Dobrý deň prišla som na to ze som tehotná a. Pracujem ako. Opatrovateľka v Rakúsku vie mi niekto poradiť či. Mam. Nárok s Rakúska brat nejaké peniaze? Alebo ako to je na Slovensku ci. Mam nárok polovicu s platu brat na sk? Kde je to výhodnejšie a načo. Mam. Nárok? Ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď ešte niečo sva raz platím raz nie ako sa mi da tak to mi vŕta hlavou.... Ďakujem
zalezi kde si "socialne poistena", teda kam platis odvody, ci na SK, alebo v Rakusku, resp. cez aku agenturu pracujes slovenku, alebo rak.
Ja som totiž cez Slovensku agentúru ale robím na živnostenský list ako sa mi da raz platím raz neplatim sva od tehotná dva mesiace a neviem ani ako to vybavím
Sva poistku platím v Rakúsku a som cez Slovensku agentúru
@ninapetrova ide o to,kde platis odvody,kto ta plati.
Rodina má platí výplatu a odvody platím v Rakúsku som ako živnostník ale cez Slovensku agentúru a neviem ci aj na sk mam nárok na materskú keď mám síce potvrdenie ale bez žiadnej pečiatky koľko mám výplatu od rodiny len také tlačivo
Zavolaj do SVA
@ninapetrova matersku mozes dostat len od jedneho statu a to tam kde mas platene odvody. Ako pisu nadomnou volaj do Sva
Minimalne pol roka si musis platit odvody do SVA.
@ninapetrova musis pracovat polroka v akusku.predpokladam.ze odvidy sa ti platia.bud ty alebo rodina ak ti chyba par mesiacov.tak si to este odpracuj.lebo by si dostabala z Sk a to 200e plus 20 pridavok na dieta.
Mas narok na matersku a pridavky.Co to mas za agenturu ked Ti neporadia!!!mne radia vzdy ochotne,tiez som tehotna a pracovala somv Rakusku,cakam ci mi uznaju RT.
Ďakujem vám za odpoveď ešte nikto nič nevie akurát si to. Len zisťujem som na turnusy musím to povedať aj agentúre len rozmýšľam už dopredu aby som nerobila ku koncu stresy ďakujem vám ešte raz
Mas narok na rodicovsky prispevok v rakusku plus rodinne davky v rakusku plus tu na SK rodicovsky prispevok aj ja poberam
@ciernypes, akych 800€????? Ma narok na slovensky rodicovsky prispevok + pridavky, k tomu jej bude sva dorovnavat do vysky rakuskych rodinnych pridavkov a rodicovskeho prispevku. Na Slovensku ma trvaly pobyt, v Rakusku musi mat odrobenych (a ZAPLATENYCH!!!!!) minimalne 6 mesiacov. Na matersku mat zrejme narok nebude ani tam ani tu, lebo na Sk nema odpracovane a dva roky v At si zrejme plati minimalny zaklad, takze by jej vyslo menej ako rodicovsky prispevok...
Z obidvoch krajin (rovnaky) prispevok brat nesmie, to je podvod, ale dorovnanie dostat moze (mala by)
@vroni ved ja viem.ze to je podvod.preto som sa oytala ako to moze poberat liana30 800 e som myslela ten jednorazovy.Ja sa v zivnostnickach nevyznam.robim na zmluvu ale viem.ze ked si neplatis dva roky zdrav.p na Sk tak uz sa neda dostat ten jednorazovy prispevok.800e lebo sa mebeil zakon.prestgm sa to dalo.
@vroni vaj uz to nestaci. musis platir poistovnu dva roju.od r2015 sa menil zakon.niekto si to este vybavil aj terarz ale subs tym problemy.ja to este nevybavujem.ale som tiuez zvedava ci ho dostanem.nakolko uz 3 r pracujem v At. a na doktoroch nezalezi.dolezite su peciatky a ze si bola vysetrena aj dieta.podsatne je pri tom len to poistenie.
na prispevok pri narodeni je podmienka, ze dieta musi mat trvaly pobyt na svk a musi tu mat lekara
Treba zajst na socialku a spytat sa a takisto preverit podmienky na danom urade v Rakusku. Nepozname tvoju pracovnu zmluvu,ani odpracovane obdobie nic.
Ja budem poberat matersku z UK, na SR ma odbili co chcem od Slovenska aj ked sa tam vraciam zit.