Mám nárok na materskú ak som nezamestnaná?

nicolenicki
2. jan 2020

Ahojte,

Prosím vás potrebujem poradiť. Dnes (2.1.2020) som nastúpila na materskú, len neviem ako si vypočítať približne koľko dostanem. V roku 2019 som pracovala vo firme ako asistentka až do konca mája kedy som dostala výpoveď, čiže od 1.6.2019 som nepracovala a robila som len na dohodu, ktorú som mala popri práci asistentky. Prácu na dohodu som mala až do augusta kedy som sa opäť zamestnala ako recepčná. Podotýkam že ako som nastúpila na pozíciu recepčnej som bola už v 3 mesiaci tehotenstva. Dňa 22.10.2019 som dostala výpoveď, čiže ešte skôr ako mi skončila skúšobná doba. V sociálnej poisťovni mi povedali že mi budú rátať materskú z minimálky čo je podľa mňa uplna kravina keďže som mala všetko odpracované a aj podmienku 270 dni splnenú.. predsa som nezarabala minimálku aby mi zctoho rátali materskú... prosím vás o radu kto s tým má skúsenosť, budem vďačná. Pekný deň 🙂

c_est_la_vie
2. jan 2020

@nicolenicki no materska sa ti bude ratat z posledneho zamestnania, kde si bola dlhsie ako 90 dni. To je spominana dohoda.

Kedze slo o part-time, pravdepodobne si nedosahovala ani minimalku- preto ti to stat “doplati”.

evittam
2. jan 2020

@nicolenicki Tak ako pise
@c_est_la_vie
Alebo teda rozpis co bolo presne-datumy-pocas r.2019.

nicolenicki
autor
2. jan 2020

@evittam
@c_est_la_vie

Pracovala som ako asistentka od mája 2018 do mája 2019 , od apríla som pracovala na dohodu popri zamestnaní kde som bola až do augusta, presnejšie 5.8.2019 som nastúpila na pozíciu recepčnej až do 22.10. Odvtedy nepracujem a ako som uviedla od dnes som nastúpila na materskú. Len mi to príde ako blbosť že mi to budú rátať z minimálky nakoľko keď si dam dokopy že na konci mája mi dali výpoveď v praci kde som bola rok, čiže začiatkom mája mi ju znova predĺžili na rok a na konci mesiaca som zrazu dostala výpoveď, tak mi vychádza podľa termínu pôrodu že už v máji som bola tehotná, čiže už vtedy som mala ochrannú lehotu ... musí existovať niečo ako byť chránená, je smutné že už roky čo poctivo pracujem, všetko odvádzam a zrazu príde situácia kedy dostanem výpoveď a bam, dostanem úbohu almužnu kvôli tomu že som dostala výpoveď. A najväčší bonus je že už asi 5x som sa na to pýtala v socialke a každý mi povedal niečo iné takže som z toho úplný pako.

lenkasgt
2. jan 2020

@nicolenicki neviem poradit ako sa pocita materska ale ochranna lehota pocas tehotenstva neznamena ze ta dobre ze nie od oplodnenia nemozu vyhodit... Ochranna lehota znamena ze potom co riadne pisomne oznamis zamestnavatelovi tehotenstvo, nemoze ta vyhodit. Nevztahuje sa to ale na to ak si v skusobnej dobe tam plati stale to ze bez udania dovodu ta moze vyhodit

evittam
2. jan 2020

@nicolenicki Cize mas 90dni bez PN a OCR na tu dohodu od apríla do augusta? Povodny PP skončil? Ak ano MD bude pocitana z tej dohody.
Ak si dostala vypoved do kedy si mala vypovednu dobu? Kedy skoncil teda ten PP?
@zalka 🤔

fokuska
2. jan 2020

@lenkasgt Ochranna lehota neznamena ani to co pises ty...

lenkasgt
2. jan 2020

@fokuska no precitala som si po sebe co som napisala a jedine co pisem ako fakt je ze po pisomnom oznameni tehotenstva ta zamestanvatel.nemoze vyhodit, nevztahuje sa na skusobnu dobu pripadne dobu urcitu..a to tak urcite je😀 ochranna lehota ma viac specifik ale nijak viac som sa im nevenovala jedine som chcela upozornit autorku ze ochranna lehota nefunguje tak ze otehotniem a automaticky ma nemozu vyhodit..co na tom nie je pravda?

fokuska
2. jan 2020

@lenkasgt "Ochranna lehota znamena ze potom co riadne pisomne oznamis zamestnavatelovi tehotenstvo, nemoze ta vyhodit."

To, ze zamestnavatel ta nemoze prepustit (okrem zakonnych dovov) pocas tehotenstva NIE JE ochranna lehota.

Ochranna lehota sa tyka nastupu na PN a nastupu na MD po tom, co pracovny pomer skonci. A aj netehotna zena a aj muzi maju ochrannu lehotu.

To, co si napisala je sice pravda, ale s ochrannou lehotou to nema vobec nic spolocne. Uz je to jasne?

evittam
2. jan 2020

@lenkasgt Súhlas s
@fokuska

nicolenicki
autor
2. jan 2020

@evittam takto ja som uzavrela pracovný pomer 7.5.2018 mala som ho na dobu určitú do 6.5.2019 ... Dňa 3.5.2019 čiže o 3 dni skôr ako mi končila doba určitá mi môj šéf priniesol dodatok k pracovnej zmluve s tým, že mi pracovnú dobu predlžuje na ďalšiu dobu určitú, t.j. do 6.5.2020. No k 31.5.2019 som dostala výpoveď a naďalej pokračovala v práci na dohodu.

fokuska
2. jan 2020

@nicolenicki Ak si k 31.5.2019 dostala vypoved, tak vypovedna doba ti bezala dokedy? Kedy sti realne skoncil PP?
Ak ti skoncil hned toho 31.5. tak si nemohla dostat vypoved, jedine, ze by ste nedodrzali vypovednu dobu. Nepodpisala si dohodu o skonceni PP?

mogaa
2. jan 2020

@nicolenicki pozri si či ti dali výpoveď alebo dohodu o skončení PP. Ak si podpísala dohodu o skončení PP je to tvoja hlúposť, treba si pozerať čo podpisuješ....Výpoveď ti zamestnávateľ dať nemohol keďže si mala platný PP a bola si tehotná, čiže pravdepodobne si podpísala dohodu o skončení PP, v tom prípade zamestnávateľ len využil že sa tomu nerozumieš a ponúkol ti dohodu o skončení PP...nikdy nepodpisuj nič na mieste na počkanie pokiaľ si nezistíš všetky dôsledky toho čo podpíšeš....

c_est_la_vie
2. jan 2020

@nicolenicki
@evittam no ono uz je nad tym aj tak neskoro spekulovat.

Boli dve moznosti ako mat vyssiu matersku- bud nerobit na dohodu, alebo si na pozicii recepcnej mohla ist za managerom a poziadat ho nech ti pp potiahne o tyzden, dva.
Asi sa bali PNniek a preplacania dovolenky, ale ja by som mu normalne vysvetlila ze potrebujem mat pp na 90 dni a kludne na mieste podpisala rozviazanie pp dohodou k terminu ktory je nevyhnutny.

@mogaa pochybujem ze v tom maji to mala nahlasene zamestnavatelovi. Teraz nastupuje na MD, cize porod bude v druhej polovici februara. V maji dieta asi len splodila, cize zamestnavatel za to nemoze.