Mám nárok na podporu po skončení rodičáku?

janarovnak
15. okt 2019

Dobry vecer.Vie mi niekto poradit,ci mam narok na podporu,ak som pred materskou pracovala v Rakusku na rakusku zivnost? Tri roky som bola na materskej. Mam narok na nejake prispevky zo Slovenska? Dakujem

marryen
15. okt 2019

ja keď som sa vrátila zo zahraničia, tak som nárok nemala...mala som žiadať podporu v krajine, kde som pracovala..

babyfrog
15. okt 2019

@janarovnak no keďže si neodvadzala žiadne odvody na SR tak nebudeš mať nárok na SR ... Treba sa skúsiť spýtať v Rakúsku

nelili1978
15. okt 2019

@janarovnak Ak si si platila poistenie v nezamestnanosti ako živnostník, tak ano. Ale 98% ľudí si to neplatí dobrovoľne

nelili1978
15. okt 2019

@marryen Tu si bola asi dlho preč a chodila si málo na sk

klarissa25
15. okt 2019

Platila si odvody na SK?

luliu
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gabi000
15. okt 2019

má nárok, musí preukázať centrum záujmov, keď v rakúsku pracovala tak určite 2 týždne doma bola na Slovensku. Nech skúsi sa spýtať na úrade.

gabi000
15. okt 2019

určite zarobené peniaze míňala na Slovensku a vie to preukázať bankovým výpisom 🙂 napr. tel.číslo, účet v banke, návšteva lekárov sú preukázatelne dôkazy-centrum záujmov

janarovnak
autor
15. okt 2019

Dakujem pekne za odpovede. Uvidim,co mi povedia na urade.

nelili1978
15. okt 2019

@gabi000 keď je živnostník v rakúsku vie predsa, či si odvádzala poistenie do fondu. Žiadne centra záujmov sa tam neskumaju.
A je to potvrdené na formulári E301. Ak má potvrdenú dobu zamestnania v bode 4.1, nebola poistená

nelili1978
15. okt 2019

Na úrade ti bez formulára nepovedia, či máš nárok. Musíš mať vystavený formulár z príslušnej rakúskej inštitúcie, na základe toho vydajú rozhodnutie

lula313
15. okt 2019

Môj strýko robil v at 20 rokov, v AT na úrade prace sa ho pýtali, kde býva momentálne, povedal, že sa vrátil domov na SK a viac sa s ním ani nebavili, že si to má riesit na SK úrade prace, čiže podpora sa naozaj žiada v mieste TP a centra záujmov. SK úrad práce mu vyplácal podporu za uznané odpracované roky v AT.
Tu však ide o to, čo si si počas živnosti naozaj platila a kedy si pozastavila živnosť