Dobry vecer.Vie mi niekto poradit,ci mam narok na podporu,ak som pred materskou pracovala v Rakusku na rakusku zivnost? Tri roky som bola na materskej. Mam narok na nejake prispevky zo Slovenska? Dakujem
@janarovnak no keďže si neodvadzala žiadne odvody na SR tak nebudeš mať nárok na SR ... Treba sa skúsiť spýtať v Rakúsku
@janarovnak Ak si si platila poistenie v nezamestnanosti ako živnostník, tak ano. Ale 98% ľudí si to neplatí dobrovoľne
@marryen Tu si bola asi dlho preč a chodila si málo na sk
Platila si odvody na SK?
má nárok, musí preukázať centrum záujmov, keď v rakúsku pracovala tak určite 2 týždne doma bola na Slovensku. Nech skúsi sa spýtať na úrade.
určite zarobené peniaze míňala na Slovensku a vie to preukázať bankovým výpisom 🙂 napr. tel.číslo, účet v banke, návšteva lekárov sú preukázatelne dôkazy-centrum záujmov
Dakujem pekne za odpovede. Uvidim,co mi povedia na urade.
@gabi000 keď je živnostník v rakúsku vie predsa, či si odvádzala poistenie do fondu. Žiadne centra záujmov sa tam neskumaju.
A je to potvrdené na formulári E301. Ak má potvrdenú dobu zamestnania v bode 4.1, nebola poistená
Na úrade ti bez formulára nepovedia, či máš nárok. Musíš mať vystavený formulár z príslušnej rakúskej inštitúcie, na základe toho vydajú rozhodnutie
Môj strýko robil v at 20 rokov, v AT na úrade prace sa ho pýtali, kde býva momentálne, povedal, že sa vrátil domov na SK a viac sa s ním ani nebavili, že si to má riesit na SK úrade prace, čiže podpora sa naozaj žiada v mieste TP a centra záujmov. SK úrad práce mu vyplácal podporu za uznané odpracované roky v AT.
Tu však ide o to, čo si si počas živnosti naozaj platila a kedy si pozastavila živnosť
ja keď som sa vrátila zo zahraničia, tak som nárok nemala...mala som žiadať podporu v krajine, kde som pracovala..