Dobrý deň, chcem sa poradiť.
Na matersku som nastúpila od 1.4 dnes 13.5 mi prišla dávka materského + rodičovský príspevok, je mi jasné že obe davky poberať nemôžem a už som zistila za rodičovský musím pozastavit.Chcem sa spýtať ci mam este nárok na rodičovský to je vlastne spätne za mesiac april alebo to budem musieť vracať. Ďakujem za info
@paulinkaa2 jaj no škoda aj som si myslela, ďakujem.
ale vznikne ti narok na prispevok na starostlivost
@majusqa77 mladsia sa narodila 31.3... prispevok je za prvych 6 tyzdnov... Prispevok sa podla podmienok pobera za kalendarny mesiac.. otazka je... Kedze tych 6 tyzdnov zasahuje do 3 mesiacov, ci dostanem jeden prispevok za to cele obdobie alebo dostanem prispevok za kazdy mesiac zvlast, cize 3x tych cca 40 eur?
za predpokladu, ze si neporodila skor a nemala za marec rodicak
@emanuela92 mala si si posunúť nastup na 2.4.nemas takto narok a musis ho vratit
@lienka.7 keby som vedela tak si posuniem 🙂 ešte som zisťovala ci sa to nedá spätne zmeniť pani na infolinke mi povedala ze nie, keď už bolo spravené rozhodnutie zo soc.poistovne. No žiadne rozhodnutie mi zatiaľ neprišlo, nemáte s tým niekto skúsenosť?
@majusqa77 pri tomto príspevku by som ale musela byt zamestnaná nie?
@emanuela92 pokiaľ ti prišli peniaze, bolo už aj rozhodnuté. Môže ti priať v najbližších dňoch, prípadne ak máš e-schránku, budeš ho mať tam 😉
@lilinka88 už ho mám poslali ho na starú adresu, napíšem im odvolanie s novou žiadosťou od gynekológa s nástupom od 2.4. Pomýlili sa mi pri výpočte tehotenskeho kedy následne preuctovali už poslanu sumu a vyrovnali to v nasledovnom mesiaci, takže takáto zmena by nemala byť problem, tak uvidím
@emanuela92 predpokladaný termín pôrodu sa uvádza už na žiadosti o tehotenské, ten istý máš na žiadosti o materské a teraz dáš odvolanie,že to gynekológ zle urobil. Prepáč,ale myslíš si,že sú padnutí na hlavu? Oni sa budú dotazovat priamo gynekológa. To nie je len tak, že ty sa rozhodneš....
@lilinka88 ale ved nejde o dátum porodu ale o dátum odchodu na matersku a ten si volím ja 6 až 8 týždňov pred termínom porodu, ak by som si zvolila akýkoľvek iný ktorý nebude prvého v mesiaci,tak mam nárok aj na rodičovský prispevok.
@emanuela92 písala si,že s novou žiadosťou od gynekológa, tam som to pochopila,že by ti on zmenil termín pôrodu, lebo neviem aká ti vychádza md na deň,ale ak ten 1.4. bolo 6 týždňov pred očakávaným termínom pôrodu a ty si teda dáš zmenu,že nastúpiš od 2.4., v konečnom dôsledku môžeš prerobiť. Plus si pozri aj kedy ti vychádza ukončenie MD teraz, možno to bude tiež pravetprelom mesiacov.
@lilinka88 Pozrela som si to bližšie, termín pôrodu mam 13.5 čiže 1.4 je 6 tyzdnov. Takže ja si môžem zvoliť dátum nástupu na MD medzi 28.3-1.4 takže ako tak pozerám žiadneho 2.4 to už byť nemoze. Zrejme nie je možnosť aby bol vyplatený aj rodičovský 400 eur za apríl ak tomu teda správne rozumiem a môžem už byť spokojná 🙂 MD na deň mam 48 eur
@emanuela92 ahoj nie. Keďže si na MD nastúpila od 1.
Keby od 2. tak áno môžeš si ho nechať. Takze budeš ho musieť vrátiť