Ahojte,
Narodilo sa mi dieťa vo februári 2013 a TPP mi bol ukončený k poslednému dňu v marci 2013. Tým pádom som momentálne nezamestnaná. Mala som vtedy nárok na materské, aj mi bolo vyplatené.
Zaujíma ma však, ako to bude v druhom prípade, pretože v októbri 2014 sa mi má narodiť druhé dieťa. Mám nárok na materské? V podstate moja malá nebude mať ani 2 roky, keď sa narodí druhé, avšak zároveň som už nezamestnaná na RD.
A ešte som počula o nejakej možnosti PN, je aj také niečo možné v mojom prípade?
Viem, že zákony sa stále menia, ale máte niektorá s niečim takým skúsenosť, keď sa prekrýva RD?
Na sociálnu som už písala, ale ešte neodpísali. Skôr ma však zaujímali aj nejaké finty - ktoré ti teda na sociálke neprezradia. Počula som niečo o tom, že keď sa prekrýva rodičovský do druhého roku veku dieťaťa, tak sa vypláca materská ako v prvom prípade. Ale neviem čo je na tom pravdy a už dupľom, keď nemám TPP.
Prípadne počkám, kým odpíšu, som zvedavá.
Práve mi prišiel e-mail, tak vraj nemám nárok, ale ako sa dalo očakávať, opäť sa nevyjadrili k prípadnej PN, či rizikovému tehotenstvu.... Gynekologička hovorila, že niektoré nezamestnané sa dávajú na PN, ale nevedela mi povedať v akej súvislosti.....ale na to mi zo sociálky neodpovedali.
@sednaja ja mám podobnú situáciu ako ty (len ja mám stále TPP)...Som doma na RD so synom, auguste bude mať 2 roky a v októbri čakáme 3.bábo. Pokiaľ viem, s PN-kou je to tak, že pokiaľ by si nebola na RD a dala sa vypísať na PN tak by ti vznikol nárok na nemocenskú (pokiaľ dostaneš výpoveď je tam nejaká ochranná lehota, počas ktorej keď sa dáš vypísať na PN, tak máš nárok na nemocenskú). Kamoška tiež dostala výpoveď počas RD, chcela sa dať vypísať na PN, nakoľko v tom čase bola tehotná, no povedali jej že pokiaľ sa dá na PN vypísať v čase keď je na RD tak nárok na nemocenskú jej nevznikne pretože je na RD. Ja som to mala podobné, ale mne RD končila 5.2. a na MD som mala nastúpiť 21.6., takže mne to vychádzalo, že som na cca 4 mesiace mala ísť do práce...No šéf mi povedal aby som sa dala vypísať na PN, že nech si pred pôrodom oddýchnem. Na sociálke mi pani poradila, aby som sa na PN dala vypísať nasledujúci deň ako mi skončila RD (RD mi skončila 5.2., PN som bola od 6.2.) inak by som nemala nárok na nemocenskú počas PN...
Dúfam, že som troška pomohla 😉
@sednaja nemas narok ani na materske ani na PN lebo si si neplatila DNP a netrva ti pracovny pomer ... teraz je uz neskoro si to zacat platit nesplnis podmienky...
takze dobre ti napisali ...
@lulu369 Ďakujem, jasné, pomohla, teda len nepriamo, lebo fakt to, že niekto má TPP a iný nie, je veľmi zavážajúce. Ja som mala totiž zmluvu len na dobu určitú. Schválne mi tak jedinej majiteľka dala, pretože som bola krátko po svadbe a predpokladala, že pôjdem na materskú, tak so mnou riadne vypiekla (tých nevýhod je tam oveľa viac, nielen to, že nedostanem materskú)
@maznacik007 Ak by som bola čoilen tušila, že budem takto nadväzovať rodičovské, tak si zistím, či sa oplatí platiť dobrovoľné nemocenské a platím si, ale tak úplne v pláne to nebolo.........v mojom prípade však materská nebola oveľa vyššia ako rodičovský, ale aj to pomôže. Do pôrodu mi ale ponechajú rodičovský na prvorodenú a až po pôrode mi dajú na druhé dieťa, že? Takže úplne bez príjmu to nebude..........a na margo toho PN......ak by som bola na rizikovom tehotenstve počas rodičovskej dovolenky, mení sa niečo na príjme, či mi ostáva mojich cca 200€ rodičovský príspevok a tým to končí?
