Mám nárok na rodičovský?

emanuela92
13. máj 2022

Dobrý deň, chcem sa poradiť.
Na matersku som nastúpila od 1.4 dnes 13.5 mi prišla dávka materského + rodičovský príspevok, je mi jasné že obe davky poberať nemôžem a už som zistila za rodičovský musím pozastavit.Chcem sa spýtať ci mam este nárok na rodičovský to je vlastne spätne za mesiac april alebo to budem musieť vracať. Ďakujem za info

paulinkaa2
13. máj 2022

@emanuela92 ahoj nie. Keďže si na MD nastúpila od 1.
Keby od 2. tak áno môžeš si ho nechať. Takze budeš ho musieť vrátiť

emanuela92
autor
13. máj 2022

@paulinkaa2 jaj no škoda aj som si myslela, ďakujem.

majusqa77
13. máj 2022

ale vznikne ti narok na prispevok na starostlivost

ikonica
13. máj 2022

@majusqa77 mas s tym skusenost? Dala som si ziadost, len jedna vec mi nie je jasna

majusqa77
13. máj 2022

@ikonica jop, poberala som ho

ikonica
13. máj 2022

@majusqa77 mladsia sa narodila 31.3... prispevok je za prvych 6 tyzdnov... Prispevok sa podla podmienok pobera za kalendarny mesiac.. otazka je... Kedze tych 6 tyzdnov zasahuje do 3 mesiacov, ci dostanem jeden prispevok za to cele obdobie alebo dostanem prispevok za kazdy mesiac zvlast, cize 3x tych cca 40 eur?

majusqa77
13. máj 2022

@ikonica 3*40

majusqa77
13. máj 2022

za predpokladu, ze si neporodila skor a nemala za marec rodicak

lienka.7
13. máj 2022

@emanuela92 mala si si posunúť nastup na 2.4.nemas takto narok a musis ho vratit

ikonica
13. máj 2022

@majusqa77 za marec som uz rodicak nemala, kedze od februara som uz bola na MD

emanuela92
autor
13. máj 2022

@lienka.7 keby som vedela tak si posuniem 🙂 ešte som zisťovala ci sa to nedá spätne zmeniť pani na infolinke mi povedala ze nie, keď už bolo spravené rozhodnutie zo soc.poistovne. No žiadne rozhodnutie mi zatiaľ neprišlo, nemáte s tým niekto skúsenosť?

emanuela92
autor
13. máj 2022

@majusqa77 pri tomto príspevku by som ale musela byt zamestnaná nie?

lilinka88
13. máj 2022

@emanuela92 pokiaľ ti prišli peniaze, bolo už aj rozhodnuté. Môže ti priať v najbližších dňoch, prípadne ak máš e-schránku, budeš ho mať tam 😉

emanuela92
autor
13. máj 2022

@lilinka88 už ho mám poslali ho na starú adresu, napíšem im odvolanie s novou žiadosťou od gynekológa s nástupom od 2.4. Pomýlili sa mi pri výpočte tehotenskeho kedy následne preuctovali už poslanu sumu a vyrovnali to v nasledovnom mesiaci, takže takáto zmena by nemala byť problem, tak uvidím

lilinka88
13. máj 2022

@emanuela92 predpokladaný termín pôrodu sa uvádza už na žiadosti o tehotenské, ten istý máš na žiadosti o materské a teraz dáš odvolanie,že to gynekológ zle urobil. Prepáč,ale myslíš si,že sú padnutí na hlavu? Oni sa budú dotazovat priamo gynekológa. To nie je len tak, že ty sa rozhodneš....

emanuela92
autor
13. máj 2022

@lilinka88 ale ved nejde o dátum porodu ale o dátum odchodu na matersku a ten si volím ja 6 až 8 týždňov pred termínom porodu, ak by som si zvolila akýkoľvek iný ktorý nebude prvého v mesiaci,tak mam nárok aj na rodičovský prispevok.

lilinka88
13. máj 2022

@emanuela92 písala si,že s novou žiadosťou od gynekológa, tam som to pochopila,že by ti on zmenil termín pôrodu, lebo neviem aká ti vychádza md na deň,ale ak ten 1.4. bolo 6 týždňov pred očakávaným termínom pôrodu a ty si teda dáš zmenu,že nastúpiš od 2.4., v konečnom dôsledku môžeš prerobiť. Plus si pozri aj kedy ti vychádza ukončenie MD teraz, možno to bude tiež pravetprelom mesiacov.

emanuela92
autor
13. máj 2022

@lilinka88 Pozrela som si to bližšie, termín pôrodu mam 13.5 čiže 1.4 je 6 tyzdnov. Takže ja si môžem zvoliť dátum nástupu na MD medzi 28.3-1.4 takže ako tak pozerám žiadneho 2.4 to už byť nemoze. Zrejme nie je možnosť aby bol vyplatený aj rodičovský 400 eur za apríl ak tomu teda správne rozumiem a môžem už byť spokojná 🙂 MD na deň mam 48 eur