budem mať nárok na materskú ak od otehotnenia nepracujem. (resp. skončila som pracovný pomer mesiac pred otehotnením) a predtým som pracovala cca 2 roky? ďakujem za odpovede vopred, poprípade usmernenie ako to s tou materskou je.
http://www.socpoist.sk/materske/1293s
Ahoj, poslala som ti link. Nárok máš mať , stačí byť pred tým 270 dní nemocensky poistená. Ideálne je zavolať na sociálku a povedia ti. Ja som sa s neochotou na úrade ešte nestretla, robila tam žienky také isté ako my. A nemusíš si zbytočne lámať hlavu. 🙂 😉
Je tam 'iba' 8 mesačná ochranná lehota...
@lajlilinka ahoj, dakujem za odpoved, kde sa píše o tej ochrannej lehote?
@zun na materskú musíš byť 270 dní nemocensky poistená v posledných 2 rokoch pred nástupom na MD a nastupovať z aktívneho nemocenského poistenia.....nárok ti na ňu nevzniká,kedže píšeš že si otehotnela až mesiac po ukončení PP..aby ti nárok vznikol tak pri ukončení PP by si musela byť cca v 2-3- mesiaci.Ochranná doba 8 mesiacov,paltí ak nemocenské poistenie zanikne počas tehotenstva.Čo teda nie je tvoj prípad
...ahoj, ak už nepracuješ, musíš mať do dňa termínu pôrodu odvedených 270 dní odvodov do Sociálnej poisťovne... t.j. ak máš termín pôrodu 1.septembra 2015, od 1.septembra 2013 do 1.septembra 2015 musíš mať zaplatených 270 dní odvodov. Pozri sa, či to spĺňaš a budeš vedieť - ak nechceš volať na Sociálku...
ach, tak to mi pride nefer...
kto by ma teraz zamestnal.....
@zun viem, ze kus od témy....ale tiez mi nepríde spravodlivý ten systém....ja napr. som nemala tých 270 dní, nakoľko som musela odísť z velmi stresujúcej práce, aj vďaka ktorej som nemohla celé roky otehotnieť....dávala som sa 2 roky dokopy a dočkala som sa vytúženého uzlícka.....no mám nárok len na rodičovský a odrobených mám skoro 20 rokov! málokedy som bola vypísaná, aj ked to veľakrát bolo nutné.....niekto toľko neodvádzal do systému, odrobil 1-2 roky predtým a nárok má....nepríde mi to férové 😠
...a nedá sa to ošetriť tým, že by ste si teraz aspoň 90 dní platili DNP? ...vypočítavať sa vám to bude tak či tak z predošlého roka, či?
@leria je to nespravodlive, ale je to fakt.. neviem si predstavit ako by to mali osetrit aby mali vsetci MD, aj taky co nepracuju.. inak kedze ste planovali tehotenstvo mohli ste si platit poistne dobrovolne, neviem ci to teraz plati, ale bolo to mozne predtym... ak je poistne viac dokopy ako MD, tak je lepsie sa na to vykaslat a radsej si prisporit.
Inak kvolli tejto spravodlivosti v odvodoch a naslednom cerpani, radim vsetkym svojim drahym klientom (niektory naozaj platia najvyssie odvody do ZP aj SP- ak niekto nevie je to skoro 2000EUR mesacne) ist na PNku aj na mesiac v roku 🙂 Nie vzdy sa nam to da, proste ked clovek potrebuje pracovat nemoze lezat doma, ale ked to ide treba to vyuzit a byt trocu sebecky.. a ist na tu PNku (hlavne podnikatelia, ktori malokedy na PNky chodia, ved mozu ostat doma lezat aj tak ak treba...)
prechodný, tak zo SR nedostanem nič, tak čo by vadilo
a nepomohlo by ti, ak by si sa dobrovolne poistila tu na SR na nejaky cas? aspon pre minimalnu matersku.. teda.. neviem ako to finguje, ked si robila v CR predtym, ci sa to zratava s tym alebo ako..
baby a ako sa počíta ta ochranná doba 8 mesiacov? napr. keď som pracovala do konca decembra a termín mám v polovici septembra, tak spĺňam tú ochrannú lehotu či nie?
@zun na materskú nie, ale na rodičovský príspevok áno.