Dobry den,
chcela by som sa opytat, ci mam narok na materskú a ak áno, tak z ktorej mzdy sa bude počítať.. Od 01.10.2018 do 31.03.2020 som bola zamestnaná (v tejto firme som mala vyssí príjem). Následne od 01.04.2020 som sa zamestnala a v skúšobnej dobe ma zamestnávateľka prepustila z dôvodu otehotnenia, dátum skončenia PP bol 30.06.2020 (tu som mala nižší príjem). Momentálne som evidovaná na UPSVaR, kde som si poziadala o nezamestnanecký prispevok, ktory by som mala poberat do decembra (vrátane). Ak mi priznajú materskú, tak budem ukrátená o nejaky mesiac-dva podpory v nezamestnanosti? Predpokladany termin porodu mam 03.01.2021.
Ďakujem Vám za odpoveď..
@natala23 MD je jedna vec a RD je druhá...do 3.rokov si na RD.....no ak ti to nové zamesntanie vychádza 90dní tak materská by sa mala rátať z toho, len viem že ak je to presne tých 90dní a príjem je vyšší teda aj materská sa má rátať toho príjmu SP to vyhodnocuje ako účelové a vtedy ráta príjem z toho nižšieho príjmu/vymeriavacieho základu
@natala23 asi najlepsie by bolo este sa rychlo zamestnat, aj ked to uz je vypocitavost, ale takto je to uplne proti tebe :( Nemas moznost niekde sa zamestnat alebo aspon naoko, ze si budes tie odvody platit sama? Kamoska tak spravila a ma max. matersku, SP jej nic nedokazovala.
Inak tie pohovory neviem ako na vasom urade prace, ale tu v BA ja som si chcela oddychnut, tak som bola styri mesiaice na UP a niesla som len vytlaceny mail, ze som zareagovala na nejaku poziciu z profesie. Ziaden dalsi pohovor sa nekonal, cize mozno ani ty nebudes musiet chodit, aj ked ozaj by ti to teraz skrz tu matersku bodlo sa zamestnat.
@natala23 nie počas RD sa na UPSvR nechodíš hlásiť, hlásiť sa chodíš keď si vedená ako nezamestnaná ...ak by si sa zamestnala na tých viac ako 90dní - tam to musí byť bez PN aby sa ti to rátalo z toho nového príjmu a samozrejme nemôžeš byť súbežne vedená ako nezamestnaná....teoreticky sa vieš zamestnať u niekoho známeho fiktívne, ale samozrejme z fiktívnej mzdy musíš platiť reálne odvody a to aj za seba aj za zamestnávateľa a to ti urobí dosť veľkú položku, čiže počas tých 3mesiacov by si nielenže nemala žiadny príjem(teda ani podporu)ale ešte by si musela platiť odvody aby si mala vyššiu materskú - a ešte je otázne či to SP nevyhodnotí ako účelové.....
@natala23 nemôžeš poberať súbežne materskú a podporu v nezamestnanosti......a materská sa ti bude rátať z toho vyššieho príjmu, lebo v novom zamestnaní si nemala NP 90dní....nástupom na materskú zrušíš podporu a po skončení materskej si doberieš zbytok podpory a na rodičovský prejdeš až potom.....prípadne rodičovský počas tvojej "podpory"bude brať manžel.....treba ale samozrejme rátať s tým že kedže budeš oficiálne nezamestnaná, budeš musieť chodiť po pohovoroch(či už ako tehotná alebo po ukončení materskej)