Dobrý den , potřebovala bych poradit. Jsem občankou české republiky momentálně ještě s trv. pobytem v ČR, ale vybavuju si trv. pobyt na Slovensku. No nevím či při rychlosti českých úřadů si trv. pobyt stihnu vyřídit do porodu. Jsem zaměstnaná na Slovensku po dobu víc jak 270 dní, tudíž mateřskou budu pobírat na Slovensku. Jsem vdaná za slováka, se kterým maličkého čekám a který má trvalý pobyt zde na Slovensku. Na poradnu chodím taky zde na Slovesnko, kde budu i rodit. Je to mé první dítě, manželo druhé. Chtěla jsem vědět, či mám nárok na tzv. porodné na Slovensku i kdybych si trv. pobyt nestihla vybavit nebo ne ? V ČR vzhledem k zákonům o porodném nesplňujeme nároky, jelikož manžel je poberatel výsluhového důchodu a překročili bychom měsíční příjem, než jaký se stanovný na porodné v ČR. Děkuji všem za radu.
Terezka jak se toto týkalo mě byla jsem v situaci kdy jsem si mohla vybrat kterou dávku chci ze kterého státu, ted je to tak že na penízky máš nárok podle toho ve kterém státě umíš dokázat že tam žiješ 😉 takže pohoda nárok máš, nemusíš mít strach.. já jsem se státama ještě vydrbala já jsem si vybrala tak co pro mě ze kterého státu bylo výhodné 😉
Holky děkuji za radu a zkušenosti. My se v tom všem už s manželem topíme a není nikdo, kdo by by pořádně věděl co s náma. Tak snad nám to porodné uznají tu na Slovensku i bez toho mého trv. pobytu 🙂
Maminky poradte.Zijem vo Svajciarsku som tu aj vydata,trvaly pobyt mam na Slovensku.Mam narok na Slovensku na porodne?Vobec neviem ci tu vo Svajciarsku take daco existuje,ako porodne
Mam narok na matersku dovolenku,ked momentalne zijem na Malte v aprili pridem na trvalo na Slovensko ,kde mám trvaly pobyt.Tu na Slovensku chcem porodit aj zostat,co mi vsetko treba tu na Slovensku vybavit.5 rokov pracujem na Malte.
@terezkazv v ramci eu mas narok na pridavky a prispevky tej krajiny kde zijes a si zdravotne poistena. takze mas narok na SK. ale aj rodicovsky budes poverat na SK aj keby bol v cechach vyssi nebudu ti doplacat a staci ti tu ako cudzike mat prechodny pobyt.ale ked sme pri tom ja mam trvaly pobyt aj na slovensku aj v rakusku. nam povedali ze je to v pohode.