ahojte baby.Bola som zamestnana na dobu urcitu t.j. do 19.12.2014.lenze zistila som ze som tehotna,tak som isla este v novemri na marodku.Tym padom uz mi nepredlzili zmluvu a prisiel mi domov papier ze uz niesom zamestnana,ale vypoved som nepodpisovala.Termin porodu mam v juli a chcem sa spytat ci mam narok teda na matersku alebo na rodicak?Dokopy som tam pracovala rok aj dva mesiace.Dakujem za odpovede.
@jama16 Výpoveď nenastala, lebo prišlo k ukončeniu pracovného pomeru inak - uplynutým dohodnutého času, na ktorý bola pracovná zmluva dohodnutá. To je iný spôsob zániku pracovného pomeru. Nie výpoveď. Výpoveď je jednostranná, t.j. sa nepodpisuje. Zamestnanec môže dať výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo aj bez dôvodu, zamestnávateľ len z dôvodov vymenovaných v zákonníku práce.
Nárok na materské mať budeš, pretože si v ochrannej lehote a od ukončenia nemocenského poistenia (prac. pomeru) po pôrod neuplynie viac ako 8 mesiacov a 270 dní nemocenského poistenia máš tiež (pracovala si tam 14 mesiacov).
dakujem Vam 🙂
@jama16 súhlas s vyššie napísaným. Ak ti trval ten istý pp celý čas 14mesiacov, tak materské sa ti vyráta z obdobia roku 2013 (od začiatku prac.pomeru do 31.12.2013).
Bacha, nárok na materské ti vzniká PRESNE 6týž.!!! pred termínom, nie skôr!!!!!! aj ked si pn až do požiadania o materské
tiež nezabudni do 45dní od porodu dať prihlášku na soc.poistonvu ako osoba riadne sa starajúca od ieťa do 6rokov ak chceš byť dôch.poistená štátom. (tiež treba aj odhlášku potom a rob si kopie a daj ich opečiatkovať soc.poistovnou, aby si mala dôkaz, že si to oznámila, elbo sa nedá vybaviť prihláška spätne!!!!)
na matersku