Mám nárok na materskú na Slovensku, keď porodím vo Švajčiarsku?

mischell0110
20. jan 2014

Pracujem vo Svajciarsku 5rokov.Som tehotna,chodim k doktorke sem,a tu aj budem rodit.Po porode viem,ze mam narok lenna 3mesiace materskej tu,no potom sa chcem vratit na Slovensko a neviem,ci mam narok na matersku doma,ak ano,ake papiere potrebujem odtialto a kolko to asi bude?

sense
20. jan 2014

na matersku narok mat nebudes len na rodicak okolo 200e a na porodne cca 800e, plus cca 20e rodinne pridavky, pokial otec dietata neostane vo svajci a nebude ich poberat tu....

luciaobrocnikova
21. jan 2014

@sense takze ten rodicak zalezi aj od otca dietata kde je....lebo ja sa tiez stahujem na slovensko a mala ma jeden rok plus mam este dalsie dieta trojrocne, tak teraz neviem ja sa chystam na socialku, ze ci mi daju ten rodicak, nie sme zobrati, ale v rodnom liste je napisani ako otec, on je cudzinec a nebude s nami na SR

mischell0110
autor
21. jan 2014

tych 200euro je jednorazovo,ci mesacne?A preco nebudem mat vlastne narok,ked ostavam doma a som obcianka SR?Som akosi z tychto veci mimo 😒 No Otec dietata je slovak,bude mat jeho meno ,ale ostava pracovat nadalej tu este asi rok a rodinne pridavky bude brat asi tu.

culia1
21. jan 2014

Hm, tam plati nieco take v zakone, ze musis mat nieco odpracovane na svk, lebo matersku zevraj vyplaca zamestnavatel. Na rodicovsky prispevok (200 € asi cca od pol roka dietata) asi mas narok. Najlepsie urobis, ked si priamo zavolas na socialku na zdravotne poistenie, kam materska spada, rodicovsku riesi UPSVaR.

aliza
21. jan 2014

@mischell0110 a na zaklade coho chces poberat matersku na SK? aby si dostavala matersku, musis mat predsa odpracovane, to plati v kazdej krajine. Mas narok iba na rodicovsky a ten pridavok si zisti, ci mozte poberat v dvoch krajinach. Vramci EU to napriklad nie je mozne, neviem, ako Svajciarsko...

mischell0110
autor
21. jan 2014

Viem,ze nemam odpracovane na SR,ale aspon nieco som myslela,aspon tych 200e.Ale aj tak dik za odpovede.

sense
22. jan 2014

@luciaobrocnikova rodicak nie ale len rodinne pridavky

sense
22. jan 2014

@mischell0110 budes dostavat mesacne 200e ale to je rodicak (podmienka trvaly al. prechodny pobyt na slovenskua riadne sa starat o dieta) nie materska, aby si mohla mat na svk matersku musis mat odpracovanych 270dni za posledne dva roky na slovensku a to nemas predpokladam, alebo? vsetko najdes na strankach UPSVARu

luciaobrocnikova
22. jan 2014

@sense som z toho jelen 🙂 a ja mam trvaly pobyt na SR aj o dieta sa budem starat tak preco by mi nedali tych 200 mesacne, plus este davaju na jedno dieta mesacne nejakych 24 eur, ale no ved v piatok odchadzame a na buduci tyzden si to pojdem pozistovat

maznacik007
22. jan 2014

@luciaobrocnikova no nedostanes pokial otec pracuje mimo Slovenska ..... myslim otec deti ...lebo v prvom rade musi potom ziadat on o obdobne davky ....

to bude prva vec co sa ta spytaju kde pracuje otec deti ...

sense
22. jan 2014

@luciaobrocnikova ale kde si zobrala ze ti nedaju tych 200e, ved som napisala na matersku anrok nemate, len na rodicak a na tenma narok kazda matka zijuca na Slovensku ....neplette si pojmy materska a rodicovska, materska je 28tyzdnov (vo sviss 14-16tyzdnov podla zamestnavatela) a potom na svk je este rodicovska. (vo sviss taka nie je ) a este mas na kazde dieta narok rodinne pridavky cca 20e mesacne....

sense
22. jan 2014

@maznacik007 pokial nie su manzelia tak je jedno kde pracuje otec deti...

mischell0110
autor
22. jan 2014

No odpracovane s Sr nemam nic kedze skoro 6rokov som pracovala vo Schwiss.A otec dietata ostava tu este asi rok,tak pridavky bude dostavat tu,kedze je to tu viac ako doma 20euro.Takze ja dostanem teda len tych 200 euro.a to ako dlho,tiez 28 tyz.?

ynett
22. jan 2014

@sense materská je 34 týždňov, či sa mýlim? alebo teda myslíš 28 po narodení dieťaťa kedže sa ide na materskú 6 týždnov pred pôrodom tak potom beriem späť 🙂

pallacinka
22. jan 2014

Tym porodnym si nie som uplne ista, po novom treba mat aj bydlisko na Slovensku, nielen trvaly pobyt:
http://babetko.rodinka.sk/peniaze-a-zakony/aktu...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pallacinka
22. jan 2014

@fidka79 Podla toho clanku co som dala link k porodenemu treba bydlisko (nielen trvaly pobyt ako predtym) na Slovensku, takze ak sa dieta narodi mimo Slovenska ale rodicia ziju na Slovensku narok maju,

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luciaobrocnikova
22. jan 2014

@sense dakujeeeeeeeeeeeem