Po 3 odpracovaných rokoch v istej firme som v r. 2015 nastúpila na materskú dovolenku. Momentálne som na rodičovskej dovolenke s 2-ročným synom. V apríli 2018 porodím druhé dieťa, vtedy bude mať môj prvorodený 2 roky a 9 mesiacov.
Budem mať nárok na materskú dávku? Ak áno, z čoho sa materská vypočíta v mojom prípade? Aká to môže byť suma, ak som pri prvom dieťati dostávala materskú cca 600 eur mesačne?
Čo treba nahlásiť, vybaviť na úradoch/v zamestnaní pred pôrodom?
Ďakujem za pomoc! 🙂
@zalka ahoj,ja by som sa chcela opýtať, že som na tom podobne ako zakladateľka témy, čiže som na RD a v apríli čakám ďalšie bábo. MD som poberala tak isto. Ale mala som v práci zmluvu len na dobu určitú a tá počas trvania RD zanikla. Čiže predpokladám že nárok na MD pri druhom dieťatku mať nebudem...správne?
Baby nevedeli by ste aj mne poradiť? Rodicak mi končí na konci decembra a termín s druhým mám až v máji. Zamestnaná som a vychádza mi odpracovať 3mesiace. Budem mať potom nárok na materskú? Do tých 270dni nemocensky poistená sa ráta aj rodicak?
@violet77 zamestnávateľovi povedz vytlač toto Zákonník práce
§ 112
(2) Zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky na obdobie, keď je zamestnanec uznaný za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, a na obdobie, počas ktorého je zamestnanec na materskej dovolenke a rodičovskej dovolenke. Počas ostatných prekážok v práci na strane zamestnanca môže zamestnávateľ určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky len na jeho žiadosť.
§ 113
(2) Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená.
(3) Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.
a len tak mimochodom, ak nespravíš tak ako som napísala dostaneš veľmi malú materskú.
@zalka a @beton viete mi tiez poradit prosim? Tiez ide u mna o retazovy porod. Som stale zamestnana. Z RD na MD nastupujem v aprili 2018. Medzi prvou MD a RD som cerpala asi 5 dni dovolenky. A od jula 2017 pracujem na dohodu u ineho zamestnavatela. Teraz mam obavy, ze mi ta praca na dohodu pokazi matersku😒 ako sa bude mi bude materska pocitat? Pripadne ci by mi pomohlo ( som par dni dozadu citala na nete) uzavriet 90 dni pred nastupom na MD novu zmluvu s vyssim (najvyssim z ktoreho sa rata materska) zakladom a bude sa pocitat potom z tych 90 dni?
@motovidlo83
@tana85
treba si to overit, neviem to presne. ale ja to viem tak, ze sa vypocitava len z tych dni, co si brala dovolenku, z toho sa urobi ten priemer.
Ano, pravdepodobne sa ti bude ratat len z tej dohody, sposob uzavriet zmluvu na najvyssi zaklad by mohol fungovat. Treba pozriet v zakone, ako sa to presne pocita alebo sa ist opytat na socialnu poistovnu.
@motovidlo83 ak si stále zamestnaná a zo zamestnania si na RD, tak si daj vypísať MD 2x
1x zamestnávateľ od ktorého si na RD, ak si dovolenku čerpala v roku 2017 tak MD ti vyrátajú z toho z tej dovolenky,
1x zamestnávateľ u ktorého si na dohodu , MD ti tu vyrátajú z dohody
MD vyplatia 1 sumou. Ale žiadosti musíš dať 2.
@beton dakujem..ano skusim este asi ist na soc. poistovnu ako je to s 90 dnami
@zalka dakujem..tu dovolenku som cerpala v roku 2015..to ma nenapadlo cerpat u oboch, no z papierovej 50eurovej dohody vela nevypocitaju 🙂
@oblivian ak si stále zamestnancom istej firmy tak ti MD patrí, a bude vyrátaná na základe predpokladaného príjmu ak si v roku 2017 nemala žiaden plat z istého zamestnania.
predpokladaný príjem potvrdí mzdárka na SP ,