@sednaja hej stale budes na RP v podstate .... na PN ti narok nevznikne kedze poberas RP ... jedine ze by si mala zaplatene DNP
no nic tak aspon porodne budes mat po porode ... mne sa pri oboch detoch vyhlo ... 😉 to zvysene myslim
@sednaja no baby čosi popísali, sem tam súhlasim ale sem tam nie ...
môžeš mať nárok na MD ale musíš preto niečo urobiť.
Píšeš, že PP ti skončil 31.3.13 od toho dátumu máš 15 mesiacov na to aby ti vzniklo poistenie z ktorého môže byť nárok na MD ale aj na PN ( si ešte v tej lehote ). Ale už máš len cca mesiac dva času na to aby ti vzniklo DNP zo sumy 402,50 eur .. mesačne sa platí 133,42 eur ... si už dlho tehotná, vyšší VZ sa ti neoplatí.
Ale ak sa zajtra prihlásiš na DNP z VZ 402,50 eur a v stredu pôjdeš na PN ( počas PN neplatíš odvody ) , tak PN dostaneš cca 220e ( aj k rodičáku ) a MD potom ked nastúpiš cca 260 e.
Pozor ak by si si založila DNP neskôr napríklad v júli 2014 tak už nárok na PN, ani MD nebudeš mať .
A tiež pozor na to, toto DNP kt. kzaložíš teraz musí trvať do pôrodu minimálne, počas MD sa odvody neplatia, takže DNP treba ukončiť v posledný den MD pred nástupom na RD.
@lulu369 v tvojom prípade (aj ked sa nepýtaš, nedá mi to), ak si mala md1, rd1, pn, md2, rd2, tak pozor, ak by si končila prac.pomer počas RD, resp. posledným dnom rd, tj. po ukončení rd si už nenastúpila do práce alebo nečerpala dovolenku, tak podpora by sa rátala z minima, teda aspon podla terajších zákonov (možno budú nejaké zmeny), lebo si mala pn medzi rd a md, pre teba neplatí, že by sa rátala z obdobia dva roky pred nástupom na RD.
A počas tej pn si si mala dať odhlášku z dôch.poistenia štátom (trvalo ti dôch.poistenie zamestnanca a súbeh poistenia štátom a povinného poistenia zamestnanca nie je možný) a potom nanovo prihlášku až dnom nástupu na rd, ale toto dôchodkové poistenie, predpokaldám si si po druhom pôrode dávala do poriadku.
@zalka Fíha, tak ty sa vyznáš v číslach, vyzeráš ako z fachu.... Len ja tomu tak celkom nerozumiem. Pokiaľ viem, tak je potrebné byť za posledné 2 roky 270 dní nemocensky poistená - aby plynul nárok na MD,PN - bez výnimky (čo som dúfala, že je môj prípad).....ale ja mám do pôrodu cca 6 mesiacov a tých 270 dní je cca 9 mesiacov, tak to nejak nestíham. Tým pádom veľmi nerozumiem tomu, čo píšeš. Jedine, žeby sa dalo poistiť pozadu?
A okrem toho, keď sa odvody (teda to nemocenské-ak dobre rozumiem) neodvádza ani počas PN,ani počas MD, tak to už fakt neviem, kedy by som tých 270 dní stihla.........
Ale mám taký pocit, že ty o koze a ja o voze....fakt nerozumiem 😒
@gapa čo sa týka "papierovačiek" na sociálke tak to mám všetko v poriadku, ale ďakujem za upozornenie 🙂
čo sa týka firmy kde som pred MD pracovala, tak pokiaľ viem firma je na tom dobre (nehrozí in konkurz, ani firmu nerušia), takže z tohto hľadiska mi výpoveď nehrozí a čo sa týka mojich šéfov tak si dovolím tvrdiť, že sú to féroví ľudia, ktorí mi nedajú výpoveď pokiaľ som na RD.
