Mám nárok na preplatenie kurzu, keď som na rodičovskej?

bucecka
17. nov 2013

Ahoj, som na rodičovskej dovolenke a chcem si spraviť kurz účtovníctva a štátnice z AJ. Na rodičovský som šla ako nezamestnaná, čiže z úradu práce. No keď sa mi Drobec narodil, tak ma vyradili z úradu práce a tak sa pýtam, či mám nárok na preplatenie kurzu, keď som na rodičovskej dovolenke. Vďaka za info

denkaajejdeti
18. nov 2013

Ahoj,
nie nemáš nárok na preplatenie kurzu. Ak sa neskôr znova zaeviduješ na úrade práce, tak sa môžeš informovať na ponuku rekvalifikačných kurzov, ale nie je to žiadna sláva. Tvoja referentka rozhoduje o tom, či ti ponúkne rekvalifikáciu a tých kurzov je čoraz menej a nie sú príliš kvalitné - napr. AJ iba nejaké základy, určite nič so štátnicou . Tie kurzy sú krátkodobé, trvajú max. 2-3 mesiace, čiže je to skôr o základoch či oprášení vedomostí a zručností.
Ak chceš štátnicu z AJ prihlás sa do dobrej jazykovky, ktorá má licenciu na to, aby ťa doviedla až k štátniciam, to isté platí aj o účtovníctve. Štát už aj v minulosti robil rekvalifikačné kurzy viac-menej pro forma (len aby sa nepovedalo, že nezamestnaným sa nik nevenuje) a tak potom aj vyzerala ponuka a najmä kvalita kurzov. Zväčša je vôbec problém, aby ťa referentka na dajaký kurz poslala.
Držím palce, určite je to dobrý nápad ako využiť čas na rodičovskej dovolenke.