Mám nárok na materskú pri zmene zamestnania?

nina0303
7. apr 2021

Dobrý deň 🙂 chcela by som sa vás spytat, možno ste už niektorá riešili podobne 🙂 som zamestnaná od 2015 u toho istého zamestnávateľa, ak si teraz zmením zamestnanie po RD, ktorá mi konci v máji, u nového zamestnávateľa by som nastupovala do prace až zaciatkom augusta, dovtedy by som ešte nastúpila do prace kde som robila, kedy budem mat nárok u nového zamestnávateľa na materskú? koľko dní musím odpracovať na novom pracovisku, aby som dostala 75% z DVZ? moje nemocenské poistenie sa nezruší/nepozastaví ani na jeden deň pri zmene zamestnania?

vierka0508
7. apr 2021

No musis mat odpracovanych 270 dni za posledne 2 roky, to budes splnat. Ak nastupis este tento rok na materskú, bude sa ti vypocitavat z roku 2020, zo stareho zamestnania, ak nastupis na matersku az v roku 2022 tak sa ti bude vypocitavat materska z roku 2021

veronikaszabova
7. apr 2021

@vierka0508 ak u noveho zamestnavatela odpracuje minimalne 90 dni bez PN a OČR, bude sa jej MP ratat z tohto noveho zamestnanie.

vierka0508
7. apr 2021

@veronikaszabova ano mas pravdu, zabudla som doplnit ze uz z noveho zamestnania

nina0303
autor
7. apr 2021

@vierka0508
@veronikaszabova
Chcela som mat reťazovú materskú ale nevyšlo to nám, keďže druhé babo sa nám zatiaľ nedarí... tak ak dobre chápem, aj v najlepšom prípade by som na materskú nastupovala až v roku 2022, tak ak v roku 2021 budem meniť zamestnanie, a nebudem sa musieť registrovať na úrade kvôli nezamestnanosti hoci aj kvôli pár dnom pri prestupe z jedného do druhého zamestnania, tak nemusím 270 dni odpracovať ale len 90 bez PN a OČR? ak by som sa musela registrovať na úrade tak budem musieť na novom pracovisku odpracovať 270 dni aby som mala nárok na materskú?

martinuska
7. apr 2021

Podla mna musis mat 270 dni odrobenych aby si mala narok na akukolvek matersku. Svagrina tak bola zamestana za minimalnu mzdu + odmeny a pred porodom zmenila na tych 100 dni zamestnavatela, kde mala vysoky plat aby mala vysoku matersku.

nina0303
autor
7. apr 2021

@martinuska to mi je jasne, ja len neviem že keď si zmením zamestnanie tak či u nového musím kolko odpracovať, či u neho začínam na novo s tými 270 dňami alebo nie...

veronikaszabova
7. apr 2021

@nina0303 nemusis u noveho mat 270 dni NP. Mozes ich mat spolu aj od 3 zamestnavatelov.

zalka
7. apr 2021

@nina0303 vyššie ti už poradili. U nového zamestnávateľa ti stačí aj deň na to aby si mala nárok na MD z predošlého zamestnania resp. z minima.
A na vyššiu MD potrebuješ 90 dní.
Ukončené zamestnanie ti poskytne dostatok dní, k tomu aby si mala nárok na MD z nového zamestnania.

nina0303
autor
7. apr 2021

dakujem za odpovede 😘

majusaba1
22. jún 2021

@nina0303
@vierka0508
@veronikaszabova
@martinuska
@zalka
Ahojte, môžem Vás poprosiť o radu? Čo sa stane, ak neodpracujem 90 dní u nového zamestnávateľa? Nebudem mať nárok na MD alebo sa bude rátať z roku 2020?

vierka0508
22. jún 2021

@majusaba1 bude sa ratat z roku 2020

blondmummy
10. aug 2021

@vierka0508 a ak nebude 90 dni a dajme tomu za dva roky pojde znova na matersku teda retezovy porod bude platit ze vyska bude rovnaka ako pri prvej ?

zalka
10. aug 2021

@blondmummy áno správne, ... potom doporučujem odpracovať tie dni čo chýbajú do tých 90 dní aby bolo zo skutočného VZ rátané

blondmummy
11. aug 2021

@zalka a ak to nie je možné? Nechápem už tomu... takže mozem pocitat ze bude materská nizsia ako pri prvom.. ajked je retazovka...

zalka
12. aug 2021

@blondmummy nie nižšia ... ale z minimálneho VZ ako prvá, a min. VZ každý rok rastie ...

blondmummy
12. aug 2021

@zalka no pochybujem ze porastie takze by mala byt ajtak minimalne rovnaka ako prva