Dobry vecer,chcem sa opytat. Pracovala som v rakusku,sezonne. Ale zial mi chyba sto dni aby som mala narok na podporu a tym padom aj na matersku. Na slovensku pokial neporodim nedostanem nic?ani ked dom na rizikovom?neviete mi poradit?
@marlenka222 po porode dostane kolko?rodicovskt je cca 200€?
@marlenka222 narok budes mat na rodicovsky prispevok, ktory je od maja 213,20 €
+ pridavok na dieta 23,52 €. Prispevok pri narodeni dietata je okolo 800 €, uz neviem presne
@marlenka222 malo to byt pre zakladatelku temy
@kika7126 tak si plat dobrovoľné poistenie do sociálnej poisťovne a zvol si vymeriavací základ podľa toho koľko chceš mať materskú alebo PNku
https://www.modrykonik.sk/profile/bale1rinka/.len ja som uz v 7 mesiaci. Pred 3 tyz. Som prisla na sk. Tak platenie na soc. Poistovnu nieje uz neskoro?
@kika7126 Na DNP je uz neskoro.
@bale1rinka Aby si mohla mať nárok na MD a PN z DNP tak musis mat v prvom rade splnenu podmienku 270dni NP za posl.dva roky pred porodom a potom ti to DNP musi trvat minimalne 26tyzdnov pred nástupom na MD.
@kika7126 mas pravdu, je uz neskoro. Ako pise evittam. O rodicovsky si mozes poziadat po prepusteni z porodnice, vyplaca sa mesiac spatne takze rodicovsky nemusis dostat hned. Pri prespevku pri narodeni dietatu (kocikovne) sa doklada potvrdenie, ze dieta sa dozilo 28 dni, aspon tak to bolo ked som podavala ziadost ja
@lenicka6697 K príspevku pri narodeni dietata-treba ziadost, kt.obsahuje aj potvrdenie od gynekologa,ze riadne navstevovala poradne od 4.mesiaca, dalej potvrdenie od pediatra,ze dieta je v starostlivosti pediatra a dozilo sa 28dni, kopiu RL,OP.
http://www.upsvar.sk/vzory-ziadosti/vzory-ziado...
@kika7126 tak to si mala riesit skor ako si otehotnela
Bohužiaľ, pokiaľ ja viem tak ak nemáš odrobený ten určený počet dní, respektíve ak si nebola zamestnaná toľko koľko máš byť tak nemáš na materskú nárok ani ak máš rizikové tehotenstvo :/ Je to bohužiaľ tak no. Niekedy sa to nedá ustrážiť ak si žena tehotenstvo neplánuje ale teraz sa s tým už nič moc nedá robiť. Jedine, že by si si teda niečo vybavila v Rakúsku
@kika7126 tiez som mala rizikove tehotenstvo, ziadne zvyhodnenie tam nie je. Matersku mi neschvalili nakolko chybali v Socialnej poistovni zmluvy, odpracovane som sice mala (vela cez agentury) no niektory zamestnavatelia nenahlasili SP, mala som smolu, aj ked som preukazala pravo naroku ziadost mi zamietli. Na rodicovsky som stihla podat ziadost do Vianoc, dostala som v januari za december, "kocikovne" vo februari. Nebyt dobrych ludi, mamiciek nemala by som zakladnu vybavicku ani kocik ci postielku. Pred porodom nedostanes ziadnu davku jedine ze by financne pomohol otec dietata, ospravedlnujem sa za poznamku, je to kazdej osobna vec no napadlo ma to
@lenicka6697 Len pre informaciu. Do SP sa neposielaju zmluvy. Tvoj zamestnavatel ta proste vobec neprihlasil na SP ani ZP a ani za teba nic neodvadzal. Nic v zlom-ty si predpokladam ani nevidela vyplatne pasky?
Ano ma narok len na rodicovsky prispevok, lebo prakticky si do socilaky nic neodvadzala, tak jej nemaju z coho matersku vypocitat. A tych 800€ az po doziti 28 dna. Niekedy sa dalo si samo priplacat do socialnej poistovne aby vysla materska no ci sa to da aj teraz☹
A co otec dietata je mozne ze zo slovenska nedostanes ani ten rp a v prvom rade musis dokladovat ze nemas narok z rakuska
@hanka1674 v Rakusku nebyvavi asi taktiez nic, jedine ak by otec dietata pracoval v Rakusku, nevieme ci je Slovak ci Rakusan. Ja ked som bola podpisovat predlzenie RP, otec syna zije uz dlsie v Nemecku no nepracuje tam, pobera socialne davky zo Socialnej poistovne v SR. Musela som podpisat cestne prehlasenie, ze otec dietata nema ziadny prijem v DE, resp. ze tam nezaraba, nepracuje, inak by mi tu vraj nemohli vyplacat pridavok na dieta, nehovorili, zeby sa to tykalo aj rodicaku, toho zrejme nie
@evittam praveze na zdravotnom poisteni bolo vsetko ok, nemala som ani ziadny nedoplatok co bolo zvlastne. Je pravda, ze viacere agentury nam nedavali vyplatne pasky, my sme si iba zapisovali odpracovane hodiny do zosita
@loginexistuje ja by som sa na Rakuske urady nespoliehala, otec syna zije v Nemecku uz 4 roky, preukazatelne tam nema prijem (neviem ako z coho tam zije). Kebyze mozem mat rodicovsky a pridavky z DE uz ich mam vybavene, spolupracovala som aj so zahranicnou kuratelou, nie je mozne uspesne vybavit. Dieta sa narodilo na SR, otec je Slovenskej narodnosti, keby tam realne tak dlhu dobu pracoval bolo by to mozno mozne
@lenicka6697 A to si pracovala tu či v zahraničí?
