Mile damy, som trosku v komplikovanej situacii a potrebujem pomoc. Posledne roky som pracovala na TPP. Posledne zamestnanie bolo ukoncene dohodou k 30.4.2015. Dna 10.5 som sa prihlasila na urad prace. 11.6 som sa zamestnala na dohodu, a k 1.7 by som mala v najblizsich dnoch podpisat uz normálnu zmluvu a nastupit v tej istej firme na TPP. Dozvedela som sa vsak, ze som tehotna a otehotnela som na prelome aprila - maja, cize v case, kedy by mala platit ochranna lehota od posledneho zamestnavatela pred nahlasenim sa na urad prace. Viete mi poradit, ci budem mat narok na materske? Predpokladam, ze ked 1.7 by som mala nastupit na TPP a 2.7 mi bude vystavena tehotenska knizka, tak asi v zamestnani dlho nezostanem a zamestnavatel so mnou rozviaze pracovny pomer. Prosim, ak s niecim podobnym mate skusenosti, alebo mi viete poradit co mam robit, budem vam nesmierne vdacna. Dakujem.
@gapa
- termín porodu je do 28.1.2016, na matersku by som mala ist v decembri 2015.
- v roku 2014 som nebola na rodicovskej, ani na ziadnej PN
- dohodu mi dali od 10.6 do konca roka, povedali ze tak to davaju vzdy, ja som v podstate stale evidovana na urade prace a tam maju kopiu dohody, nahlasena som zo strany zamestnavatela do socialnej poistovne
@kolett ak máš dohodu na viac mesiacov, tak by mali z nej odvádzať aj nemocnskéh poistenie. Uvidíš to podla výplatnej pásky. Takže ochranná lehota z posledného zamestnania sa tým zruší, aj ked plynie vlastne z nového nem.poistenia. Tam bude podstatné, PRE VýPOčET MATERSKéHO, či ti bude trvať niektoré nem.poistenie aspon 90dní. Tj. ak máš nízky príjem z dohdoy, nižší, ako bol platený v roku 2014 (tam si mala INéHO ZAMESTNáVATELA????? a platené bolo aspon 90kalend.dní, ak si nebola pn, rd, predpokladám, to je podstatné). Tak by som skončila tú dohodu skôr, ako by trvalo 90dní (pozor,nerátajú sa len dni, kedy pracuješ, ale z kalendárnych dní sa len vynímajú dni pn, očr...!!) s platením.Ak je riziko, že ti nepredlžia zmluvu.
Variantov u teba môže byť viac, no asi najpravdepodobnejší je:
1. Ak teda by to bolo tak, že máš dohdou, ktorá skončí vznikom prac.pomeru (bude trvať MENEJ AKO 90kalend.dní, na tom si daj záležať, aby nepokračovala dlhšie) a potom zamestnanie, ktoré bude trvať menej ako 90kalend.dní, tak sa ti vyráta materské, na ktoré nastupuješ v r.2015 z vym.základu v roku 2014 od INéHO ZAMESTNáVATELA, ak bolo platené aspon 90dní. Nárok na materské vznikne presne 6týž.pred termínom.
@gapa ďakujem veľmi pekne, mám pocit, že som konečne v obraze 🙂. V roku 2014 som mala 2 zamestnancov, tam som ale prechádzala z jedného zamestnania do druhého , takže tam nebol ani jeden deň voľný. Budúci týždeň si mám sadnúť s riaditeľom a chce prebrať moju zmluvu na TPP, takže budem musieť asi s pravdou von a uvidíme čo bude ďalej. Tým pádom sa mi dohoda ukončí a ja budem naďalej evidovaná na úrade práce, skúsim možno nejakú brigádu aspoň. Ďakujem veľmi pekne za radu, veľmi si mi pomohla 🙂
@kolett ak teda je táto dohoda s nem.poistením, tak aj tak by si mala nárok na materské, ak si tehotná a nem.poistená. Ak máš v tom roku 2014 dobrý vym.základ, tak si daj bacha, aby žiadne nové nem.poistenie zamestnávatela netrvalo dlhšie ako 90kalend.dní, inak by sa to rátalo z vym.základu z toho nového nem.poistenia. Ak si v roku 2014 mala zamestnávatela A a zamestnávatela B a u každého zvlášť aspon 90dní platené nem.poistenie, potom v roku 2015 zamestávatela C (táto dohoda). A dajmetomu u A bol velmi nízky a u B vysoký, tak ak by si sa zamestnala u A nanovo a bolo by to tvoje posledné nem.poistenie, tak ten jeho vym.základ by sa nebral do úvahy pri výpočte materskej z toho roku 2014 (ak pôjdu podla zákona), tj. aj na také detaily si daj pozor, aby si napr. nemala posledného zamestnávatela B, ak chceš novú dohdou. A ak je tá dohoda s nem.poistením a mala by si ešte jednu dohodu SúBEžNE (TO JE PODSTATNé!!!a že po ukončení už NEVZNIKNE NOVé POISTENIE!!!) súbežne, ale žiadna z nich 90dní, tak by si mohla mať aj 2materské, ak máš v období 2roky pred pôrodom 2x270dní nem.poistenia (dni ukončených poistení možno prirátať k trvajúcim) to by bolo treba prerátať. Ale to treba ozaj detailne si pozrieť, či nemáš prerušenia poistenia. A tiež rátať s tým, že to u úradníčiek nemusí hned na prvé požiadanie vyjsť.
