Mám nárok na tehotenské?

nickb
23. aug 2024

Dobrý deň,
Mám otázku neviem či to sem patrí ale nikde som nevidela konktrétne môj prípad.
Momentálne som zamestnaná ale budúci mesiac mi končí zmluva so zamestnávateľom a už asi pred mesiacom sme sa dohodli že zmluvu predlžovať nebudeme nakoľko som mala problémi s rukou a ostala som PN, pred 3 týždňami som zistila že som tehotná a tak sa chcem spýtať či budem mať nejaký nárok na tehotenské alebo na akýkoľvek príspevok, keď sa znova nahlásim na úrad práce, samozrejme pred začiatkom PP som študovala ale aj brigádovala viem že za mňa odvádzala šefka z brigád ale neviem či sa to nejak ráta a koľko mesiacov to bolo.
Ďakujem vopred za odpovede 🙏🤍

katariiinkaa
23. aug 2024

@nickb na tehotenské potrebuješ 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 roky, táto podmienka musí byť splnená ku 1. dňu 13. týždňa tehotenstva. Záleží teda ako dlho si pracovala. Počas evidencie na úrade práce za teba nemocenské štát nehradí. Na to aby ti uznali tehotenské musíš mať aktívne nemocenské poistenie alebo byť v ochrannej lehote.

katariiinkaa
23. aug 2024

@nickb ak máš elektronický účet poistenca v SP, vieš si tam pozrieť všetky svoje poistenia a dobu ich trvania a podľa toho si to vypočítať.

nickb
autor
23. aug 2024

@katariiinkaa ďakujem pekne, bohužiaľ nemám elektronický účet. Zamestnaná som bola alebo teda budem (v septembri ) to bude rok.

katariiinkaa
23. aug 2024

@nickb tým pádom by si teoreticky nárok mala mať 🙂 ide tam hlavne o tých 270 dní za posledné 2 roky, čiže keď si pracovala rok, malo by ti to vyjsť. Prípadne ak by ti náhodou nejaké dni chýbali potom ku materskej, vieš si ich dobrovoľne doplatiť (ak nebudeš zamestnaná).

nickb
autor
23. aug 2024

@katariiinkaa ďakujem veľmi pekne 🙏🤍🍀

dadka1997
23. aug 2024

@nickb na tehotenske potrebuješ 270 dni nemocenského poistenia za posledne dva roky, co ty nespĺňaš, cize nie

katariiinkaa
23. aug 2024

@dadka1997 prečo by nespĺňala keď rok pracovala? Vyššie píše že v septembri to bude rok čo pracuje, čo je viac ako 270 dni.

luliu
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katariiinkaa
23. aug 2024

@luliu no keď len 3 týždne dozadu zistila že je tehotná, tak to nebude nejaké pokročilé štádium tehu 🙂 čiže mne logicky vychádza že by ten nárok na tehotenské mala mat, veď už teraz spĺňa tých 270 dni. Rátajú sa posledné 2 roky čo viem, ešte keď tam mala brigády ako vraví tak nevidim absolútne v čom by mal byt problém.