Ahojte. Maleho cakam v marci a zijem v UK. Vedel by mi dat niekto info ci mam narok na porodne zo Slovenska?...dakujem
mas,len neviem ci presiel zakon ze musis aj fyzicky zit na SK,do decembra 2013 to islo aj bez toho,od januara 2014 sa to malo upravit,len neviem ci to preslo 😉
Oprávnená osoba má nárok na príspevok pri narodení dieťaťa, ak má trvalý pobyt a bydlisko na území Slovenskej republiky a dieťa sa narodilo. Bydliskom sa rozumie miesto, kde má oprávnená osoba a dieťa sústredené najdôležitejšie záujmy na základe objektívnych kritérií, ktorými sú najmä dĺžka pobytu, výkon zárobkovej činnosti, povinné verejné zdravotné poistenie, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, bývanie s rodinou, návšteva predškolského zariadenia, plnenie povinnej školskej dochádzky.
Ano mas, bola som v uk 7 rokov, dcera sa narodila tam a uplne bez problemov som si vybavila. Dieta potrebuje slovensky rodny list, ten si vybavis na zaklade uk rodneho listu a musis si v uk zaziadat o benefit pri narodeni, ak nie si socialny pripad tak ti to zamietnu a na zaklade toho na sr priznaju (nemozes dostat dve rovnake davky v dvoch krajinach eu a na sr je tato davka vyssia)
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/narodenie-dietata-v-uk-slovensky-rodny-list-a-prispevky-na-slovensku-2/
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/maternity-sure-grant-davky-na-slovensku/
dva dni dozadu som bola na matrike na sk.. tam mi teta dala formular ten mam vypisat a podpisat.. prilozit prefoteny OP a napisala som mame splnomocnenie kedze po narodeni nebudem na sk ... tam ked sa mala narodi necham si overit rodny list ten zaslem domov a na sk ho da mama prelozit prilozi k papierom a zanesie na matriku.. ty to odosielaju do Ba a zaslu jej rodny list v slovencine... ten sa potom prilozi k tymto dokumentom kt jej tiez zaslem z uk uz vypisane a dolozim zamietaci dopis z uk ze tam mi maternity grant nevyplatia http://www.upsvar.sk/vzory-ziadosti/vzory-ziado... a s tym potom ma ist na socialku ... vraj niekomu stacilo prilozit len uradne prelozeny ang.rodny list ale ta uradnicka ma presviedcala ze to nieje mozne ;)
@silaviat hojky chcela by som sa opytat ci ten zamietnuty list ( maternity grant) musel byt prelozeny do anglictiny so sudnou peciatkou? dakujem krasne
ahojte...ste si iste ,ze mame narok na prispevok?Lebo moja svokra sa bola pytat na socialke a tam jej povedali ze nemam narok ,tak teraz neviem?dakujem ☹
Podla noveho zakona uz narok nemate na porodne ak zijete v zahranici .
To povedali aj mojej svokre. Ze kedze tu zijeme mame si pytat tu.ale tu ten sure grant nik nedostane pokial nie je totalna socka
Ak zijes v UK, narok na prispevok pri narodeni dietata zo SR mas, pokial sa dieťa narodilo mimo územia SR v clenskom state EU a príslušná inštitúcia štátu, v ktorom sa dieťa narodilo, nevyplatila oprávnenej osobe príspevok alebo inú dávku toho istého druhu - cize pokial ti nevyplatia v UK Sure Start Maternity Grant (kt je vo vyske £500, musis byt low income a poberat benefits, credits). Musis si v UK najskor o neho poziadat a zamietnutie dokladovat na SR, potom ti moze byt vyplateny prisp pri nar dietata na SR vo vyske 829,86 eur, ak ide o dieťa narodené z prvého pôrodu až tretieho pôrodu, ktoré sa dožilo najmenej 28 dni.
nie, narok nemas, dievcata tu maju stare informacie....ak na Slovensku nie si poistena, nemas na prispevok narok...ten mas, len ak by si bola trebars na dovolenke alebo by si chcela rodit v Rakusku apod.
ahoj @bajana. A ked si poistena na Slovensku ale aj tak budes robit v zahranici? Mas narok na tento prispevok?
Dostanes len tych 150€ to porodne prispevok tych 600 eur nedostanes nakolko nie si positena na Svk a neplatis ani dane tu
@zuzin78 nejedna sa o dane, ale o to ze podmienkou je minimalne 8 navstev u gynekologa
@lienockax7 dostanes tych 150e len a len vtedy ak nedostanes podobnu davku v zahranici
nemame narok na porodne, lebo niesme zdravotne poisteny na Slovensku k 1. januaru sa zmenil zakon. So z toho na nervy, lebo peniazky by sa pridali. 😒
@papaya308 nie nemáš nárok na ten príspevok, keďže pracuješ v zahraničí, tým pádom sa tam aj väčšinu svojho času zdržiavaš (bývaš tam), tipujem že určite necestuješ každý deň z práce domov späť na slovensko.. Od nového roka 1.1.2014 sa zmenil zákon dievčence a niektoré tu máte fakt staré informácie.
Hmm, ja mam inu skusenost, , ale kedze sa zmenil zakon neviem, ale skusit to mozes, najlepsie bude ak si zavolas na socialku a oni ti daju presne instrukcie 🙂
ano ak mas trvaly pobyt na slovensku a nedostanes obdobnu davku v anglicku