Mám nárok na preplatenie dovolenky počas rodičovskej?

petronelka971
29. jún 2015

Som ešte zamestnaná, pol roka som bola PN, potom som poberala materskú a teraz uz rok a pol rodicovsky prispevok. Teraz ide manzel na matersku a ja do novej prace. V starej sme sa dohodli na vypoved dohodou. Udajne tam nemam ziadnu dovolenku na preplatenie. Pocas RP a materskej alebo PN som nemala narok na dovolenku???

majusqa77
29. jún 2015

@petronelka971 teoreticky: pocas pn nie, pocas md ano, pocas rp nie. Vyska naroku ale zalezi od presnych datumov

moni244
29. jún 2015

ale pokiaľ viem, pri dlhodobej pn sa dovolenka kráti

dobromila1111
29. jún 2015

Pocas rd veru narok na D nevznika. Iba pocas md a moozno pn,no tam by to zaviselo od terminov..

zuzka105
29. jún 2015

@petronelka971 pocas MD mas isto narok na dovolenku, pocas RD nie. Pocas PN nastava kratenie dovolenky od 100 dni PN. Vtedy ti kratia myslim ze o jednu dvanastinu z vymeru dovolenky. Plus za kazdych cca 20 dni o dalsiu dvanastinu (toto som is neni uplne ista tymi dnami ale priblizne to tak je). Celkovo ti nesmu zobrat rocne vsetku dovolenku ale min tyzden ti musi zostat. Preto ak bola PN len pol roka a pol roka si odpracovala, isto si nejaky narok na dovolenku mala. Ak by si aj bola pol roka na PN a potom rovno na MD, kedze pocas MD ti narok na dovolenku vznika, opat si nemyslim, ze by si nemala ziaden narok na dovolenku. Keby najdes stare vyplatne pasky, kde si mala uvedeny zostatok dovolenky by si si to vedela vyratat...

zuzka105
29. jún 2015

@petronelka971 http://www.podnikajte.sk/manazment-marketing/c/... Tak je to po tych sto dnoch za 21 dni (aj ked som si myslela ze pracovnych dni, teda bez soboty a nedele, ale podla tychto vypoctov je to ako keby ratali kalendarne dni... ??? ... )

zuzka105
29. jún 2015

@petronelka971 http://karierainfo.zoznam.sk/cl/1000169/1347646...
Najlepsie keby sa k tomu vyjadri nejaka mzdarka. Kedze som aj ja momentalne uz dlhsiu dobu na PN, tiez si to musim zistit ako to presne je, tak tiez uvitam fundovanu odpoved 🙂

zalka
29. jún 2015

@zuzka105 no kokos riadne kraviny sú tam popísané, naozaj sa rátajú pracovné dni a sviatky pripadajúce na pracovné dni ...
v žiadnom prípade nie kalendárne dni ako je to rozpísané v tom článku.

petronelka971
autor
30. jún 2015

No dnes mi bolo v práci povedané, že žiadnu dovolenku tam nemám. Len starú a to 1,5dňa. Inak žiadne dni!

majusqa77
30. jún 2015

@petronelka971 napis sem presne dni PN, MD a rd a skusime ti to vypocitat. a nech si to mzdarka potom prerata. mnohe nevedia ako sa ma kratit dovolenka pocas nepritomnosti a ani o tom, ze MD sa pocita ako odpracovany cas

petronelka971
autor
30. jún 2015

Už mi to rátala jedna účtovníčka podla tabuliek a majú údajne pravdu.

majusqa77
30. jún 2015

@petronelka971 tak potom jedine ze si si uz dovolenku ktora ti vznikla pocas md vycerpala

leeenka26
30. jún 2015

Ja som podobny pripad. Pred nastupom na md som si staru dovolenku vycerpala komplet celu. Potom som bola na md a rd a potom som rozviazala prac. Pomer. A mne uctovnicka vyratala ze len 2 dni mi vznikli. Ako je to mozne nechapem. Za cele obdobie 8.mes. Materskej len 2 dni?? Cakala by som aspon 7 alebo 10 ale nie 2.

petronelka971
autor
30. jún 2015

Nie, nevycerpala. Ono sa zevraj dovolenka krati podla presnych datumov.. tak nemam narok. Ale napisem ti presne datumy cca.
Od 20.9.2012 - vznik TPP, od januara 2013 - PN, od maja 2013 - MD, od januara 2014 do juna 2015 RD.

petronelka971
autor
30. jún 2015

@leeenka26 Zevraj sa tam dovolenka krati podla volakych tabuliek.

majusqa77
30. jún 2015

@petronelka971 podla mna mas za rok 2013 narok na celu dovolenku (20/25 dni podla veku). MD sa berie ako odpracovana doba a bolo vymeskanych menej ako 100 pracovnych dni..

zalka
30. jún 2015

@petronelka971 klamú ťa ... nárok na dovolenku ti vznikol .. za rok 2013 ( bez presných dátumov nie je možné ti vyrátať nárok na dovolenku ) a tiež nepíšeš kedy ti skončila MD v roku 2014 lebo je možné že aj za rok 2014 ti vznikol nárok na dovolenku.

MD sa berie ako výkon práce / tj. ako keby si pracovala / , a krátiť sa môže nie podla tabuliek ale podla § 109 zákonníka práce, sú to presne stanovené pravidlá kedy sa dovolenka kráti ...

elizita
10. nov 2015

@zalka Dovolenku za kalendárny rok, na ktorú zamestnancovi vznikol nárok tým, že splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, môže zamestnávateľ krátiť za prvých 100 zameškaných pracovných dní z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu. .. cize ked bola na RD tak jej dovolenku kratili, nie? takisto jej kratili aj za PN kedze bola viac ako 100 dni aj tam

zalka
10. nov 2015

@elizita a k čomu reaguješ? teraz neviem ... ku ktorému príspevku