@evittam SR a ČR
@lenicka6697 Aha. No ale aj tak je každý zamestnávateľ povinný ťa prihlásiť na SP či už na SVK alebo v CZ....takže ťa pekne odrbkali a ani do dôchodku sa ti to rátať nebude. No minimálne by som im nejakú kontrolu poslala......A inak nič v zlom - aj tvoja chyba - ty si máš pýtať výplatnú pásku, ročné zúčtovanie dane alebo za rok potvrdenie o príjme - tam by si to všetko videla. Ale prvý doklad je vždy výplatná páska. Takže aj sama si za to môžeš - bohužiaľ.....
A inak ak si bola pracovníkom agentúry - tak tá je za to zodpovedná....
@evittam pracovala som aj cez personalne agentury, vramci SR bolo vsetko ok, aj vyplatna paska, danove zuctovanie, vsetko. Problem bol ked to bolo cez agenturu do CR (agentury mohli byt kludne ceske iba tu mat pobocku) jedna z nich mi ani nevyplatila vyse 2300 Kč odpracovane. My z linky sme popodpisovali hromadne vypoved lebo: zmluva bola dost zvlastna. Vzdy iba ako pomocny pracovnik na pomocne prace na 1 tyzden (boli sme tam 3 mesiace), dali nam k podpisu rozne papiere o nahrady skody, ze ak sa nieco stane strnu to z platu, akoze "zmluva" bol jeden papier, kde bolo pisane len dohoda o vykonavani cinnosti, pomocne prace. Na tuto agenturu bolo velmi vela stanosti a diskusii na profesia.sk, viacerych ludi oklamali. Druha agentura, urobili nabor do Ciech no nemali nas kam dat pracovat, peniaze minute na cestu, viac na ubytovni ako za pasom, ak sa robilo tak 3 dni 12tky po sebe. To bolo akoze tiez na "dohodu" nie riadnu zmluvu
Tie agentury sa dost kriju. Ako pracovnici sme to riesili hromadne, v agenture sa len smiali (viete co nam mozete ...) aj tak mali z nas zisk. To bolo uz davno.
@evittam 3 a pol roka (od septembra 2006) mam odpracovane ako kmenovy pracovnik, od linkoveho operatora (vyrobny operator) som sa dostala na kontrolu kvality. Potom som bola cez rozne agentury, podla dokumentov, ktore mam doma k dispozicii som si vsetko zratala, mam odpracovanych viac ako 360 dni pred porodom, toto skontrolovali aj na Socialnej poistovni. Odvolanie proti rozhodnutiu o nepriznani materskej mi aj rak zamietli hoci som mala odpracovany potrebny pocet dni pred nastupom na matersku.
@lenicka6697 Tu nejde o to koľko si mala odpracovaných dní - to nikoho nezaujíma - ani SP. Hlavnou podmienkou nároku na MD je 270dní NP za posledné dva roky pred pôrodom - túto podmienku ak si nemala splnenú tak nárok na MD nevzniká - bohužiaľ.
Teba zamestnávateľ neprihlásil na SP a neodvádzal ani odvody......
@evittam to viem, ze neodvadzal odvody, na to sa prislo uz neskoro. Plynie z toho, ze zena moze odrobit aj neviem kolko pokial nebola nahlasena na SP zamestnavatelom moze si akurat tak piskat. A tie 3 a pol roka (moja prva pracovna zmluva) co mam riadne odpracovane akoze nic? Bola to riadna zmluva, odvody za mna platil zamestnavatel. Za posledne 2 roky pred porodom som 270 dni riadne pracovala (ci uz na zmluvu alebo dohodu o vykonavani cinnosti). Viem, ze mnohe zeny odrobili viac aj tak narok nemali, jedna suseda 10 rokov riadne odpracovanych, matersku jej zamietli. Teraz to uz je zbytocne riesit.
@lenicka6697 270dni NP za posledne dva roky pred porodom je hlavna podmienka (nie odpracovane). Dalsou podmienkou je aby bolo NP aktivne alebo byt v ochrannej lehote. Co si ty nesplnila a asi ani tvoja suseda.
Nie pokial nemate odrobenych 270dni, po porode rodicovsky a porodne. Mohla by byt ale PN po zaevidovani sa na urad prace. Ale to je smiesna suma.