Mám nárok na materskú alebo len na rodičovský?

jama16
25. mar 2015

ahojte baby.Bola som zamestnana na dobu urcitu t.j. do 19.12.2014.lenze zistila som ze som tehotna,tak som isla este v novemri na marodku.Tym padom uz mi nepredlzili zmluvu a prisiel mi domov papier ze uz niesom zamestnana,ale vypoved som nepodpisovala.Termin porodu mam v juli a chcem sa spytat ci mam narok teda na matersku alebo na rodicak?Dokopy som tam pracovala rok aj dva mesiace.Dakujem za odpovede.

majusqa77
25. mar 2015

na matersku

jama16
autor
25. mar 2015

@majusqa77 ako si to zistila? 🙂

havana_frost
25. mar 2015

@jama16 Výpoveď nenastala, lebo prišlo k ukončeniu pracovného pomeru inak - uplynutým dohodnutého času, na ktorý bola pracovná zmluva dohodnutá. To je iný spôsob zániku pracovného pomeru. Nie výpoveď. Výpoveď je jednostranná, t.j. sa nepodpisuje. Zamestnanec môže dať výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo aj bez dôvodu, zamestnávateľ len z dôvodov vymenovaných v zákonníku práce.
Nárok na materské mať budeš, pretože si v ochrannej lehote a od ukončenia nemocenského poistenia (prac. pomeru) po pôrod neuplynie viac ako 8 mesiacov a 270 dní nemocenského poistenia máš tiež (pracovala si tam 14 mesiacov).

majusqa77
25. mar 2015

@jama16 uz ti odpisala havana_frost 🙂 lebo mas odpracovanych 270 dni za posledne dva roky a v case otehotnenia si mala aktivne nemocenske poistenie

jama16
autor
25. mar 2015

dakujem Vam 🙂

gapa
25. mar 2015

@jama16 súhlas s vyššie napísaným. Ak ti trval ten istý pp celý čas 14mesiacov, tak materské sa ti vyráta z obdobia roku 2013 (od začiatku prac.pomeru do 31.12.2013).
Bacha, nárok na materské ti vzniká PRESNE 6týž.!!! pred termínom, nie skôr!!!!!! aj ked si pn až do požiadania o materské
tiež nezabudni do 45dní od porodu dať prihlášku na soc.poistonvu ako osoba riadne sa starajúca od ieťa do 6rokov ak chceš byť dôch.poistená štátom. (tiež treba aj odhlášku potom a rob si kopie a daj ich opečiatkovať soc.poistovnou, aby si mala dôkaz, že si to oznámila, elbo sa nedá vybaviť prihláška spätne!!!!)