Dobrý deň,
som aktuálne v 17 tt a potrebovala by som poradiť ..... v bývalom zamestnaní odrobím 9.1.2017 presne 2 roky. Zamestnávateľ mi však oznámil, že ruší firmu a ukončí so mnou pracovný pomer 31.01.2017. Podľa všetkého mám 6 mesiacov nárok na príspevok v nezamestnanosti, čo mi presne vyjde do príspevku na materskej (termín pôrodu je 22.06.2017). Doktorka ma však včera vystrašila, lebo povedala, že nebudem mať na naň nárok, keďže budem nezamestnaná a zamestnávateľ nebude existovať. Myslela som, že podmienkou materský/rodičovský príspevok je odrobený celý minulý rok. Povedala však, že je možné, aby ma vypísala PN. Neviem však, či to nie je to isté. Môžete mi prosím poradiť, čo je pre mňa v danej situácii lepšie: 1. buď byť nezamestnaná a poberať zatiaľ príspevok v nezamestnanosti alebo 2. byť PN. Vopred Vám ďakujem za akúkoľvek reakciu a radu, nakoľko sa v tejto oblasti vôbec neorientujem.
@majusqa77 no mal by stačiť den evidencie, nečítala som nikde o nejakej lehote,
zaeviduje sa na UP , ked jej UP dá potvrdenie o evidencii požiada o podporu, vyplatia jej 1-2 dni podla toho od kedy jej bude patriť MD, ( žiadosť na MD kopiu by som dala aj na oddelenie SP kt. má na starosti vyplácanie podpory v nezamestnanosti - odo mna chceli kopiu PN, šak jedna budova ale systém neprepojený tak preto ) . A ked jej skončí vyplácanie MD, tak sa môže späť zaevidovať na UP, z UP ju tuším vyradia až dnom pôrodu.
.... ďakujem vám žienky veľmi pekne, teraz už mám aspoň ako-takú predstavu 😉. Ak som to teda dobre pochopila, kým som oficiálne zamestnaná mám sa rýchlo šupnúť PN, tam ostať do 8-9.5.2017, následne 9-10.5.2017 sa ísť nahlásiť na UP (oficiálny nástup na MD je 11.5.2017). Vybrať materskú, bezproblémovo porodiť a rodičovský napísať na otca dieťaťa ... po pôrode už nebudem na UP (odtiaľ ma automaticky vyradia), ale i tak budem na rodičovskej dovolenke 😉 takto, či ?? 🙂
@vevamac po porode sa prave treba vratit na UP a vybrat podporu (lenze, kedze zakon hovori, ze sa musis zaevidovat do roka od skoncenia pracovneho pomeru, musis sa zaevidovat pred MD a po materskej sa vratis a podporu docerpas). preto treba na tu dobu, kym budes doberat podporu = celkovo mas narok na 6 mesiacov napisat rodicak na otca dietata
@ majusqa77 ďakujem krásne .... tak som sa nakoniec v týždni šupla na tú PN a teraz si už užívame tehotentsvo 😉 ďakujem ešte raz za pomoc ❤
@majusqa77 ešte by som ťa chcela pekne poprosiť o radu, či mám niekam nahlásiť, že som nezamestnaná ... na UPSVAR som už bola, ale že tam netreba, lebo keď som PN, tak by ma i tak nik nezamestnal ... myslela som ale napr. či to nie je potrebné oznámiť zdravotnej poisťovni alebo niekam 🙂
Ahoj @majusqa77 ... keďže sa pomaly blíži môj deň „D“, idem si ku tebe po záverečné zhrnutie, aby som niečo nedovŕzgala a hlavne uistiť sa, či som to správne pochopila 🙂 takže aktuálne som na PN do 10.05.2017 (11.05.2017 mám oficiálny nástup na MD). Ako sme sa ale bavili, ak chcem čerpať dávku v nezamestnanosti, tak pôjdem ukončiť PN už trebárs 09.05.2017, aby som bola evidovaná na UPSVAR aspoň 1-2 dni. OTÁZKA č.1: Tu ale neviem, či už hneď prvý deň môžem požiadať o dávku v nezamestnanosti alebo až po nejakej dobe a či si počas týchto dní mám sama dobrovoľne niečo za seba odvádzať do poisťovní alebo netreba. Potom 11.05.2017 nastúpim na materskú dovolenku, čo som si ale nie istá, keďže som sa dočítala, že o materskej dovolenke môžeme hovoriť iba v prípade žien, ktoré sú v pracovnom pomere, čo ja vlastne už nebudem, keďže budem 1-2 dni evidovaná na úrade práce –> OTÁZKA č. 2 teda znie, či budem vlastne do termínu pôrodu evidovaná na UPSVAR alebo budem na materskej dovolenke? Následne v tomto istom termíne 11.05.2017 požiadam o vyplatenie materskej dávky (tuším nemôžem skôr ako 6 týždňov pred termínom pôrodu, čo je 22.6.2017). Počkám si na termín pôrodu a jeho dňom ma vyradia z evidencie na UPSVAR. OTÁZKA č. 3: čo ďalej po dni, keď porodím – ostanem automaticky doma a budem poberať materskú dávku (po dobu 34 týždňov od vzniku nároku) a po tejto dobe sa pôjdem opäť registrovať na UPSVAR a doberiem dávku v nezamestnanosti (ďalších zvyšných cca 6 mesiacov), pričom súbežne rodičovský príspevok by už bol písaný na otca dieťaťa alebo hneď nasledujúci deň po prepustení z pôrodnice musím ísť opäť na UPSVAR? Následne po uplynutí vyplácania materského cca 6 mesiacov a vyplácania dávky v nezamestnanosti ďalších cca 6 mesiacov ukončím poberanie dávky v nezamestnanosti a pôjdem na rodičovskú dovolenku - toto som si opäť nie istá, keďže o rodičovskej dovolenke môžeme hovoriť iba v prípade žien, ktoré sú v pracovnom pomere rovnako ako o materskej dovolenke, čo ja vlastne už nebudem, keďže budem pol roka pred tým evidovaná na UPSVAR a poberať dávku v nezamestnanosti. OTÁZKA č.4 teda znie, či od toho dátumu ako začnem po pôrode poberať dávku v nezamestnanosti už ostanem stále nezamestnanou (s tým rozdielom, že si len po ukončení dávky v nezamestnanosti požiadam o zmenu poberania rodičovského príspevku z otca dieťaťa na mňa) alebo mám aj ukončiť evidenciu na UPSVAR a ostanem doma na rodičovskej do 3 rokov dieťaťa a budem už ja poberať túto dávku? ..... je to trošku zdĺhavejšie, ale snažila som sa to všetko napísať po lopate, aby som sa uistila, že to správne chápem 🙂 ďakujem ti za každú cennú radu a odpovede na moje otázky, ani si nevieš predstaviť ako veľmi mi tým pomôžeš rovnako ako si mi pomohla už na začiatku riešenia môjho „problému“.
@vevamac muz nemusi ist na rodicak. Moze si vybavit aj matersku (ta je vyssia)
@vevamac este k tvojmu dlhemu prispevku...na rodicovsku ma narok uplne kazdy, aj ten, co v zivote nikdy nepracoval
ak to chces z hladiska penazi: teraz ist na PN, pred materskou PN ukoncit, zaevidovat sa na UP, vybrat matersku, po materskej napisat rodicak na otca dietata, dobrat podporu a ist na rodicak 🙂