Dobrý deň mam otázku možno by my vedel niekto poradiť.
Mam 4 ročného syna,boli sme na vyšetrení na neurologii, psychologičky ktorej zaver je ze syn má slaby vyvin reči mozgu takz.globalna psychomotoricka retardacia na cca 1r .
Syn nosi plienky, nehovorí len par slov skor slabikuje nedokáže to co ostatné deti v 4 rokoch..chcem sa opýtať ci mam nárok na predĺženie rodicaku je tu nejaka mamina ktorá poberá a vie my o tom viac napísať Ďakujem
podla mna isto hej, kedze ani do skolky nechodi. vsetky papiere kam chodite k akym doktorom treba podla mna dolozit a podat si ziadost o predlzenie. tam nie je preco zamietnut
@mogaa Nechodíme do škôlky na logopedii sme boli maly vobec nespolupracoval .. nemáme ale odtial posudok u psychologičky sme boli zaver je taky aky som pisala výšej na ďalšíe vyšetrenie nas neposlala akurát na neurologii nam dali lieky Tanakan a o 3 mesiace zas na vyšetrenie mame prísť
@wivienka111 Ano len ci nezamietnu ked sa tam ziada že dieta by malo byť nejaké choré neviem preto sa pýtam
@majka_22 psychomotorická retardácia je diagnóza.....ono to má rôzne stupne - ľahký,stredný a ťažký....Môže to byť len vývojové spomalenie alebo vrodené či spôsobené pri problémoch pri pôrode napr.nedokrvenie , krvácanie do mozgu.....tvoj malý má 4 roky ale je na úrovni ročného dieťaťa - aj čo sa týka reči ale aj iných vecí....nikto nevie akým tempom bude napredovať a dokedy bude napredovať.....teraz je ale podstatné že je stále na úrovni ročného dieťaťa - do 6rokov nijako nedobehne rovesníkov....Tebokan je extrakt z ginka - prekrví mozog(môže určitým spôsobom začať lepšie pracovať práve vďaka prekrveniu) ale nejaké zázraky sa očakávať nedajú.....prispieva tu článkami Itmana - zo života svojej rakety
https://www.modrykonik.sk/blog/itmama15/
pozri si ich na inšpiráciu ako s dieťatkom pracovať - nemôže sa len hrať, treba sa mu viac venovať-musí sa učiť, musíš s ním viac pracovať aby napredoval...logicky ak je dieťa na úrovni ročného dieťaťa tak ti predĺženú platenú materskú schvália.....treba nájsť dobrú logopedičku - aj keď dieťa nespolupracuje vie ti ukázať ako s dieťaťom pracovať. Sú aj centrá pre deti s DMO kde sú špeciálne pedagogičky - detto chodia tam deti aj s retardáciou - vedia pracovať s takýmito deťmi...u nás je jeden taký chlapček má 7rokov - chlapec inak zdravý - 3roky dozadu mu nebolo vôbec rozumieť teraz síce rozpráva (horšie mu rozumieť)vidieť že robí pokroky ale povieš mu napr.ahoj Davidko alebo ako sa máš a on miesto odpovede ti to zopakuje - a to s ním mamička aj špeciálne pedagogička už pracujú viac rokov- napr.tá pedagogička ho učila čo robí ráno, začali samozrejme najskôr rozprávaním
@mogaa Ďakujem veľmi pekne viem že môj malý je iný ako ostatné deti , vidím to mam dve deti dievča 5 rokov maly 4 mala je ok chodí riadne do škôlky . Dosť my je to ľúto ako to z malým je niekedy skôro stále premýšľam co bude dalej ci sa všetko naučí a ako mu to všetko pojde .Co sa tyka pôrodu všetko bolo v poriadku ,na nete som čítala o tejto diagnóze že pri tehotenstve to mohlo byť podmienené ked mama fetovala alebo drogovala a podobné co u mna nehrozí!!!
