Cakame bábetko,zijeme v zahraničí ,muz pracuje no ja som nepracovala,mam narok na materskú ? Zijeme v Nemecku,vyrata sa mi materská z jeho platu? Alebo budem mať tu najmenšiu ? Dakujem
@zlaticko31 na matersku urcite nie ale na rodicak ano ale ten sa nepocita z platu....
@zlaticko31 Z jeho platu ratat matersku? To snad nie. Materska sa rata z tvojho platu. Ak si nepracovala prvy rok dostanes minimum co je 300,- EUR vola sa to Elterngeld. Po roku nasledovalo Betreuungsgeld co bolo 150,- EUR ale tusim, ze to uz zrusili.
Na Slovensku narok nemas na nic ani na porodne materske ci rodicak
A tak budem mat 300 eur + 184 prídavky tak to neni take strašné
@zlaticko31 na slovenske pomery ani nie,ale v nemecku neviem,neviem...
Ked muž riadne robí tak si myslim ze to neni take zle,mozem si ktomu poziadat aj na príspevok ns domacnosť a este neaky jeden príspevok
@zlaticko31 chod zistit vsetko potrebne na urad.Vidim,ze nemas ani ponatia o pomeroch v DE.Neviem,ci dostanes vobec ten rodicovsky....................A mimochodom,Kindergeld je aktualne 188€.
@zlaticko31 Elterngeld dostanes, ziadost a potrebne info mas na nete. Neviem, kde byvas, ale v Bavorsku sa dalo vsetko ohladne tohto vybavit cez internet a na ziaden urad netrebalo ist len trebalo este k tej ziadosti poslat postou potrebne doklady.
Ja celkovo nechapem, ze niekto riesi taketo veci az po otehotneni a hlavne tu na slovenskom fore, nie v konkrétnej krajine, kde zije... 😕 😕
@romanovic ?? ja som tiez tieto financne zalezitosti riesila ako posledne ked som otehotnela a ja zase nerozumiem ze niekto skor nez otehotnenie tak najprv riesi peniaze a zistuje si kde a kolko dostane (pokial ozaj nejde o socialny pripad kde je plny dom deti, co u zakladatelky temy asi nie je)
A ked som zacala riesit rodicak a pridavky v zahranici a kym som zistila kudy kam a na koho sa obratit tak mi najviac pomohol modry konik 🙂
@marcah zakladatelka temy pise, ze v Nemecku nepracovala a evidentne nema paru o tom, ci vôbec ma na nieco narok. Celkovo jej otazka vyznieva tak, ze by jej pomohol aj ten najmensi príspevok a nie, ze jej je uplne jedno, ci dostane hoci len ten najmensi. A ked som momentalne financne na tom tak, ze mi pomoze aj par €, tak sakra rozmyslam, ci idem alebo nejdem mat dieta, lebo povedzme si rovno - dieta je draha zalezitost.
@romanovic neviem, podla vsetkeho to vidime kazda inac, ja som nemala ten pocit ze zakladatelka temy je na tom financne zle ... sama pise ze manzel pracuje a ze nema strach zeby nevyzili....
To ze sa spytam ci mam na nieco narok, neznamena ze sa mam zle.
My tiez nie sme na tom financne zle, ale ked som si sla vybavovat rodicak a pridavky v zahranici tak som si zistovala kde si mam ziadat a kolko asi dostanem,.... nemala som pocit ze len preto ze ma manzel uzivi sa nemusim starat o to aby som dostala to co mi patri
Z mojho pohladu sa tu jednoducho jedna buduca mamina snazi zistit na co ma narok v krajine s ktorou nema ziadnu skusenost a vie ze na tomto fore sa najdu maminy, ktore tu skusenost maju a mozno jej niekto poradi.. ..
@zlaticko31 este ma napadlo, ak mozem poradit, zmen si bydlisko na Nemecko a malo by ta to automaticky hodit do skupiny Nemecko - tam ti budu vediet maminy asi skor poradit. Minimalne ti snad niekto poradi na ake urady sa obratit, kde najdes ziadosti, atd .....
@marcah Ďakujem 😉 manžel ma dobrú prácu, oto ze by sme nevyžili sa nebojím,a čo sa týka uradov toho sa tiez nebojim , bývame v bayerne,len som
Sa chcela tak predbežne informovať,ja som tu
Vlastne pracovala iba 2 hodiny denne mala som minijob ale to sa nerata,to ako keby som nepracovala
@zlaticko31 Vidis, tak tu mas hned aj stranku http://www.zbfs.bayern.de/familie/elterngeld/an... ,kde si vsetko mozes precitat a podat potom ziadost 😉
@slnecnica174 Ďakujem 😉 vecer sa nato s manželom pozrieme ☺️
Inac ja stretam neskutocne mnozstvo zavistlivych slovakov este aj v zahranici. Ved aj tu niektore reakcie skoda reci. Ale cLovek by si myslel ze teda su financne za vodou a teda sa budu riadit v duchu dopraj a bude ti dopriate ale nie nie :D Neviem ako to funguje v Nemecku ale hlavne sa nikdy nikde nespoliehaj na slovac ; resp. ake rady od nich dostanes 🙂
@liuliu Vieš, mne je úplne ukradnuté kto si čo vybaví a kde...A určite nikomu nič nezávidím. Len mi príde trochu od veci, že ak žijem napr.mimo SVK a tak som sme sa rozhodli, v inej krajine odvádzam poistné a dane a využívam ich systém a zrazu - "jéééj a aha tu to nemajú a na SVK áno"....tak hurá možno to využíjem.....Ale veď "každému čo jeho je". 😉
@zlaticko31 No tak netuším aké sú zákony v DE, ale pochybujem, že by hocijaký sociálny systém rátal MD z platu niekoho iného - a je jedno či je to manžel.....Asi budeš mať nárok na nejaký rodičovský a rodinné prídavky....Ale veď ak tam žijete, tak si to zisti na ich úradoch.