Mám nárok na rodičovský, ak priateľ pracuje v zahraničí?

lucygb
10. jún 2015

Ja som na slovensku a priatel v zahranici ale trv.pobyt ma na svk. Ak budem poberať rod. Prispevok a vezmeme sa mam nanho narok aj potom? Ďakujem ;)

sisbe
11. jún 2015

Ak priateľ pracuje v niektorej krajine EU, dávky sa koordinujú na UPSVR podľa miesta trvalého pobytu, bez ohľadu na to, či ste manželia. Vám môže vzniknúť nárok na rodinné dávky v štáte výkonu zamestnania..... Najlepsie urobíš, ak sa na vašu konkrétnu situáciu, keďže na to majú vplyv rôzne okolnosti, ktoré nepoznám, spýtaš na príslušnom úrade.

darina1952
11. jún 2015

@lucygb ahoj, pokiaľ nespĺňaš nárok na príspevok Materské - teda 270dní poistenia v sociálnej poisťovni za posledné 2roky pred pôrodom, máš v každom prípade nárok na poberanie rodičovského príspevku - ten sa vypláca bez ohľadu na to či si vydatá, slobodná alebo či otec dieťaťa sa zdržuje na SK alebo je v zahraničí. Vždy sa posudzuje matka dieťaťa - resp. rodič ktorý o príspevok žiada. Pokiaľ nemáš nárok na materské zo sociálnej poisťovne tak rozhodnutie zo sociálnej poisťovne zanesieš na príslušný ÚPSVaR - odbor sociálnych vecí a rodiny (podľa trvalého bydliska) a tam vyplníš žiadosť o rodičovský príspevok a ten sa ti bude vyplácať do 3rokov veku dieťaťa od jeho narodenia. Pokiaľ sa počas trvania poberanie rodičovského príspevku vydáš stačí odniesť na ÚPSVaR sobášny list a OP aby si zaznamenali zmenu priezviska, ale na poberanie rodičovského príspevku to vplyv NEMÁ.

koskaaa
11. jún 2015

Tak ako pisali baby vyssie, ale to ze priatel pracuje v zahranici ma vplyv na ŕodinne pridavky na dieta (tych 23 E). Napríklad ak su v krajine, kde priatel pracuej rodinne pridavky 100 E na dieta a na SVK 23 E, tak nech priatel s prelozenym rodnym listom ide na prislusny urad v tom state. Z toho statu sa nakontaktuju na nas UPSVaR a jemu na ucet budu doplacat rodinne pridavky 100 - 23 E. Pozor, ale musi mat platnu pracovnu zmluvu a byt zaregistrovany v tom state a platit dane. Ale ak pojdes na UPSVaR, tak ti to urcite vysvetlia. Aj mne tak pomohli...

yasminne
15. jún 2015

ahoj ja dnes riesim tu istu vec. My sme s manzelom obaja slovaci ale on pracuje v CR. Ja som nezamestnana uy dlhodobo a tak mi nevnika narok na Materske. dnes sme podali ziadosti o rodicovsky prispevok a pridavky na dieta vyplnene na mna, spolu s dokladom zo socialnej poist. ze nemam narok na maerske...
avsak o dve hodiny na to mi pani volala ze nemame narok na tieto pominane davky tu SK a ma si o ne poziadat manzel v CR. Som z toho pekne na nervy!!!
manzel to pojde vsetko zajtra vyzistit v CR som fakt zvedava ako pochodi!

pumpkins
26. jún 2015

Ja som ziadala o poberanie rodicovskeho prispevku a na UPSVaR ma odpinkali a nedali mi nic. Vraj ma o to ziadat priatel a ten pracuje v Anglicku. Nechapem tu logiku. ..A pekne krasne uzavreli moju ziadost. Mam ho uvedeneho aj ako otca v rodnom liste. Zakony na SVk su fakt na hlavu postavene. Tak nedostavam nic. Skusime to teda v Anglicku....

viktoriaal
23. sep 2024

@yasminne dobrý deň, ako sa to vyriešilo ? Som v podobnej situácii a neviem si dať rady 🙂

lucygb
autor
26. sep 2024

@viktoriaal manžel požiadal o rodičovský prispevok firmu vo švajčiarsku a mne tým pádom zanikol prispevok tu na Slovensku.