Pracujem 40hod mesacne je to praca na dohodu,platia za mňa NP.
Mesačne zarobím 250e a niekedy 284e..
Pracujem od 20 januára a do konca roka mam zmluvu,chcela by som sa vas opýtať koľko eur mi vychádza materska? Zmluvu mi na konca roka zase predĺžia ,no plánujeme bábätko s priateľom tak sa chcem trochu poinformovať
Ďakujem
Ďakujem krásne,tak ja zatiaľ pracujem len od januára a do konca roka to vychádza nejaké 330 dni platenia nemocenského..takže nárok zrejme budem mať nie?a ked mi zamestnávateľ predĺži zmluvu a ja budem tehotna tak rata sa mi ďalej nemocenské poistenie ? Že budem mwt väčšiu materskú vtedy?
@lala0950 nárok na materské sa počíta odo dňa pôrodu, spätne, dva roky. Čiže dni poistenia sa ti budú počítať aj v roku 2021. Výška materskej sa však vypočíta z roku 2020. Iba ak by si budúci rok mala nového zamestnávateľa a dopracovala by si min 90 dni bez PN, vtedy by bol vymeriavací základ z nového pracovného pomeru.
Dobre takže do konca roka stíham mat tých 270dni NP a tak mam nárok na matersku aj ked len 370e ze by doplati aj úrad prace rodičak ale stále lepšie ako keď som mala pri synovi len 226e rodicak
@lala0950 materská je 75% z vymeriavacieho základu (hrubej mzdy). Vymeriavací základ pre materskú v roku 2021, bude zdaniteľný príjem v roku 2020 -ak budeš mar rovnakého zamestnávateľa.
Ak materská je nižšia ako RP, úrad prace ti dorovnala rozdiel. Po 34 týždňoch poberania materskej, budeš mat nárok na zvýšený RP 370€.
Navyše, ak vláda schváli novelu zákona s novou nemocenskom dávkou “tehotenské”, tak aj to by si mala ako príspevok. Samozrejme tehotenské a potom materské ak je splnená podmienka min 270 dni nemocenského poistenia za posledné 2 roky.