Žienky poraďte. Od 2015 som bola zamestnaná v roku 2018 som nastúpila na materskú a klasika rodičak. Minulý rok v septembry som dostala výpoveď tak som odvtedy na upsvar. V septembry mam termín pôrodu. Otázka mam nárok na materskú? Keď nie ako by som sa vedela dopracovať aspoň k minimálnej materskej? Ďakujem
@ajda84 nárok na materskú nemáš, pretože ochrannú lehotu nestíhaš....najlepšie si platiť DNP alebo sa zamestnať minimálne na 92 dní ale musí byť aktívne nemocenské.....270 dní spĺňaš........
@juliatriscova nevieš ako dlho by som siala platiť DNP? Stačí mesiac alebo ako? Ďakujem
@ajda84 stačí sa ti prihlásiť na DNP mesiac pred MD.......bude sa ti počítať z minima z 546€....Najlepšie by bolo sa zamestnať....
@ajda84 do 270 dní sa ti počíta aj ukončené nemocenské...........keď si na úrade, tak nemáš nárok na teh. dávku.......
@juliatriscova keď prejdem na rodičak? Alebo by som si platila DNP
@juliatriscova bolo by to napadne keby ma manžel zamestnal?
@ajda84 ak budeš mať rodičáku alebo zamestnaná alebo si platiť DNP, tak nárok máš.....môže ťa manžel zamestnať ale najmenej 90 dní, lepšie by bolo dlhšie.......
@juliatriscova ďakujem veľmi pekne. Keď prejdem na rodičak a platila by som si DNP môžem ísť na materskú a súčasne by manžel poberal myslím 2 mesiace rodičak na malého?
@ajda84 nedá sa súbeh materskej a rodičáku........iba materská a materská......čiže ty materskú na mladšie a manžel materskú na staršie...
@ajda84 https://www.socpoist.sk/aktuality--igo/48411s69... manžel zamestnáva niekoho?
@juliatriscova súbeh materskej s rodičovského príspevku nie je možný, súbeh dvoch materských áno, ty s mladším a manžel bude poberať na staršie.
@abby11 veď to som napísala........
@ajda84 nemáš. Možno @zalka bude vedieť, či sa dá nejako vymyslieť. Ak mala PP do 9/2020, nestačí jej teraz sa zamestnať alebo platiť si DPN?