Ahojte, prosím niekto kto sa vyzná v materskej dávke.
Od 16.01.2017 som nadobudla pracovnu zmluvu do 17.05.2019 tj. vyše dva roky som pracovala, odvtedy som bola nezamestnaná a evidovaná na úrade práce do 07.04.2020 a od apríla mám opäť pracovnú zmluvu.
Materská dávka sa vypláca vtedy ak mám 270 dni poistenia za posledné dva roky, len neviem či tie dva roky sa rátajú od nástupu na materskú, alebo ako to je, prosím vás ?
Vychádza mi to? Ja tomu až tak nerozumiem..
ďakujem ak mi to niektorá vysvetli 😇
1deň ,z 270, je na začiatku ôsmeho až šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu od vystavenia papiera od lekára.
Zarata sa do toho aj prerusenie MATERSKEj pre prerusenie platenia povinnej NP zamestnanca aj si prerusila platenie NP že si začala brať RODIČOVSKÚ dávku
Hlavná podmienka nároku na MD je mať aspon 270dni NP za posledné dva roky pred TP. Ďalej musí byt NP aktívne alebo musis byt v OL.
@evittam teraz mám aktívne NP a budem ho mat až do materskej takze tých 90 dni ho budem mat.. 🙂 len nevedela som či mi to vychádza tých 270 dni za posledné dva roky.
Ďakujem
Ahojte. Mam prosim vas narok na matersku ak mam odrobene 4 roky nepretržite a teraz v marci ma vyhodili kvoli korone? Np som platila 4 roky
@monuska342 Ak si bola uz tehotná pocas trvania PP tak áno
@evittam nebola som ešte tehotna vypoved mam k 31.3 ale menzes mi začal 30.3 to už sa rata ako tehotenstvo?
@monuska342 Ak ti gynekolog potvrdi ze si bola tehotna uz 30.3.tak si v OL.
Ahojte pripnem sa, vidim ze @evittam je v tychto veciach genius 🙂 pracovala som 9 rokov u zamestnavatela, teraz som na RD takmer 3 roky, RD mi konci v juli. Oznamili mi, ze so mnou po navrate z RD v praci nerataju :( o babo sa snazime, bohuzial retazovy porod uz asi nestihame. Ak ukoncim pomer, zaregistrujem sa na urade prace a onedlho otehotniem, uz nebudem mat narok na materske? Musim sa dobrovolne poistit? Dakujem