Vôbec sa týmto veciam nerozumiem, preto by som poprosila niekoho, kto tomu rozumie, či mi môže pomôcť. TPP mi skončil minulý rok v auguste, pracovala som takmer 4 roky vkuse. Odvtedy som na úrade práce. Nárok na materskú by som teda mala mať. MInulý rok som si však platila aj dobrovoľné nemocenské, ktoré som platila od konca roka, myslím, asi do konca augusta. Platila som 270 dní, lebo vtedy sa menili tie pravidlá a mne bolo dovolené doplatiť do tých 270. Ja som vedela tak, že ak stihnem dovtedy otehotnieť, mám nárok aj na materskú z dobrovoľného. Nestihla som, otehotnela som až v decembri. Keďže sa všetko okolo dobrovoľného zmenilo a minimálna mesačná platba sa poriadne zvýšila, neplatila som ďalej. Takže som si až doteraz myslela, že nárok na materskú z dobrovoľného už nemám. Ibaže nedávno som kdesi tu narazila na diskusiu, ktorú už neviem nájsť, kde niekto povedal, že ak žena v posledných dvoch rokoch platila 270 dní to dobrovoľné, nárok má. Môže však byť, že diskusia bola staršia a že kedysi to tak platilo. Tak teraz neviem, ja v týchto veciach dosť plávam, mám z toho chaos, je tu niekto, kto tomu poriadne rozumie a povie mi ako to teda je?🙂 Ďakujem krásne🙂
@amelie123 nárok na materskú ak nič neurobíš mať nebudeš. Nakoľko pri skončení PP a pri skončení DNP si nebola tehotná.
Môžeš mať MD z oboch poistení, zo zamestnania aj z DNP ale musíš preto niečo urobiť.
... musíš si nájsť zamestnanie ( aj ked len na týždeň dva ) u niekoho známeho ... kludne ti po 7 dnoch môže skončiť PP ..
a súbežne v čase toho zamestnania si založíš DNP z minima 393 eur na 7 dní .. potom ho môžeš zrušiť ( nezabudni včas zaplatiť odvody cca 32 eur )... ak toto urobíš .. tak tvoja MD sa bude počítať z hrubej mzdy z predošlého zamestnania + z DNP to bude 255 eur ..
ak by si sa zamestnala, a skončil by ti PP .. a ty by si až potom založila DNP tak by si nárok na MD zo zamestnania nemala, lebo novým poistením si zrušíš ochrannú lehotu ...
ak nemáš možnosť sa zamestnať u nikoho na tých pár dní , tak sa prihlás na DNP z minima 393 eur deň dva pred nástupom na MD a budeš dostávať MD 255 eur ...
ak nič z toho neurobíš čo som napísala, tak nárok na MD nebudeš mať a budeš dostávať až po narodení dieťaťa rodičovský príspevok ...
súhlas so zalka,
okrem podmienky mať aspon 270dní nem.poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom z každého poistenia (splnaš aj z dnp aj zo zamestnania) je podstatná dalšia základná podmienka, aby ti trvalo nem.poistenie v čase nástupu na md alebo aby si bola v tzv. ochrannej lehote po jeho ukončení. Ani z jedného nem.poistenia druhú podmienku nesplnaš, preto potrebuješ obe nem.poistenia obnoviť, ak z nich nárok na materské chceš získať. A ako píše zalka, ak chceš nárok z oboch, tak obe poistenia by mali trvať aspon 1den súbežne, teda ak ti vznikne jedno, tak druhé by malo vzniknúť ešte počas trvania toho druhého, inak ti prestane plynúť ochranná lehota.
Nárok na materksé v ochrannej lehote vzniká presne 6týž. pred termínom!
A ako píše, z toho dnp, treba zaplatiť poistné v splatnosti! ani o den neskôr a ani o cent menej!!! a so správnym variabilným a špecifickým symbolom!
doporučila by som ti obrátiť sa na gapa ona sa týmto veciam rozumie, ale podľa toho, čo píšeš, nebudeš mať nárok ani z jedného poistenia a pôjdeš len na rodičák odo d§a narodenia dieťaťa. budem rada ak ma niekto opraví a povie že sa mýlim