Ahojte, pracujem na mandátnu zmluvu od 1.1.2015. Do polky februára som bola súbežne študent, takže som začala platiť zdravotku až potom. Sociálku som nemala povinnú, nakoľko môj príjem neprevyšoval do mája 500€ mesačne. Neskôr sa mi plat zvýšil na cca 900€ a tak je to doteraz. Chcem sa spýtať, či mám vôbec nárok na materskú...a ak nie, či je možné doplatiť nejakú čiastku sociálnej poisťovni, aby nárok vznikol. A či sa mi to vôboec oplatí im teraz niečo platiť. Druhá časť otázky znie, či neviete, kedy by bolo najvhodnejsšie ukončiť pracovnú zmluvu vzhľadom na daňové priznanie. Bojím sa totiž len toho, že mi vypočítajú obrovské odvody na ďalší rok a budem pritom doma s dieťaťom z minima...Ďakujem pekne za každú radu.
Nárok na dávku materské vzniká žene len v prípade poistenia ktoré trvalo 270dní za posledné 2roky. Podľa všetkého si si toto postenie dobrovoľne neplatila - nebola si nemocensky poistená a nárok na materské ti nevzniká. Spätné doplatenie na sociálnej poisťovni nie je možné - poistenie je možné uplatniť až od dátumu aktuálneho respektíve nasledujúceho. Po narodení dieťaťa budeš dostávať z ÚPSVaR z odboru sociálnych vecí a rodiny Rodičovský príspevok (cca 203€) do 3rokov veku dieťaťa + dieťa má nárok na rodinné prídavky.
kuk: http://www.socpoist.sk/materske/1293s