Mám nárok na materskú, keď je náš obchod zatvorený?

lavie17
4. apr 2021

Zdravím, potrebujem poradiť...
Momentálne som zamestnaná, ale náš obchod je klasicky počas korony zatvorený. Medzičasom som sa presťahovala za snúbencom cca 200km,teda je jasné, že v práci budem musieť dať výpoveď,čo vyzerá že bude asi v polovici apríla... Pred pár dňami mi vyšiel pozitívny tehotenský test... Zaujímalo by ma, či budem mať nárok na materskú, z čoho ju vypočítajú (som zamestnaná vyše 4r.),či môžem ísť na úrad práce, atď... Ďakujem krásne za odpoveď!

danusa63
4. apr 2021

@lavie17 podľa toho čo píšeš máš dosť odrobených dní na materskú. Odporúčam ísť na PN ak ti to gynekológ povolí (aj tak nemôžeš dochádzať 200km) a z PN na matersku

andula1988
4. apr 2021

@lavie17 kedze tehotna si este pocas trvania PP tak budes v ochrannej lehote tak materske ti vznikne z vymeriavacieho zakladu z tohoto zamestnania .... a kludne mozes ist na podporu ....

lavie17
autor
4. apr 2021

@andula1988 a v prípade, že by som ukončila PP a hneď nastúpila do druhej práce, bude sa stále brať vymeriavací základ z predošlého zamestnania, či z čoho?

andula1988
4. apr 2021

@lavie17 ak nastupis do novej prace a budes tam min 90 dni bez PN, očr tak sa ti bude ratat z noveho zamestnania

hipuska
4. apr 2021

Ak ale nemáš istú novú prácu, je lepšie riešiť tu PN a nech ti počas MD a RD trvá PP

lavie17
autor
4. apr 2021

@hipuska no len pochybujem, že ma niekto nechá na PN 9 mesiacov...

hipuska
4. apr 2021

@lavie17 a gynekológ? Kebyze nedáš výpoveď v terajšej práci?

lavie17
autor
4. apr 2021

@hipuska no to jedine... Gynekológa ešte len idem riešiť, nakoľko len teraz som menila aj obvoďáka. Teda ešte budem musieť čakať, kým bývalý gynekológ prepošle záznam. Uvidíme, čo sa bude dať robiť, ale dúfam, že to pochopia a bude sa to dať riešiť bez výpovede cez PN

petamich
4. apr 2021

PN mozes skusit u gynekologa a asi by to bolo i najlepsie riesenie, kazdopadne nie kazdy gynekolog ti tu PN vystavi bezdovodne, kedze aj oni maju kontroly atd. niektori skratka na rizikove poslu iba ak je skutocne dovod

lavie17
autor
5. apr 2021

@petamich skúsim, však snáď možno aj budú brať do úvahy, že by som musela skoro 200km dochádzať do práce...