Ahojte. Som tehotná (6tt) a pracovala som pred prvou materskou v Rakúsku. O 2t (budem 8tt) sa s manželom a synčekom (poberala som materskú, syncek má 1r2m ) sťahujeme natrvalo na Slovensko. Mám nárok na tehotenské? A čo materská? Ako postupovať? Kedy môžem k Dr?lebo pri prvom ma zobral Dr az v 10tt na kontrolu. Ďakujem za každú odpoveď
Pokiaľ ti neboli na Slovensku odvádzané odvody tak nemáš nárok na nič na Slovensku, ak si pracovala v Rakúsku treba riešiť tam na čo máš nárok.
nároky na dávky zo slovenska máš podľa toho či si tu odvádzala z platu, nie podľa bydliska. ak si pracovala v rakusku a tam odvádzala, pýtaj sa tam na dávky
@mamina7070
@slawka2208
@kristinka92 odvadzala som všetko v Rakúsku ... v Rakúsku nemaju tehotenske a ani reťazovu matersku😪 takže dostanem nic😖
Tak podľa mňa na rodičak ten nižší máš nárok veď to ma kazdy aj moje kamošky čo nikde nerobili po škole si neboli schopné zájsť na úrad a platiť si ani zdravotku a normálne po 5-6 rokoch mali nižší rodičak a aj ten príspevok pri narodení dieťaťa dostali
Retazena materská nie je ani u nás pokiaľ ti netrvá pracovný pomer alebo nie si v ochrannej lehote.
@barbora19911 to zavisi kde robi otec dietata
@mamina7070 mam kamošky aj slobodné matky ktoré nepracovali a stále mali ten nižší aj prispevok pri narodení 🤷
@barbora19911 ak nemali otca v rodnom liste vtedy sa neposudzuje ak otec robi v zahranici
Dostanes ten nizsi rodicak,to je vsetko. Logicky,ked odvadzas dane v inom state,nemozes cakat vyhody v inom state. Mali ste este zostat v AT a vyhody vycerpat tam.
@barbora19911 mam kamošku ktorá sa vrátila a jej Slovensko dopláca do toho vyššieho rodicovskeho,lebo robila.. základnú časť dostáva z Nemecka a upsvr jej dopláca vraj 112 lebo robila pred materskou. Pôjdem si to vyzistit... ďakujem vám za informácie
nemusis bikam chodit staci ked napises na socialnu poistovnu ale narok mat nebudes nemas 270 dni NP a ani zo zahranicia
a mas predsa este male dieta tam mas cerpat RP este z rakuska aj ked tam je cerpanie na kratsi cas a teda otazka je aj to ze ak ty si nezamestnana tak sa narok na RP posidzuje podla toho ci pracuje na slovensku
malo informacii ale na 90% nemas narok aninna tehotenske a ani na materske
ci dostanes RP zavisi kde pracuje otec dietata