Mám nárok na nejaký príspevok z ÚPSVaR v čase krízy?

valentinavibi
5. máj 2020

ahojte,

predtym nez zavolam na urad ( kde ani nedávajú jasne info alebo ani nechcu davat peniaze tie panie), tak sa pýtam tu. Mám nárok na niečo, nejakú dávku ? AK som na UPSVR nemám podporu, nepoberám NIČ žiadne peniaze, a nemám živnosť, nie som SZČO, som bežný človek. na urade som od zač. februára. Nerobila som na dohodu nijako, len mám jednu aut. zmluvu, kde som dostala v priebehu apríla 60e a v priebehu marca 0€, chcela by som si požiadať o nejakú dávku pomoc počas korony. Je to v takomto prípade možné? Ja som pozerala vývesku a tam bolo, že ak Korona znemožnila prácu tak mi môžu dať nejaký príspevok, napr. ak som na dohodu robila, no ja som robila iba na autorsku zmluvu jednu a aj to mi stopli počas korony a nedali mi žiadny rpíjem a nezaplatili mi. Do soc. nič neodvádzam. Môžem si podať aspoň o dávku v hmotnej nudzi? Alebo ani to nie? Kedže žijem s rodičmi a ich príjem je dokopy cca 700 v čistom teraz. Ďakujem

3009
6. máj 2020

@valentinavibi Od dnes sa otvárajú prevádzky a v obchod. reťazcoch stále chcú sily, takže šup sa do práce.

c_est_la_vie
6. máj 2020

Nie si zamedtnanec, nic si neodpracovala, tak ti nemaju ani co kompenzovat. Takze miesto rozmyslania, ako ta stat ukratil sup do prace

ovaaa
6. máj 2020

Nemas na nic narok, nepracovala si , nedavala financie do systemu.Ak by ti bola uznana podpora tak to je ine....Treba zobrat akukolvek pracu, nebyt zavisla na rodicoch a naopak im pomoct.

mondolina
6. máj 2020

@valentinavibi
Nechcú dávať peniaze tie panie?? Čo je štát oslík otras sa?
Ty sa otras a poďme robiť keď chces peniaze.

mogaa
6. máj 2020

@valentinavibi na príspevok z dôvodu korony nemáš nárok keďže si ani poriadne nepracovala....jedine by si mohla skúsi sociálnu dávku - ak teda spĺňaš nárok na priznanie......ak si vedená na UPSvR štát za teba platí teraz zdravotku.....Práca sa dá vybaviť aj teraz, takže treba si obehať obchodné reťazce - Kaufland, Billa, Lidl - aspom brigádnicky dokladať tovar - neskôr si nájdeš niečo lepšieho....keďže si nerobila už pred koronou, tak ti nemajú prečo dávať nejaký príspevok lebo si bola bez práce aj pred koronou

vifonka
6. máj 2020

@valentinavibi pred koronou ti príjem nechýbal?

kitycat
6. máj 2020

Teda tento prispevok mi tak zdvihol tlak...

ivkazba
6. máj 2020

@kitycat presne, normálne som sa nasrala

ivkazba
6. máj 2020

@valentinavibi najprv musíš do sociálneho systému niečo dať, aby si z neho mohla pri splnení podmienok niečo dostať. Takže ty môžeš dostať mzdu, ak sa zamestnáš. V profile máš Hlohovec, tam máte obchody, v blízkosti máš Trnavu a Piešťany, kde je tiež kopec príležitostí na prácu. Takže treba hľadať prácu a nie čakať, že za nič dostaneš niečo.

nika1971
6. máj 2020

si sama? davka je okolo 60 eur...ak nemas ziaden prijem

9lf9
6. máj 2020

@nika1971 to len v pripade ze ma nad 25r alebo zije sama alebo ma svoju rodinu, inak maju do 25r voci nej vyzivovaciu povinnost rodicia a na DvHN nie je narok pri prijme ktory uviedla.

nika1971
6. máj 2020

@9lf9 ved ja to viem...len autorka neuviedla nic konkretne

asturia26
6. máj 2020

davka v hmotnej núdzi. Ak mate nad 25 rokov, ste evidovana na UPSVR ako uchadzac o zamestnanie, nemate narok na podporu v nezamestnanosti,podat ziadost

9lf9
6. máj 2020

@nika1971 ved to ze malo info na poriadnu radu.... ;)

valentinavibi
autor
6. máj 2020

hlavna vec ze sa tu uz sudi hned.....ja som pracovala rok mala som vlastnu zivnost a peniaze som neusetrila, nemam z coho zit,a to som este poctivo odviedla v MARCI dane do statneho rozpoctu a platila si zdravotku cely min. rok ! preto sa pytam na tie davky ci su nejake. alebo nie..kvoli tejto krize.

valentinavibi
autor
6. máj 2020

a ta hmotna nudza je kolko ? a ako sa to ziada? neviete ? mam nad 25

mondolina
6. máj 2020

@valentinavibi
A prečo nejdeš pracovať?

evittam
6. máj 2020

@valentinavibi Davky od SP nemajú nič spoločné s odvodmi do ZP ci danami. To by si mohla ako živnostník vedieť.

ivkazba
6. máj 2020

@valentinavibi tu máš informácie k hmotnej núdzi. Posudzuje sa príjem celej domácnosti, čiže ak napríklad bývaš s niekým (napr. rodičia, partner atď), berie sa do úvahy aj príjem týchto ľudí. Zároveň, ak máš majetok, ktorý by ti mohol zabezpečiť živobytie, čiže napríklad ak máš auto, nebudeš mať nárok na dávku. Tých možností na dávku ako aj podmienky sú presne popísané v priloženom linku.
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

ivkazba
6. máj 2020

A ešte by som podotkla, že nikto ťa tu nesúdi. Len sme ti slušne napísali, že nárok na nič pravdepodobne nemáš a že treba ísť pracovať. Čo sa týka dávky v hmotnej núdzi, tú si budeš musieť tiež odpracovať (viď info vo vyššie priloženom linku).