ahojte baby, mam na vas mozno taku neobvyklu otazku, ale snad mi budete niektora vediet poradit, mame doma taku situaciu, ze sa budeme stahovat s manzelom a s malym do nemecka, lebo okolnosti nas donutili. Manzel tam ma vybavenu pracu, ale ja som pred dvoma mesiacmi zacala poberat slovensku matersku, nakolko mame drobca, neviete mi povedat, ze keby sme sa prestahovali do nemecka, ci ja ako matka s takymto malym dietatom dostanem v nemecku nieco od statu? matersku? rodicovsky prispevok? alebo nieco ine?. Dakujem za kazdu odpoved.
Dakujem za odpoved 🙂 aj nejake peniazky potesia, a neratalo by sa mi ani, ked som tam pracovala 6 mesiacov v roku 2012 a 7 mesiacov v roku 2013?
@janislava15 ak budes mat nemecke zdravotne poistenie, mohla by si teoreticky dostavat minimalny rodicovsky - ale to je zavisle od kraja, kam sa stahujete - najlepsie by bolo, keby manzel sa Siel popytat do poradenskeho centra na mestskom urade na co mate narok ...
určite dostanete rodinné prídavky, ktoré su v nemecku cca 186 eur., a matersku určite nie, to by si tam musela pracovať a byť poistená minimálne zopár mesiacov, neviem teraz presne kolko. ale možte požiadať o rodičovský príspevok na bývanie alebo také niečo.