Mám nárok na materskú, ak som nezamestnaná, no predtým som pracovala?

michaela322
21. júl 2019

Dobry den, viete mi niekto po lopate vysvetlit ako je to s materskou? Viem ze pred nastupom musim byt nemocensky poistena najmenej 270dni v priebehu 2 rokov a to nemusi byt nepretrzit ak sa nemylim. Moj pripad je nasledovny. Nepretrzite mam odpracovane cca 2,5roka ale momentalne som uz 3 mesiac na upsvar a poberam podporu v nezamestanosti. Som zhruba v 4 tyzdni tehotenstva. Budem mat narok na matersku?
Dakujem sa nejaku stopercentnu odpoved, alebo aspon nejake info kto by mi odpovedat.

draik
21. júl 2019

Okrem toho, že musíte mať 270 dní poistenia v období 2 rokov pred pôrodom (spočítavajú sa všetky obdobia poistenia), čo spĺňate, tak súčasne musíte mať aktívne poistenie (=napr. zamestnanie, dobrovoľné poistenie...) alebo byť v ochrannej lehote ( =tehotná v čase posledného poistenia), čo už nespĺňate. Aktívne poistenie sa vo Vašom prípade dá zabezpečiť, od jeho formy následne bude závisieť výška materského.

michaela322
autor
21. júl 2019

@draik ak tomu spravne rozumiem v pripade ze sa dobrovolne nemocensky poistim a poistenie si budem hradit az do nastupu na matersku. Mam na nu narok? Este dve otazocky, ako dlho musim byt nemocensky poistená pred nastupom na matersku a druha.. materska mi bude vyratana z dobrovolneho pistenia alebo z prijmov zo zamestnania. Ďakujem

draik
21. júl 2019

@michaela322
DNP nie je možné samostatne, ale len v balíku (=vyššie náklady). Z DNP sa materské počíta vtedy, ak pred nástupom na MD trvá aspoň 26t. Z minulého zamestnanie sa materské počítať nebude, lebo nie v ste v ochrannej lehote. Jedným z riešení je uzatvoriť DNP na maximum a následná dlhá PN (PN minimálna, materské maximálne), prípadne sa zamestnať na aspoň 90 dní bez PN a OČR (materské počítané z príjmu z tohto zamestnania).

queen_mary
21. júl 2019

Pockaj este na urade prace, a po 6 mesiacoch, co ti chodi podpora, sa u nejakeho kamosa aspon na tyzden zamestnaj. Potom bez na pnku. Tak si zabezoecis aj matersku, aj prijem do porodu.

queen_mary
21. júl 2019

Ak by si chcela maximalnu matersku, tak sa treba zamestnat tusim aspon na 3 mesiace so mzdou naor 2000€ v hrubom

michaela322
autor
21. júl 2019

@draik dakujem za odpoved, myslite ze na socialke by mi vedeli presne poradit ci je lepsie zamestnat sa alebo poistit

draik
21. júl 2019

@michaela322
To sa dá poradiť aj tu...Najlepšie je reálne zamestnanie na aspoň 90 dní, ktoré zotrvá aj počas MD a RD.

michaela322
autor
21. júl 2019

@draik V pripade ze sa takto dokazem zamestnat cca90 dni pred nastupom na MD s co najvyssou hrubou mzdou ( tak aby mi vysla najvyssia materska). A po skonceni MD a RD tato pozicia povedzme zanikne je to v poriadku?

kiara3
21. júl 2019

@michaela322 No tam vám to povedia najlepšie tu su len dohady....Ja som pri prvom pred tehotenstvom pracovala na zmluvu potom som pracovala len na dohodu ale bola som na úrade....Už som do ochrannej lehoty nespadala chybal mi mesiac aby mi materskú vypočítal...takže som začala poberat az mesiac mo narodení maleho....pri druhom som mala zmluvu na rok a počas toho roku som otehotnela ale bola som viac na pn ako v praci ale materskú som mala celkom fajn

fokuska
21. júl 2019

@kiara3 Nespoliehala by som sa na to, ze tam poradia najlepsie. Cest vynimkam, ale velakrat sami nevedia. A asi tazko budu hladat moznosti ako "spekulovat" a co bude vyhodnejsie.
Tu nie su dohady, su tu odbornici ako draik alebo evittam, zalka a dalsi, ktori radia najlepsie.
"Zachranili" matersku, podporu a pod. vela zenam, ktorym na urade radili a tvrdili nieco ine...

