktivne 26tyzdnov aby z neho bola ratana materska ….
@sansa_stark ale veď máš 270 dni nemocenského poistenia nie?
Ahojte. Neviete ako vypocitam MD ked je zena na invalidnom? Alebo aka je minimalna materska?
@eliotko a pracujes resp mas aktivne NP 270 dni ? ak mas len ID neni narok na matersku
@loginexistuje to ako ID nema narok na matersku?
@eliotko narok na materske mas ked mas nemocenske poistenie a to len pri poberani ID nemas
aby to bolo iasne ak mas odpracovanch 270'dni (alebo ti trva prac pomer ) tak mas narok na materske aj ako ID
ak si otehotnela už ako nezamestnaná (v Tvojom prípade na PN), tak nárok nemáš. Treba obnoviť nemocenské poistenie.