Mám nárok na rodičovský počas adaptačného pobytu dieťaťa?

gabibarbi
29. júl 2014

Maminy potrebujem poradit. Dcerku mi vzali do skolky od septembra ale len na adaptacny pobyt a ako to pani riaditelka vysvetlovala tak najprv na 2 hodiny, neskor na 4 hodiny. Takze automaticky ked je mala prijata do skolky, aj ked len na adaptacny pobyt uz nemam narok na rodicovsky? Nemam problem pracovat len kam ma zoberu ked mala bude v skolke 2-4 hodiny... a peniazky potrebujeme. Prosim poradte mi. Dakujem

wextra
29. júl 2014

Nárok na rodičovský máš do 3. rokov dieťaťa bez ohľadu na to, či je dieťa vo škôlke, alebo nie, alebo či pracuješ, či si doma - teraz sa už na to neprihliada, dôležitý je len vek dieťaťa.

marcy1980
29. júl 2014

ahoj, rodičovský príspevok je vyplácaný iba do troch rokov dieťaťa. aj môjho malého keď vzali do škôlky tak najskôr mal prvé tri mesiace adaptačný pobyt a potom bol už normálne na celý deň.

darina1952
29. júl 2014

Adaptačný týždeň a teda aj nástup dieťa do škôlky nemajú na poberanie Rodičovského príspevku žiaden vplyv a máš na neho nárok do dovŕšenia 3-tieho roku dieťaťa. Ale v prípade, že žiješ v časti SK kde sú pozrušované škôlky a sú plne vyťažené, majú v škôlke nárok pýtať "školné" za dieťa mladšie ako 3 roky viac peňazí. U nás v meste to tak je a platí sa väčšinou 50€/mesiac + strava. 😉

havana_frost
29. júl 2014

Keďže Tvoja dcérka má 2 roky a 11 mesiacov, tak je tvoja otázka irelevantná. Nárok na rodičovský príspevok je poslednýkrát za ten mesiac, v ktorom dovŕši 3 roky, takže buď v auguste alebo v septembri, kedy má narodeniny. Ak v septembri, tak nárok máš za september, aj keď je v škôlke, tak ako píšu vyššie.