Mamicky,chcela by som sa poradit.
Prvykrat som otehotnela v septembri 2015 predtym som dlho pracovala v jednej firme,no dala som vsak vypoved v juni 2015.V oktobri ma zamestnal brigadne jeden zamestnavatel,ktory ma vsak zabudol odhlasit zo soc.poistovne,odhlasil ma v decembri,no narok na matersku mi vznikol,okolo 300€.Porod bol v maji 2016.Avsak otehotnela som opat a termin porodu je zhruba v juni 2019 kedy moj starsi syn bude uz mat 3roky.Viem ze mi materska asi nevyjde,ale aspon ci nieje nejaky sposob akym by som ho ziskala,napr.ak by ma niekto zamestnal alebo nieco.Prosim poradte.
@lubik87 vedel by ma zamestnat znamy,s tym ze si budem platit odvody sama,ale musim presne vediet ci a co sa da robit a ci to vyjde.Ja,este nemam ani potvrdene lekarom tehu,ukazal mi to test a meska od 28.9,tehu na tuty som,nic sa neda posunut co sa tyka toho.Preto zistujem a potrebujem vediet presne ako to je
@alena68
@majusqa77 baby bola som s kamoškou a ukazovala.mi podklady zo sociálky akurát že je to na doplatenie dôchodkového poistenia ...tak sme išli.na sociálku pani presviedčala že je to ono ...ach načo tam zamestnajú neškolených , rozčúlene zavolala kolegyňu a tá jej povedala že čo trieskať.za sprostosti tak sa oduta zvrtla .čiže NP nieje možné doplatiť spätne
@alena68 nemyslím v zlom 😃 ale ak pracuje na zmluvu tak nech ide s malým.na materskú dovolenku .ak.ma.dobru hrubú mzdu tak mu vyjde krásna materská a.pracovat môže ďalej .ty si.ale pozastavis vyplácanie rodicaku. Poberať materskú môže.aj na bábätko od.jeho 6 týždňov po dobu 6 mesiacov , ty si zasa na tú dobu pozastavis. rodicak 🙂 aj keby dostal len o 30€ viac ako je rodicak už sa vám to oplatí 🙂
Ak to teda dobre chapem, tak narok na MD by bol, keby to stihne do 3 rokov syna?
@alena68 no musíš mať nemocenské poistenie za posledných 270 dní rátam , že si v začiatkoch tehotenstva tak rýchlo do práce na zmluvu . Pred pár dňami kamoška riešila doplatenie NP za 62 chýbajúcich dní aby jej vznikol nárok na materskú...vôbec som netušila , že je niečo takéto možné 🤔 skús sa ísť na túto možnosť popýtať na úrady.