kaja01
21. júl 2019

@michaela322 Neviem či by pre teba nebolo najvýhodnejšie to dobrovoľné poistenie, 26 týždňov ešte v pohode stíhaš. Prihlásiš sa na dobrovoľné a po týždni pôjdeš na PN a vydržíš až do nástupu na MD.

iv007
21. júl 2019

Nie,nevznikne nárok

iv007
21. júl 2019

@queen_mary kde zamestnajú tehotnú zenu s takou mzdou?😉

dagas
21. júl 2019

Ja som sa vrátila zo zahraničia už tehotná a v 5.mesiaci som sa ešte na mesiac zamestnala za minimálku a na soc. Na mňa pozerali ako na nejakú vyondievačku že to sa čudujú že ma ešte zamestnal niekto...ale keď sa niekto zamestná len na oko (nie že by som to odsudzovala ;) ) a zarába nadpriemerne tak nad tým sa nepozastavujú 😂

draik
21. júl 2019

@michaela322
V poriadku to je, len zamestnávateľ si koleduje o kontrolu.

nikiki29
21. júl 2019

@iv007 kde zamestnajú takú ženu? Kamoš podnikateľ kedykoľvek 👌🏻
@queen_mary musí byt zamestnaná 90 dní bez PN, týždeň určite nestačí 😊

draik
21. júl 2019

@nikiki29
Ako viete, že nestačí? Nepoznáte jej mzdu v predchádzajúcom zamestnaní.

mogaa
21. júl 2019

@draik v novom zamestnaní musí byť 90dní bez PN a MD sa jej bude rátať z predpokladaj mzdy - z príjmu v novom zamestnaní.....

iv007
21. júl 2019

@nikiki29 mate predstavu kolko musi kamos podnikatel zaplatit na odvodoch pri mzde 2000? A tyzden urcite nestaci, nedavajte mylne informácie.To by sme sa všetci na tyzden zamestnali z maxima a rodili aj kazdy rok

draik
21. júl 2019

@mogaa
A keď nebude 90 dní v novom zamestnaní?

mogaa
21. júl 2019

@draik no ak nebude 90dní u nového zamestnávateľa a nebude si platiť dobrovolný balík poistenia, tak nebude mať nárok na MD - dostane len ten príspevok čo je na RD.....už nie je v ochrannej lehote a nie je aktívne NP

mogaa
21. júl 2019

@draik 90dní u nového zam.alebo ten dobrovolný balík poistenia

kaja01
21. júl 2019

@michaela322 Opakujem, zamyslite sa nad dobrovoľným poistením, ste v 4 týždni, 26 týždňov v stíhate, a tam podmienkou nie je 26 týždňov platiť, ale 26 týždňov musí trvať poistenie a poistenie trvá aj keď je poistenec PN.

queen_mary
21. júl 2019

@nikiki29 mne stacil aj tyzden, lebo som zarabala tak, ze mi maximalka vyjde a nemusim sa fejkovo s vysokou mzdou zamestnavat na 3 mesiace. A ak nepotrebuje maximum a staci jej, aby mala matersku vypocitanu z minuleho roka, tak to stacim

mogaa
21. júl 2019

@kaja01 ale je v 1.mesiaci, gynekológ ju nevypíše na PN do konca tehotenstva🙂rovnako by nesmela poberať podporu a byť prihlásená na UP....

nikiki29
21. júl 2019

@draik nestačí na to aby sa z nového zamestnania rátala materská...

nikiki29
21. júl 2019

@iv007 ja som napísala presne to isté... že týždeň nestačí. Tak neviem kde sú mýlne info. A presne viem koľko činia také odvody, platila som ich...

nikiki29
21. júl 2019

@queen_mary týždeň sa nezohľadní... samozrejme ak jej stačí to z minulého roka to je o niečo inom. Ale do roh týždňového zamestnania môže ísť aj na minimálnu v tom prípade a neriešiť výšku materskej, lebo tú novým zamestnaním predá neovplyvní 😊

kaja01
21. júl 2019

@mogaa Ty si jej gynekológ?

mogaa
21. júl 2019

@michaela322 na tvojom mieste si urýchlene nájdem nové miesto a po skončení skúšobnej doby idem na PN.....never tomu že nájdeš niekoho kto ťa fiktívne zamestná na 90dní s vysokým platom (aj keby si mu zaplatila odvody za to obdobie), musel by ťa mať v prac.pomere a ak by ti dal výpoveď po RD tak jedine s odstupným , ibaže by ste sa veľmi dobre poznali a dala by si ukončenie PP ty. Ak by zaniklo miesto tiež by ti mal platiť odstupné