Ahojte dievcence chcem sa spytat pokial by zena doposial studujuca od juna pracujuca na dobu urcitu teraz otehotnela ma narok na matersku? Po skonceni doby urcitej pobera mamina matersku alebo nema uz narok? Dakujem
ak si si neplatila dobrovolné nemocenské poistenie, tak na materskú nemáš nárok..
Ak teraz otehotnies a do porodu este odpracujes zvysne dni z tych 270 dni,tak ti narok vznika. 🙂
@lucy1550 Okrem toho, čo píše dena, by som ešte doplnila, že na materskú a jej poberanie nemá vplyv, či máš pracovný pomer na dobu určitú alebo neurčitú, ani či ti pracovný pomer počas poberania materského zanikne (uplynie čas). Ak budeš mať nárok na materské (záleží len od toho, či budeš mať 270 dní nem. poistenia do pôrodu), tak ti bude pokračovať materské aj po skončení prac. pomeru, tak ako je stanovené - 34 resp. 37 týždňov.
Dakujem kazdej jednej co ste mi to obozrejmili 😊😊😊
ak by sa ti ale nepodarilo zamestnat, mozes si teoreticky zacat platit poistenie aj dobrovolne. najlepsie je zavolat na socialnu poistovnu a poradit sa. materska patri pod nemocenske poistenie, tak tam sa treba pytat
@lucy1550 podmienka nároku na materskú je, ze sa po dobu dvoch rokov platilo min 270 dni soc poistenie.. takze ja myslim, ze nie, ale mozno mam mylné info 🙂