Mám nárok na peniaze zo štátu, keď som SZČO, invalid a čakám dieťa?

alenkay7
13. aug 2020

Ahojky, opýtam sa ako Hotentot, čakám dieťa mám invalid. d. 60%,som szčo od 1.1.2020 takže som ešte nepodávala daň. priznanie, mam aj dohodu tuším na 10 hod týždenne viď pásku. Mam nárok na nejaké peniaze od štátu?? . Dieťa sa narodí budúci rok.

c_est_la_vie
13. aug 2020

@alenkay7 mas narok na rodicak navyse, ten nizsi. Z pasky z dohody je jasne, ze nemocensku neodvadzas a podobne to je aj s odvodmi do socialky pocas prveho roka szco.

klarissa25
13. aug 2020

ked sa narodí budeš mať narok na rodičak ten nižší

alenah31
13. aug 2020

@alenkay7 nemáš aktívne NP - neodvádzaš povinný odvod z príjmu. Čiže nárok na materské splnené nie je ani z dohody a ani ako SZČO - to, že máš živnosť od 1.1.2020 a nemáš DP - nehrá rolu - síce prvý rok nemusíš platiť ako živnostník odvody - ale to neznamená, že si si ich nemohla platiť dobrovoľne - aspoň ten základný balík z min cca 506€. Máš nárok na RP v tej nižšej výške od narodenia dieťaťa + PnD a príspevok pri narodení dieťaťa (jednorázová dávka od štátu). Pokiaľ nie si vydatá - výživné na dieťa + ak si vo fin. tiesni aj výživné na nevydatú matku (kuk Zákon o rodine), poprípade hmotná núdza.

damtiporiti
13. aug 2020

Ja len off topic - čo je tá ružová vecička? Môžeš aj do IP 😀
Ďakujem

kaja01
13. aug 2020

Čo si bola pred 1.1.2020? Ak si bola zamestnaná a máš odrobených 270 dní, tak by si ešte nárok na materskú mať mohla.

mogaa
13. aug 2020

myslíš materskú? a z čoho asi by ti ju mali platiť? tá je vyplácaná z vymeriavacieho základu z odvodov......máš nárok len na rodičovský príspevok (ten nižší) ako každý kto nepracoval alebo neplatil odvody do SP.....

zuzanockamt
13. aug 2020

@kaja01 nemá aktívne NP, takže nie

kaja01
13. aug 2020

@zuzanockamt Ale stále aktívne môže mať. Ešte nenastúpila na materskú, zatiaľ je len tehotná.