Mám nárok na materskú, keď som na úrade práce?

ajda84
9. feb 2021

Žienky poraďte. Od 2015 som bola zamestnaná v roku 2018 som nastúpila na materskú a klasika rodičak. Minulý rok v septembry som dostala výpoveď tak som odvtedy na upsvar. V septembry mam termín pôrodu. Otázka mam nárok na materskú? Keď nie ako by som sa vedela dopracovať aspoň k minimálnej materskej? Ďakujem

ivkazba
9. feb 2021

@ajda84 nemáš. Možno @zalka bude vedieť, či sa dá nejako vymyslieť. Ak mala PP do 9/2020, nestačí jej teraz sa zamestnať alebo platiť si DPN?

juliatriscova
9. feb 2021

@ajda84 nárok na materskú nemáš, pretože ochrannú lehotu nestíhaš....najlepšie si platiť DNP alebo sa zamestnať minimálne na 92 dní ale musí byť aktívne nemocenské.....270 dní spĺňaš........

ajda84
autor
9. feb 2021

@juliatriscova nevieš ako dlho by som siala platiť DNP? Stačí mesiac alebo ako? Ďakujem

ajda84
autor
9. feb 2021

@ivkazba ďakujem.

zalka
9. feb 2021

@ajda84 no ak si v septembri skončila PP 09/2020 a nástup máš niekedy 7-8/2021 tak sa ti stačí prihlásiť na DNP pár dní pred nástupom na MD a ná rok mať budeš.
Pozor ak by si potrebovala riešiť PN tak nárok z DNP na PN mať nebudeš.
To je sa lepšie zamestnať.

juliatriscova
9. feb 2021

@ajda84 stačí sa ti prihlásiť na DNP mesiac pred MD.......bude sa ti počítať z minima z 546€....Najlepšie by bolo sa zamestnať....

ajda84
autor
9. feb 2021

@zalka nevadí ze som počas PP bola na rodičaku? Fakt stačí pár dní? Nemusím sa stresovať? Joj by bolo super ďakujem ti veľmi pekne za radu. A ohľadom tej novej dávky, čo by mala byť od apríla nevieš, či by som mohla mať nárok keď som na upsvar? Ďakujem

juliatriscova
9. feb 2021

@ajda84 do 270 dní sa ti počíta aj ukončené nemocenské...........keď si na úrade, tak nemáš nárok na teh. dávku.......

ajda84
autor
9. feb 2021

@juliatriscova keď prejdem na rodičak? Alebo by som si platila DNP

ajda84
autor
9. feb 2021

@juliatriscova bolo by to napadne keby ma manžel zamestnal?

juliatriscova
9. feb 2021

@ajda84 ak budeš mať rodičáku alebo zamestnaná alebo si platiť DNP, tak nárok máš.....môže ťa manžel zamestnať ale najmenej 90 dní, lepšie by bolo dlhšie.......

ajda84
autor
9. feb 2021

@juliatriscova ďakujem veľmi pekne. Keď prejdem na rodičak a platila by som si DNP môžem ísť na materskú a súčasne by manžel poberal myslím 2 mesiace rodičak na malého?

juliatriscova
9. feb 2021

@ajda84 nedá sa súbeh materskej a rodičáku........iba materská a materská......čiže ty materskú na mladšie a manžel materskú na staršie...

zalka
9. feb 2021
abby11
9. feb 2021

@juliatriscova súbeh materskej s rodičovského príspevku nie je možný, súbeh dvoch materských áno, ty s mladším a manžel bude poberať na staršie.

ajda84
autor
9. feb 2021

@zalka nie nikoho.

zalka
9. feb 2021

@ajda84 možno keby niekoho zamestnal prv .. a potom až teba

juliatriscova
9. feb 2021

@abby11 veď to som napísala........

ajda84
autor
9. feb 2021

@zalka je tam písané aj iné dávky (čiže rodičak môžem poberať). A potom nárok na materskú? Keď sa pred nástupom na MD DNPoistim?

zalka
9. feb 2021

@ajda84 ale musíš byť zamestnancom .... aby si mala nárok na tú tehotenstkú dávku ..
robiť nemusíš ale zamestnancom áno ... ak sa zamestnáš ... tak ti vznikne nárok i na dávku, i na PN i na MD ...

ajda84
autor
9. feb 2021

@zalka stacilo by ma zamestnat v apríli? Nevieš zhruba koľko by som platila odvody?

zalka
9. feb 2021

@ajda84 no to by mohla SP brať ako účelové ... a odvody zamestnanca sú 13,4% z hrubej mzdy, odvody zamestnávateľa sú 35,2% z hrubej mzdy

ajda84
autor
9. feb 2021

@zalka a ha. Radšej sa zamestnať skôr?

ajda84
autor
9. feb 2021

@zalka tak to čo by som dostala ako tehu dávku vlastne by som si platila odvody.

mogaa
9. feb 2021

@ajda84 ale počítaj s tým že materskú budeš mať tých cca 370eur....

ajda84
autor
9. feb 2021

@zalka vlastne by ma mohli zamestnať a keby som sa dohodla (aj keď veľmi v tom neverím) by ma Dr vypísal na PN ku, malla by som nárok na tehu dávku, aj MD?

zalka
9. feb 2021

@ajda84 áno správne aj PN aj tehu, aj MD

ajda84
autor
9. feb 2021

@mogaa áno tak s tým počítam

ajda84
autor
9. feb 2021

@zalka ďakujem veľmi pekne za radu

ajda84
autor
12. feb 2021

@zalka ahoj napadli ma popýtať sa ešte. Ak prejdem po pol roku co budem na úrade práce späť na rodičak. Nárok na tehu dávku by som mala? A stačilo by DNP si platiť pár dní pred nástupom na MD mala by som nárok na materskú?