Mám nárok na pôrodné pri adopcii?

tina7550
2. mar 2012

adoptovali sme si babo,brali sme ho z porodnice a malo 10dni.Teraz ma 3 mesiace...mame narok na porodne?????

elise
2. mar 2012

skus sa spýtať koliznej opatrovničky ale na pôrodne maju nárok len ženy čo porodili takže pravdepodobne nie

baby2310
4. mar 2012

no ale ja si zase myslím, že síce na pôrodné má nárok rodička...ale je to pre dieťa, nie pre matku...však peniaze dostane len preto, že sa dieťatko narodilo a bude potrebné vynaložiť finančné náklady, takže isto sa popýtajte 😉 aj ked dosť neskoro ste to začali riešiť.. možno už bolo matke vyplatené...a to bude asi na dlhé lakte to od nej vymáhať ktovie 😖 veľa zdaru 🙂

zazalienka
4. mar 2012

To, čo nazývate pôrodné je na Slovensku príspevok pri narodení dieťaťa ( ďalej len príspevok), je to štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva na pokrytie výdavkov spojených so zabezpečením nevyhnutných potrieb novorodenca.

Oprávnená osoba na uplatnenie nároku na príspevok je
- matka, ktorá dieťa porodila,
- otec dieťaťa, ak
1. matka dieťaťa zomrela alebo po matke dieťaťa bolo vyhlásené pátranie alebo
2. dieťa mladšie ako jeden rok bolo zverené do výchovy otca na základe právoplatného rozhodnutia súdu, alebo
- osoba, ktorá prevzala dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe právoplatného rozhodnutia príslušného orgánu alebo opatrenia podľa osobitného predpisu.

Podmienky nároku na príspevok sú narodenie dieťaťa a trvalý pobyt oprávnenej osoby na území Slovenskej republiky.

oprávnená osoba je matka ktorá dieťa porodila.. takže asi nie..

terina25
4. mar 2012

jedna známa si tiež adoptovala chlapčeka a porodné dostala.takže podľa mňa dostaneš,ale určite si to zisti.

zazalienka: ale veď práve ona je tá osoba,ktorá prevzala dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov ;o)takže potom nárok má

gapa
4. mar 2012

neviem, či budete mať nárok na PRíSPEVOK pri narodení dieťaťa, tých 151eur (je tam sa spomína ako opravnená osoba aj "osoba, ktorá prevzala dieta do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivost rodičov na základe
právoplatného rozhodnutia súdu2) alebo príslušného orgánu.3)
2) § 45, 48, § 56 ods. 2 a § 103 zákona . 36/2005 Z. z. o rodine a o zmene a doplnení niektorých
zákonov.
3) § 49 zákona . 36/2005 Z. z. v znení nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky . 615/2006 Z. z.
a velmi sa v tomto nevyznám, čo adopcia je a nepoznám zákon o rodine

ale nárok na PRíPLATOK k príspevku pri narodení dieťaťa mať nebudete, lebo tam sú uvedené ako opávnené osoby len matka alebo otec.

patrikmisko
17. máj 2013

pri adopcii maš narok na jednorázovy príspevok, neviem presne kolko, okolo 150 e, ale len do veku 6 mesiacov dietata, takže na tento jednorázovy prispevok maš nárok 😉

monikamonika1996
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monikamonika1996
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monikamonika1996
Autor odpoveď zmazal
Zobraz