Mám nárok na príspevok v tehotenstve po štúdiu?

patricia_296
8. feb 2023

Zdravím. V Septembri som ukončila strednú školu, hneď po ukončení som sa zamestnala vo firme no v októbri som si založila vlastnú firmu. ( počas strednej školy som chodila na brigády) V decembri som zistila, že som otehotnela no nemám odpracovaných 270 dní a preto by som sa chcela spýtať či mám nárok na dajaký príspevok v tehotenstve. Zdravotnu poisťovňu si platím ako podnikateľ sama no sociálnu nie. Preto by som chcela vedieť či mám nárok na podporu/prídavok počas tehotenstva alebo po pôrode.
Za odpoveď ďakujem.

sibrez
8. feb 2023

myslim, ze nemas narok nakolko podmienka tehotenskeho a aj materskej je mat odpracovanych 270 dni za posledne 2 roky. Cize po narodeni dietata pojdes na urad prace a poziadas o rodicovsky prispevok - ten nizsi, pridavok na dieta a jednorazovy prispevok pri narodeni dietata.

lucka_ke
8. feb 2023

nie nemáš nárok na tehotenské a ani na materské, až po pôrode rodičovský príspevok + prídavky + príspevok pri narodení dieťaťa

patricia_296
autor
8. feb 2023

Pretože na sociálke mi povedali, že sa môžem stať samolatcom sociálnej pretoze mi chýbajú cca 3mesiace aby som mala odpracovaných 270 dni lenže to je minimálne 200,74€ a chcela som sa nejakým spôsobom s nimi dohodnúť, že im zaplatím za 3 mesiace ktoré mi chýbajú no to sa vraj nedá a ak chcem mať nárok na niečo tak musím platiť až do pôrodu a 200€ mi príde ako dosť vysoká čiastka ( som na rizikovom zo zdravotných dôvodov)

tahomi
8. feb 2023

@patricia_296 a to si predstav tie zeny, ktore tie odvody poctivo platia kazdy mesiac z platu, to by si len videla aka je to ciastka 🙃

patricia_296
autor
8. feb 2023

@tahomi no ved to určite nevravím, že nie. A tiež sa tým, ženám čudujem ako to všetko zvládajú a moju môj obdiv.

mogaa
8. feb 2023

@patricia_296 a za čo by ti mali platiť keď nemáš nárok? podmienky sú dané jasne...ono to tak funguje že čo do systému dáš, len z toho môžeš niečo žiadať.....ak by sa dalo doplatiť, tak by nikto neplatil a keď by potreboval dávku, tak si doplatí .....

patricia_296
autor
8. feb 2023

@mogaa ja som pracovala a stále pracujem taktiež som pracovala počas štúdia všetko bolo oficiálne ja som sa nášho systému prispievala rovnako ako aj vy.
Zrejme nerozumiete tomu, že neviem ako dlho budem schopná pracovať zo zdravotných dôvodov.

zojanka
8. feb 2023

@patricia_296 veď píšeš že si sa zamestnala v septembri po škole a v októbri si už podnikala a odvody do sociálky neplatíš....

patricia_296
autor
8. feb 2023

@zojanka do novembra mi platil bývali zamestnávateľ + brigády počas štúdia.
Chýbajú mi 3 mesiace aby som spĺňala 270 dní.

mogaa
8. feb 2023

@patricia_296 nestačí pracovať...dôležité sú zaplatené odvody do SP, odtiaľ sa vypláca aj tehotenské aj materská..... preto je tam daná podmienka 270dní nem.poistenia či pri tehotenskom alebo materskej - veď z niečoho to musia platiť a platí sa to zo zaplatených odvodov...môžeš dostať len toľko, koľko do systému dáš....

sense
8. feb 2023

@patricia_296 osobne by som si to do pôrodu platila, ved dostaneš naspäť ešte viac ako si zaplatila keďže budeš poberať materskú a následne zvýšený rodičak keďže medzi nižším a vyšším je min 100e rozdiel... Jednoduchá matematika
... A pracovať je jedna vec, odvádzať odvody druhá.... Pretože úľava rok ci koľko neplatiť odvody sa páči každému, ale keď sa niečo stane už sa nepáči nikomu keď nič nedostane....

mogaa
8. feb 2023

@patricia_296 spätne sa to ale zaplatiť nedá....

zojanka
8. feb 2023

@patricia_296 no na tehotenske uz narok mat nebudes ... tam treba splnat podmienku k 13tt a spatne sa doplatit neda... a ak chces materske tak budes musiet platit tych 200€ ... nas co pracujeme na tpp sa tiez nikto nepytal ci chceme alebo nechceme platit odvody, ci nam to nieje vela 🤷‍♀️

petamich
8. feb 2023

dobre ti radi @sense, tehotenske uz nestihas, tam musi byt podmienka splnena ku 13. tyzdnu tehotenstva a spatne sa to doplatit nesa (to by vsetci robili) ale stihla by si do porodu a tym padom budes mat narok na matersku a nasledne zvyseny rodicovsky, to mas len vyse 100€ rozdiel kazdy mesiac medzi nizsim/vyssim - a poberat ho budes do 3 rokov veku dietata bez ohladu na to, ci sa rozhodnes ist skor do prace, mne by to za tych zopar stoviek eur stalo 🤷‍♀️

floki1994
8. feb 2023

@patricia_296 ahoj na tehotenske uz nie ale na materske ak by si si platila odvody...200 eur nie je az taka suma..keby so videla co odchadza z vyplaty mne tak by ta porazilo 😅 takto to je..ked nie je hradene socialne je tazko potom pre zenu riesit PN, tehotenske, materske, vyssi rodicak...treba rozmyslat dopredu a to nemyslim v zlom ale velmi vela zien je potom sklamanych ze nedostanu nic..pre nieco to tak nastavene je ...drzim palce nech tehotenstvo dopadne dobre 🙂

54tinka54
8. feb 2023

@patricia_296 veď ak ti chýbajú 3 mesiace, tak sa prihlás na dobrovoľné poistenie tie 3 mesiace pred nástupom na materskú.. či? Nemusíš platiť už odteraz.

animus
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gumkac19
8. feb 2023

@patricia_296 zaplatíte si dobrovoľne odvody do sociálnej poisťovne, ale potom budete mať aspoň minimálnu matersku , t.j. materské pri minimálnej mzde 646 eur bude vo výške 477,8630 eur v mesiaci, ktorý má 30 dní, resp. 493,791780 eur pri 31-dňovom mesiaci
A následne aj vyšší rodičovský príspevok
Tam podľa mňa sa to oplatí

patricia_296
autor
8. feb 2023

@gumkac19 Dobry den toto všetko čo ste písali sa vzťahuje aj na ten prípad, že si zaplatím len tie 3 mesiace ? Alebo musím platiť až do pôrodu? Som cca v 14 týždni

gumkac19
8. feb 2023

@patricia_296 ideálne sa spýtať na sociálnej poisťovni - napíšte im email, tam dostanete jasnú odpoveď,
Možno má niekto skúsenost aj na MK, či stačí platiť až potom cca 4mesiace pred pôrodom, aby bolo aktívne nemocenské poistenie, alebo musí poistenie trvať dlhšie
Ono v každom prípade aj keby ste platili celý čas, tak ak si to preratante dostanete od nich viac ako zaplatíte
Pozrite si aj články od Mihala, má tam aj rady pre SZČO, ako maximalizovať materskú atď.