ahojte kočky. poprosím vás o radu.. pracovala som v DE kde mi boli priznané aj rodinné prídavky. o prácu som však prišla a som na úrade práce v DE. vie niekto či mám nárok na prídavky aj v takomto prípade alebo nie?
on žije na sk, s dcerou sa vidi max 2x do roka. takže s ním nič. a tým pádom, že som nezamestnaná som stratila nárok na prídavky? Ďakujem ti za odpoveĎ 🙂
@miaka2 a zijes s dietatom v DE? Ak ano, tak ako si na to prisla, ze by si mohla narok na Kindergeld stratit, len preto, ze si prave nezamestnana? Kindergeld je pre dieta a s pracvnym statusom Rodica nema nic spolocne.
Ak zijes s dietatom aj ako nezamestnana v De, tak jasne, ze Kindergeld ti bude vyplacany dalej az do 18 roku dietata popr. do 25 ak bude dieta este chodit do skoly/studovat.
@yanni dcera je na sk. priznali mi prídavky a medzitým som prišla o prácu a už mi neprišlo nič. preto sa pýtam, či to mám nejako riešiť. lebo aj napriek tomu,že je na sk keď mi to raz priznali tak ma na to nárok. bez ohľadu na to či mam pracu alebo nie. lebo ako píšeš je to pre dieťa.. alebo? Ďakujem 🙂
@mrs_ed
@miaka2
Presne Baby, dolezite je, aby aspon ejden z rodicov zil v oficialne (prihlaseny na EMA) v De. Je jedno ci v DE ze na urade prace alebo pracuje. Nie je dolezite, kde zije dieta. Rodic je dolezity.
Cize @miaka2 ak zijes v DE (hoc aj nezamestnana oficialne prihlasena na urade prace), tak ma tvoja dcera narok na Kindergeld. Ak zijes oficialne na SK a poberas podporu z De, tak to si musis pozistovat ako to je, ci mas narok pocas poberania DE podpory aj na Kindergeld. Toto totiz nie je bezna situacia.
@miaka2 Ano, to som pochopila. Ale este stale si neodpovedala na otazku, kde OFICIALNE zijes. Kedze aj tato info je dolezita.
Uz som ti napisala, ak zijes (mas nahlaseny pobyt v DE), tak na poberani Kindergeld to nic nemeni. Poberanie Kindergeld a nezamestnanost sa nevylucuju.
Ak ale v DE zu nemas nahlaseny pobyt, tak to je ina situacia. Musis sa sama na Kindergeldkasse informovat.
@miaka2 Nie, nikdy som nebla nezamestnana. Tvoja nezamestnanost ale nemeni nicht na fakte, ze Kindergeld die dietatu. Ak si ho poberala ty a stale mas Wohnsitz v DE, tak by si ho mala nadalej poberat. Zavolaj si na Kindergeldstelle/Familienkasse (pozri Bescheid, tam by malo byt cislo Ansprechpartner.) Zadaj Kindergeldnummer a opytaj sa, preco nedostavas Kindergeld. Ak by ti ho stopli, poslali by ti Bescheid, ze z akeho dovodu ti stopli. Ako dlho ti uz nechodia?
@miaka2 to si uz pisala a bolo ti odpovedane. Nezalezi, kde sa nachadza dcera.
zavolaj si, preco uz nevyplacaju. Muzova sestra Bola tiez nezamestnana, ca. pol roka, a dostavala pridavky nadalej na vsetky tri deti. Vyplacanie pridavkov nema nic spolocne s nezamestnanostou rodicov.
fakt si tam zavolaj, to je najlepsie. Ak sa nedovolas, napis tam. Vsetky potrebne udaje mas na Kindergeldbescheid.
@yanni Ahoj, prosím Ta vedela by si mi poradit ako je to ak som dostávala rodinný prídavok a v januári 20 mi ho stopli, no ziaden oznam neprisiel. Otec dietata pracoval v Nemecku do septembra 2019, potom sa zamestnal na SK a teraz znovu začína pracovat v Nemecku. Treba si o prídavok znovu požiadat?
@miaka2 máš nárok na podporu v DE? A čo otec dieťaťa?