Ahojte, potrebujem poradit od niekoho kto sa naozaj vyzna v socilanych zakonoch. V aprili toho roku som nastupila opat do prace, na povodne miesto, kde som pracovala pred materskou, dieta malo akurat 2 roky... chodim do prace necele 2 mesiace a zistila som, ze som opat tehotna, rodit (ak vsetko dobre dopadne) by som mala v januari 2013. Narok na materske vznika, ak bolo pred dnom porodu platene 270 dni nemocenske poistenie, pocas materskej a rodicovskej dovolenky sa nemocenske neplati, v pripade, ze tehu bude bezproblemove, tuto podmienku 270 dni budem mat pravdepodobne splnenu, ale co v pripade, ak budem musiet nastupit na PN? Budem dostavat nemocenske a nasledne matersku? Viete mi to niekto objasnit? Podotykam, ze dobrovolne nemocenske som si neplatila. Dakujem
budeš mat narok aj na nemocenske a potom následne aj na matersku určite, bola som v podobnej situácii teraz a overovala som si to v SP ,nemusela si si platit DNP,gratulujem k babatku 😉
Neboj sa nárok na PN máš zo zamestnania, kedže chodíš do práce. A takisto budeš mať nárok aj na materskú, pretože do 270 dní sa TI ráta aj rodičovská dovolenka zo zamestnania.