Mám nárok na rodičovský príspevok?

nikitka000
6. dec 2016

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či mám nárok na rodičovský príspevok, študentkou som bola do marca tohto roku odkedy som bola hneď zamestnaná. No teraz som od novembra nezamestnaná. Dajú mi aspoň nejakú ,,almužnu"? Ďakujem pekne vopred za pomoc a info 😊

pribinak
6. dec 2016

Mas

zalka
6. dec 2016

@nikitka000 ako si bola zamestnaná? od kedy do kedy? s akým platom, na akú zmluvu?
mýliš si rodičovský s materskou.
Na rodičovský 203e má nárok každý, na materskú len tie čo splnia podmienky.

pribinak
6. dec 2016

@zalka pise, ze zamestnaná bola od marca, len tam ma preklep

zalka
6. dec 2016

@pribinak a? ja viem čítať,
mne ide len o to, že ak by si priplatila tak môže mať aj materskú,
dokonca aj vysokú materskú aleto bez presných dátumov jej presne nemôžem poradiť,

áno tvoja odpoved bola správna má nárok na rodičovský príspevok... ja som to vzala trošku hlbšie.

nikitka000
autor
7. dec 2016

Prosim Vas a ake su podmienky aby mi chodila aj materská? 😊

loginexistuje
7. dec 2016

@nikitka000 270 dni nemocenskeho poistenia v obdobi poslednych dvoch rokov pred porodom a sucasne trvajuci pracovny pomer alebo ochranna lehota

jana_eyre
7. dec 2016

@nikitka000 musis minimálne 270dni pred nastupom platiť nemocenske poistenie zo svojho platu, alebo dobrovolne nemocenske..

Ak materská nevychadza mas nárok na rodicivsky príspevok..

evittam
7. dec 2016

@nikitka000 Treba uviesť presné dátumy - ako ti už napísala @zalka. Hlavná podmienka nároku na MD je mať 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom, potom buď aktívne NP alebo byť v ochrannej lehote. Ty ak si bola zamestnaná (nevieme presne od kedy do kedy) od marca do novembra tak máš cca 240 dní NP, môžeš to ešte ovplyvniť, že sa napríklad zamestnáš a budeš mať tých 270 dní NP a dokonca to môžeš ovplyvniť aj tak, že budeš mať max.MD.

nikitka000
autor
7. dec 2016

Zamestana som bola na TPP od 8. Ferbruára do 10. Novembra, teraz síce pracujem ale šéf mi neplatí odvody.

zalka
7. dec 2016

@nikitka000 a vtedy ti platil? a teraz robíš načierno?
ak platil máš 276 dní poistenia tj. ak si teraz ethotná a bola si tehotná ak ti skončil PP tak máš nárok na MD a nemusíš nič robiť bude to 70 % resp. 75% z hrubej mzdy

moni244
7. dec 2016

@nikitka000 ach jaj, pracujes na cierno a este sa ides pytat, ci mas narok na almuznu? Keby si robila normalne, mala by si aj matersku,to ti ani zdravotnu neplati?

nikitka000
autor
7. dec 2016

Od toho februara do novembra som mala normalne platene vsetky odvody

nikitka000
autor
7. dec 2016

Respektive najprv od januara som pracovala este brigadne a taktiez mi platili odvody. Ráta sa aj to?

zalka
7. dec 2016

@nikitka000 ti píšem máš dosť dní na to aby si dostala materskú, si v ochrannej lehote, na MD môžeš nastúpiť 6t pred termínom pôrodu, kludne počas tehotenstva môžeš ísť na PN, nárok mať budeš len dokladuješ spolu s PN na SP aj to, že si bola tehotná v čase skončenia PP.

nikitka000
autor
7. dec 2016

Veľmi pekne vám ďakujem 😊 ak pôjdem na rizikové ( mám váznejšie zdravitné problémy) taktiež mi začne chodiť materská?

