Mám nárok na rodinné prídavky, keď som nezamestnaná?

slavka1811
10. máj 2017

Ahojte,chcem Vas poprosit o radu ako je to s rodinnymi pridavkami.
Po narodeni dietata som poberala matesku plus rodinne peidavky.Standartne som po pol roku presla na rodicovsky prispevok a rodinne pridavky som udala na manzela.od 1. maja manzel presiel pod cesku firmu tak som sla na urad nahlasit aby rodinne pridavky chodili na mna.Ale mne ich zamietli z dovodu,ze od 1.januara 2017 som nezamestnana.Povedali mi aby si manzel podal ziadost v CZ o poderanie rodinnych pridavkov.
Chcem sa spytat,ci kvoli tomu ,ze som nezamestnana tak ja nemam narok na rodinne pridavky?
Za kazdu radu,info vopred dakujem

lesanka845
10. máj 2017

@slavka 1811 kedze Ty momentalne nemas prijem, musi ziadat manzel v CZ. Ale v CZ mu pridavky nebudu schvalene, pretoze podla ceskych zakonov maju na pridavky narok len Ti co nemaju prijmy alebo uplne minimalne. Takze, ak budes mat papier, ze v CZ pridavky nedostanete, budes moct ziadat Ty na Slovensku.

slavka1811
autor
10. máj 2017

Dakujem za radu..takze dalsie papierovacky...a tahanice..och.manzel sa potesi,ze musi riesit este aj toto

1306monika
10. máj 2017

@slavka1811 Ahoj Slavka moj manžel tiež pracuje v CZ ako zamestnanec a ja som na rodičovskom.
Tento príspevok dostaneš tak ako to je hore napísane - rodičovský príspevok ten poberám aj ja z Čiech -na manžela .
Ale detské prídavky nám v CZ zamietli a to sme dostali tlačivo a na základe ktorého nám ich- mne osobne posielajú na účet , Ale tento cirkus za decke prídavky musíš každý rok absolvovať. inak ti ich stopnú.
Rodičovský poberáš až do vyčerpania sumy bez cirkusov- v čechach je možnost , že si možeš ty určit za aké obdobie ti rodičovský vyplatia ale stále to bude jedna a ta istá suma ako za vyplácanie obdobia 3 rokov. len čím skor tým vedčšia suma .

slavka1811
autor
10. máj 2017

Ale nie je to povinne poberat rodicovsky prispevok automaticky v cz ked tam manzel pracuje?.Ci? Bo rodicovsky by som si chcela ponechat na sk

slavka1811
autor
10. máj 2017

A co treba dolozit k ziadosti o rodinne pridavky? Prijem od zamestnavatela za predosli rok to viem,aj z manzelovej prace a este nieco?

fidorka7
10. máj 2017

@slavka1811 je to povinné. To si nemôžeš určiť ty že čo chceš a odkiaľ chceš. Peniaze dostaneš v tom štáte, kde odvádzate odvody, vo vašom prípade ČR. Len ak by ČR nevyplácala z nejakého dôvodu, potom môžeš ty žiadať z titulu bydliska na slovensku Prvoradá je ale zárobková činnosť, až potom bydlisko.

sardinka336
11. máj 2017

Sak cigáni poberaju pridavky nie? A su nezamestnaní.....takze jasne ze más nárok na pridavky. Ostatné ti uz baby napísali.

carrot_apple
11. máj 2017

@sardinka336 a ty osobne poznáš a videla si, že cigáň poberá prídavky?

sardinka336
11. máj 2017

@carrot_apple čo sa tu chytáš za slovíčka? Kto chcel pochopil nie?

slavka1811
autor
11. máj 2017

Dakujem holky,tak idem volat manzelovi,nech teda pekne naklusa na urady a moze vybavovat...

1306monika
11. máj 2017

@slavka1811 ja viem tak že tým že si na rodičovskom , živiteľom rodiny je tvoj manžel a vy patríte pod neho ako živiteľa. S toho vyplýva že rodičovský je vám povinna platiť tá krajina kam odvádza živiteľ dane a to znamená česká republika.
Preto ich bude poberať on a nie ty , ďalej bolo by aby si otvoril učet kam mu bude aj výplata chodiť a tam bude mu zasielaný aj rodičovský ...ak ho chete na slovenský učet je to o dosť komplikovanejšie.....mi patrýme pod jednu pani v čechach ktorá je naozaj úžasna a taketo veci nám odporučila ona a do mesiaca sme to mali aj schvalené. Bo zasadá daka komisia a tá rozhoduje o tom či vám ho vyplatia.

slavka1811
autor
11. máj 2017

@1306monika dakujem...manzel bol na uradoch si teda vypytat vsetky potrebne formulare.teda ideme vybavit aj rodinne aj rodicovsky cez Cz..som zvedava,ako dlho to vsetko bude trvat...

tarra6
12. máj 2017

@slavka1811 ja neviem, ale rodinné prídavky sú prídavky na dieťa a nie na zamestnaného rodiča to je každý mesiac tých 23,52 € - https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn... - a oprávnená osoba je "rodič" nezaopatreného dieťaťa a nie "zamestnaný rodič". Podmienky sú starostlivosť o nezaopatrené dieťa nie zamestnanosť rodiča. Tak ja neviem, čo to na tom úrade myslela tá pracovníčka. A samozrejme aj cigáni dostávajú rodinné prídavky na každé jedno dieťa. Iné je bonus na dieťa, ktorý dostáva len zamestnaný rodič.

katriona1
12. máj 2017

@tarra6 nárok na pridavky je, ale vyplacet je má ta zeme, kde je rodic zamestnany, jelikoz autorka uz neni zamestnana na SK a jeji manzel je zamestnany v CR tak jim má vsechno vyplacet CR, takto to funguje v EU 🙂

slavka1811
autor
12. máj 2017

tarra6...hej presne to som si myslela aj ja, ale tieto zakony to je na hlavu
katriona1...tak tak..bohuzial..to to nam povedali na uradoch..tak jedine to akceptovat a zacat vybavovat...

jaja902
18. máj 2017

Neviete baby prosím vás ako to je keď som nezamestnaná vypísala má doktorka na pn tak keď nemám nárok na materskú len na rodičovský príspevok tak to budem teraz až do pôrodu pn? Či ako?