čo sa týka podpory, ďakujem za informácie. určite sa mi zídu, pretože po ukončení RD sa budem musieť so šéfmi dohodnúť na výpovedi, aj keď veľmi nerada (budem to musieť urobiť, pretože do práce som dochádzala 50 km, takže denne som najazdila cez 100 km. máme 2 deti, manžel pracuje v zahraničí a niekto bude musieť byť s deťmi, takže sa musím poobzerať po práci bližšie aby som nemusela denne tak ďaleko dochádzať)
ešte raz ďakujem
@sednaja ved som ti to napísala, ukončený PP tie dni z ukončeného PP sa ti pripočítajú k DNP .. a tým pádom máš splnenú podmienku 270 dní za posledné dva roky ...
ale len do 460 dní ( 15 mesiacov) od skončenia PP .. teda od 31.3.2013 ti plynie táto lehota kedy splnaš podmienku využiť DNP ...
@sednaja príklad zajtra 15.4. sa poistíš na DNP ... a 1.9.nastúpiš na MD ...
a 15.10. porodíš ..
tak SP bude skúmať či od 16.10.2012 do 15.10.2014 máš 270 dní poistenia .... kedže si mala prácu tak sa ti rátajú dni od 16.10.12 do 31.3.2013 tj. 166 dní ( číslo je cca )
a potom sa ti ráta od 15.4.14 do 15.10. 14 tj. 180 dní cca ...
166+180 = 346 dní poistenia ... tj. splnená podmienka ...
to isté s PN ... prihlásiš sa zajtra 15.4. na DNP .. a ideš od 16.4. na PN ... tak SP skúma či od 17.4.12 do 16.4.14 si mala 270 dní poistenia ... čo si mala ... preto dostaneš zaplatenú PN a odvody neplatíš ....
rob jak chceš ... ja ti to ináč vysvetliť neviem ... neurob nič ... a budeš dostávať i nadalej 203e RP, urob niečo .. môžeš dostať 220e PN a MD 260e ... stále trošku viac ako RP ...
@sednaja ak ti trval prac.pomer do 31.3.2013 a predtýmto dátumom ti trvalo nem.poistenie aspon 270dní!!! to je podstatné (dni md sa do toho rátajú, dni rodič.dovolenky nie, ani neplatené volno, ani očr nad 10dní, ani pn dlhšia ako 52týž.), tak nárok na nemocenské budeš mať, ako píše zalka, ak sa prihlásiš na dnp a po nejakom dni pôjdeš na pn. Ale z dnp vyššiu materskú ako z minima nezískaš, ale tá pn môže byť popri RP. Ak by si balíček dobr.poistenia mala platiť, velmi sa ti to asi neoplatí
Ono je niekedy velmi podstatné, ako presne položíš otázku, teraz myslím majú už velmi vela otázok na soc.poistovni, tj. už tie odpovede nejako nerozpitvávajú.
@zalka Beriem späť tú otázku ohľadom PN, veď to spĺňam podmienky na to, tak to sa pôjdem rovno vypísať........akurát jedno čo mi nejde do hlavy, .... keď sa teraz síce prihlásim na dobrovoľné platenie poistenia, ale pôjdem na PN (a vravela si, že počas PN sa odvody neplatia), tak nestihnem do materskej dobehnúť tie dni, aby som na ňu (materskú) mala nárok
@zalka Fakt už posledná otázka.......či tomu rozumiem.........takže zajtra sa zaregistrujem na dobrovoľné platenie nemocenského, zaplatím teda cca prvý mesiac 133€...... a pozajtra pôjdem na PN, tak zvyšné mesiace do plánovanej materskej (ktoré budem na PN) už nemusím platiť tých 133€ a napriek tomu mi bude plynúť tých 270 dní a teda aj nárok na materskú? .......lebo ako počítam, tak počítam, keby som fyzicky mala ešte nejaké tie 4-5 mesiace platiť každý mesiac 133€, tak mi to výhodné nepríde (využitie PN áno, ale materskej nie)
skús sa opýtať na stránke porada.sk,sú tam ľudia,ktorý s tým pracujú a budú ti vedieť presne povedať,alebo si zavolaj na soc. poisťovňu a budeš to mať istejšie.ideálne bude vedieť tam napísať predpokladaný dátum nástupu na materskú