@gapa ahoj vidím že máš prehľad a možno by si mi vedela poradiť. pracovala som vyše 2,5roka pričom som si platila DNP, potom som šla na matersku od roku máj 2012, teraz do júna 2015 som potom bola na RP. Teraz som znova tehotná ale bohužial zdravotný stav mi nedovolľuje ísť do práce tkaže som PN a v auguste 2015 nastupujem znova na matersku. Zaujmalo by ma či budem mať nárok na materskú kedže som vedená ako zamestnanec alebo nie kedže nemám odpracované medzi materským 2 roky ale iba ta PN dva mesiace, alebo budem dostávať len RP. Dúfam že si ma troška pochopila lebo píšem ako maďar a ak budeš vedieť poradiť Ďakujem
@ewca99 tj trvá ti pp cca od 2010, bola si na md od 5/2012, potom na RD do 6/2015, hned po RD si išla na PN, ktorá bude trvať do nástupu na druhú MD v 8/2015. PP stále trvá aj bude. (to dnp už podstatné nie je).
Nárok na materské samozrejme budeš mať, lebo splnaš podmienku trvania nem.poistenia v den nástupu na md aj trvania nem.poistenia aspon 270dní v období 2roky pred pôrodom (lebo aj dni trvania RD, ak trvá pp, sa do toho rátajú). Rozhodujúce odbobie pre výpočet materského je rok 2014 a kedže predpokladám tam máš len dni RD (nie pn, očr, či dni čerpania riadnej dovolenky), tak sa bude rátať z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa ti platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na md, najmenej z hrubej mzdy podla platenej prac.zmluvy/dekretu. Predpokladám, že sa bude rátať z rovnakého vym.základu ak pri nemocnskom (od 11dna pn), len nemocnské je 55% z vym.základu na den a mateské je až 65% z vym.základu.
Ešte KONTROLNá OTáZKA. Dávala si si odhlášku do sociálnej poistovne po ukončení RD ako osoba riadne sa starajúaca o dieťa do 6rokov a z toho titulu dôchodkovo poistená štátom? Od nástupu na pn ti totiž vzniklo dôchodkové pistenie zamestnanca, aj ked si počas pn oslobodená od platenia a súbeh dôch.poistenia zamestnanca a dôch.poistenia štátom zákon nepripúšťa. Ak nie, daj si to do poriadku podaj odhlášku, urob si kopiu a na nej dať potvriť pečiatkou prevzatie soc.poistovnou a založ k zápočtovým listom do dôchodku.
- tiež na upsvar treba oznámiť, kto sa od ieťa stará, asi vieš.
@gapa, Milá gapa, veľmi pekne by som Ťa chcela opäť požiadať o pomoc. Ako som pred časom písala, mala som v roku 2014 dvoch rôznych zamestnávateľov. od 1. - 10.5 som nebola nikde evidovaná, potom úrad práce a od 11.6 som bola zamestnaná na dohodu, ktorá sa u toho istého zamestnávateľa zmenila od 1.7 na ročnú pracovnú zmluvu. Oznámila som zamestnávateľovi, že som tehotná a on sa rozhodol ma v 3 mesačnej lehote prepustiť, máme sa dohodnúť, že keď zaučím svoju nástupkyňu, tak skončím...malo by to byť ku koncu alebo polovici augusta. Mohla by si mi poradiť, či sa potom mám opäť prihlásiť na úrad práce alebo mám ísť na PNku? predstava, že by som zostala bez príjmu a tehotná je pre mňa dosť zlá :( :( :(. Ak mi vieš poradiť, budem Ti veľmi vďačná.
@ewca99 a ešte tolko, ak bude paltiť zákon ako teraz a by si končila prac.pomer po RD, tak rozhodne ak nechceš minimum a v obdbí 2roky pred druhou rodičovskou dovolenkou máš len dni MD+PN+RD, tak nekonči pp počas RD, resp. posledným dnom RD (nedá mi to nenapísať, aj ked velmi predbieham a aj zákony sa môžu zmeniť, tj. si zisti potom a uved že si mala po RD pn a hned Md
@kolett posúdiť neviem výšku mateskej (to platí aj pre nemocnské), ale asi som už na to odpovedala (len tých otázok je tolko, že ozaj neviem kde a čo) ale podstatné pre teba je vedieť, že ak máš nárok na podporu, tak môžeš sa evidovať a na PN môžeš ísť kedykolvek do pôrodu, ak si tehotná v čase ukončenia nem.poistenia. Len ak vznikne PN neskôr ako 7dní po ukočnení prac.pomeru, tak treba k pn priložiť ak doklad od gynek., že si tehotná a aj si tehotná bolo v posledný den trvania prac.pomeru a si v xxtt. Na základe toho ti uznajú 8mesačnú ochrannú lehotu pre tehotné (inak bežná je tá 7dnová).
A samozrejme ak nevznikne pn hned den po ukončení pp, tak najprv sa zaevidovať na up, ak si nechceš paltiť sama zdr.poistenie za obdobie medzi pp a poberaním nemocnského.
@kolett
- kedy si mala PM? (kvôli nástupu na MD)
- mala si platené poistenie v r.2014 (teda nebola si na rodič.dovolenke, či dlhodobej pn v tom roku) to ak nástup na md bude rok 2015
- táto dohoda trvá od 11.6.2015 do 30.6.2015? teda bez platenia odvodov do soc.poistovne z tvojej strany (čo je na nej napísané) - kvôli odvodom do soc.poistovne