Ahojte. Vedeli by ste poradit, prosim?
Pracovala som 13 rokov bez prerusenia, ukoncila som prac.pomer k 31.7.2022, bola na podpore a od 1.12.22 pracujem opat, ale planujem k 28.02.23 skoncit prac.pomer a docerpat podporu a ostat nejaky cas bez prace. V pripade, ze by som nahodou otehotnela a mala termin porodu bud 12/2023 alebo v prvych mesiacoch buduceho roka, akym sposobom si viem zabezpecit narok na materske? Ak je to vobec mozne. DAKUJEM krasne.
Tak ako pises pri vypovedi uz musis byt tehotna inac prepadne ti materska
@mogaa predpokladam, ze ochranna lehota 180 dni sa nebude na mna vztahovat kedze posledny prac.pomer bude trvat iba 3 mes, nie? Teoreticky iba- ak by som mala termin porodu do 31.07.2024 tak splnam podmienku 270 dni v poslednych 2 rokoch. Lebo v r.2022 mam odpracovanych 8 mes a v r.2023 mam 2 mes. Len by som mala mat asi aktivne nemoc.poistenie... len neviem ako dlho mat trvat
Ak by si mala termín v 2024 musíš mat už aktívne poistenie, ochranná lehota sa na teba vzťahovať nebude.
no za posledné 2roky musíš mať nem.poistenie 270dní.....takže noazaj záleží kedy otehotnieš,,,,ochr.lehota od skončenia PP je 180dní...