ahojte maminy ..chcela by som sa opítat kolko je rodičovský príspevok v mojom prípade ked som nepracovala ešte teda som tesne po škole????a niesom niako špecialne poistena len klasicky.....a kolko musí žena úpred porodom pracovat myslím kolko rokov najmenej aby dostavala matersku?dakujem za Vaše postrehy
Ahoj no neviem ale ževraj 270 dní ,ja mam v hlavne stoho zmetok a už to bude naozaj že tích 95 eur od januára?
ale do 2 rokov dietata je rodicovksy prispevok nejakych 250 euro nie? az po 2 rokoch do tretieho roku je 190.
270 dni za posledne dva roky pred porodom musi byt zena nemocensky poistena.aby jej vysla materska. Ciz nemusis pracovat ale mozes si sama platit poistenie.
to, aby si mala narok na materske nezavisi od toho ci si pracovala alebo nie. Podstatne je, aby si bola nemocensky poistena v socialnej poistovni minimalne 270dni za posledne 2 roky. Jej vyska zavisi od vysky vymeriavacieho zakladu. Ak si platis z minima a chces maximum, musis odvadzat do plusu z toho maxima 26tyzdnov, inac dostanes minimum.
Pokial si si neplatila, alebo nebola zamestnana, mas narok len na rodicovsky prispevok, vo vyske 190,10 eur. ten 256eur sa vztahoval len na zeny, ktore ho poberali tusim do decembra 2010, tj zostal im zachovany, ale len pokial dieta nedovrsi 20 mesiacov, potom klesaju aj ony na 190,10 eur.
s tym 95eur rodicakom neviem ci je to uz iste, dokonca ci schvalili tu novelu...ale bude sa tykat len rodicov, u ktorych ani jeden nebol zamestnany za posledne 4roky, cize ak manzelka nepracovala, ale manzel ano, tak jej ostava 190,10 eur. je to hlavne kvoli istemu etniku a ludom im podobnym, ktori nikdy nerobili a ani nemaju snahu to v buducnosti zmenit.
rťodicovsky je 190eur + 20eur rodinne pridavky na jedno dieta a musis mat odrobene najmenej 270 dni aby si poberala matersku,cize na to narok nemas
do termínu pôrodu (23.03.2012) mi bude chýbať asi 14 dni nemocenskeho poistenia aby som dostavala matersku::(( neviete ci sa s tym da nieco robit?
Jedine, ze zamestnavatel ti napise novu zmluvu /nie je to podla zakona/ a posunie ti datum nastupu...inak asi nie. Ale neviem, ci by to niekto urobil...ak si nebola zamestnana a sama si platila, tak neviem...asi nic, ale mozno ti poradia, len viem, ze tieto veci sa dodrziavaju a ze niekomu chybali aj dva dni...a nic sa nedalo robit...drzim paste!
a nemozes nastupit na matersku o tych 14 dni neskor, ved to nie je povinnost ist na matersku 6tt pred porodom, ci sa mylim?
ahoj, kedže si nepracovala dostaneš od dňa pôrodu rodičovský príspevok 190€,ktorý si vybavíš na úrade práce a rodiny.Materskú dostávajú len maminy, ktoré pred otehotnením pracovali minimálne 270dní(v tomto si nie som úplne istá 🙂 🙂