Davam si otázku prečo práve moj maly je tak ako je v com je chýba dosť ma to mrzí 🤧
@majka_22 ja by som sa popozerala buď za dobrou logopedičkou alebo špeciálny pedagóg....napr.u nás je Pomocníček - https://www.pomocnicek.sk/o-nas/kto-sme.html
pozri niečo podobného u vás...pozri si tie články od itmary - príp.jej napíš ako začínala so svojou raketou...každé dieťa je iná jej raketa veľa aj rozumela ale nechcela spolupracovať....pozri si tie jej články - raz tam dávala aj ako začínali - skús jej napísať myslím že ti poradí, ona s malou pracuje už dlho
@majka_22 nemusis mat spravy za pol roka, na ziadost sa prikladaju lekarske spravy , ktore nesmu byt starsie ako 6 mesiacov. Riesit to od septembra je velmi neskoro, prides o peniaze a dieta o cas, ktory mu treba venovat. Takze odporucam to zacat riesit hned. Na rozhodnutie -posudenie stavu maju 30 dni, dalsich 30 na dorucenie rozhodnutia. Ale uz po mesiaci ked si zavolas na posudkove ti isto povedia ako rozhodli, ja som si podavala 3.9. , 23.9. rozhodli a vcera som uz mala doma papier
@tecko28 Takto na neurológiu chodíme asi mesiac dva krát sme boli psychológia sme boli dala nam diagnózu ktorú uvádzam výšej poradia nam materskú špeciálnu škôlku od septembra aby sme nastupili . Čiže spravy mam neurologia, psychológia o tejto diagnóze vieme tri dni čiže ja som stoho ani nepíšem ako...zle...neviem co mam riešiť skôr..neide ani o ten rodicak ako co ďalej mam riešiť ohladom maleho zájdem určite aj za logopedicke aby nam poradila ako ďalej s malym pracovať...
Maly ma 4 roky v januári už 5
Dobrý deň, určite na 100% nárok máte, sú mamičky, ktoré poberajú na ľahšie diagnózy príspevok do 6rokov. Len podmienka je že treba ísť na UPSVAR a podať si žiadosť... Ktorú vám musia schváliť. A potom poberate príspevok ďalej.
Len si myslím, že teraz sa schvaľuje len na rok a potom musíte zase o rok žiadať na novo... Niečo také som počula... Ale určite si to choďte vybaviť, máte nárok.... Držím palce a všetko dobré vám aj synčekovi
@majka_22 choď do tej špeciálnej škôlky a popros riaditeľku či by malého nemohla zobrať keď im niekto vypadne počas roka alebo či by ti nemohli ukázať ako s ním máš pracovať....určite tam majú poradovník detí ktoré nezobrali, takže šanca je malá...ak sa dá, nech ťa napíšu do poradovníka hneď od septembra - len to je skoro rok, čiže malý už by mal ísť do predškolskej a v lepšom prípade bude stále na úrovni 2-3ročného dieťaťa....alebo či s ním nemôžeš prísť pár krát na 2-3hodinky aby si videla ako s deťmi pracujú, aby ti zbytočne nestagnoval ale začal napredovať...
Takže zo stránky úradu stačí vytlačiť žiadosť, potom ho odniesť pediatrovi: on všetko vypíše plus dá z karty papiere ktoré sa dokladajú. Tie prefotis. A toto odniesť na úrad 🙂 nie je to zložité vybavovanie. A potom uz len čakáte na posudok mesiac. Keďže syn nosí plienky kvôli diagnóze mohli by ste mať nárok aj na pomôcky to je príspevok vo výške dajakych 19€ myslím, na to sa spýtaj na úrade keď tam budes
@michelle567 Ďakujem za info
@majka_22 predpokladám že syn nechodí do škôlky a si nútená s ním byť doma....Pravdepodobne chodíte k logopedičke a teraz budete chodiť aj k psychologičke na nejaké terapie či kontroly...K žiadosti doložiť správy od neurologičky, psychologičky aj logopedičky...Ak je plienkovaný a nerozpráva + má diagnózu na papieri mali by to uznať.