zalka
7. dec 2016

@nikitka000 áno, budeš mať PN ... píšem druhý krát ved čítaj poriadne

nikitka000
autor
7. dec 2016

Teraz som volala s kamaratkou a vravela mi, ze matersku nedostanem aj ked mam tych 270 dni lebo som momentalne nezamestnana cize mi tu matersku nema kto plarit

majka99999
7. dec 2016

@nikitka000 ale si v ochrannej lehote. Kamoska pracuje v socialnej poistovni?

marcelatje
7. dec 2016

@nikitka000 kamaratke povedz ze si v ochrannej lehote. Ked budes na PN tak ti nebude chodit materska len PN ka.

nikitka000
autor
7. dec 2016

To som jej presne vravela, ze som v ochrannej lehote ale ona stale to svoje, ze kto mi ju akoze bude platit ked uz zamestnana nie som a ze ta lehota znamena akurat to, ze ma nemozu vyhodit ci co to

marcelatje
7. dec 2016

@nikitka000 ak si tvoja kamoska mysli ze matersku vyplaca zamestnavatel tak je uplne mimo.

zalka
7. dec 2016

@nikitka000 v ochrannej lehote si len ked v čase skončenia PP si bola tehotná,
kedy ti skončil PP?
kedy si mala poslednú menzes?
a hned nám to bude jasné či nárok máš alebo nemáš ....

nikitka000
autor
7. dec 2016

PP som skončila 10. Novembra a posledny menzes som mala 13. Oktobra

zalka
7. dec 2016

@nikitka000 no to znamená že si bola tehotná v čase skončenia PP a máš nárok na PN
a aj na MD 6t pred termínom pôrodu ...
na marodný lístok ti lekár napíše posledného zamestnávateľa, a ty to odnesieš rovno do SP , prechodky budeš nosiť rovno do SP
a na žiadosť o materstké to isté, napíšeš tam posledného zamestnávatľa a odnesieš rovno do SP,

evittam
7. dec 2016

@nikitka000 A prečo nepracuješ normálne - nech máš platené odvody a možnosť mať lepšiu MD. Neviem aký si mala hrubý príjem - ak si s ním bola spokojná tak budeš možno aj s MD ak nie - tak MD bude biedna. A ty ak si tehotná len pár týždňov ešte môžeš aj ovplyvniť výšku MD....
A kamošku pozdravuj - sa jej spýtaj, že kto platí MD?😉

nikitka000
autor
7. dec 2016

Momentálne pracujem na čierno pretože v novej robote mi nechce dat zmluvu lebo vraj sa mu to neoplati a inu pracu som si najst nevedela a kedze je mi dobry kazdy peniaz teraz, vzala som aj to

evittam
7. dec 2016

@nikitka000 Hmmm, tak ak ti to vyhovuje - tvoj problém. A chceš mať aj dobrú MD? Či ti to je jedno? A pre takýchto ľudí ako si ty "kvitne" čierna práca. Zamestnávateľ povie, že sa mu to neoplatí a "ovečky" už pracujú. By som ho udala, že by platil potom iné peniaze - potom by prišiel na to čo sa mu neoplatí. Hajzlík.😉

nikitka000
autor
7. dec 2016

Jasne, ze mi tp nevyhovuje a nie je mo to jedno...pracu si stale hladam len zatial som to vzala aj takto aby boli aspon nejake peniaze

evittam
7. dec 2016

@nikitka000 Takže si zistila, že máš nárok na MD. Ak nenájdeš inú prácu - za lepší plat ako si mala v pôvodnej, tak tvoja MD bude počítaná z HM z pôvodnej práce. Ak by si sa však ešte pred nástupom na MD zamestnala na lepší plat tak môžeš mať ešte lepšiu MD. Teda ak budeš mať minimálne 90 dní bez PN a OČR:
@zalka Ešte ma napadlo, že ak je fakt len v 6.tt tak by sa mohla prihlásiť na DNP z maxima - či?

zalka
7. dec 2016

@evittam áno aj DNP z maxima a mala by max. MD pre tento rok ...