Mám nárok na materskú?

29. júl 2022

Prosím poraďte niekto, kto sa vyzná v tejto oblasti. Som na RD s 2 ročným dieťaťom. Keď sa syn narodil, bola som s nim na MD, potom bol na MD manžel. Ja som medzitým bola evidovaná na úrade. Po skončení manželovej MD som sa vrátila na RD. V pripade, že by som mala druhé dieťa, ako som na tom s materskou? Bude sa mi počítať z bývalej práce pred pôrodom?

veronikaszabova
29. júl 2022

PP trva?

autor
29. júl 2022
veronikaszabova
29. júl 2022

Tak narok na MP aktualne nemas

autor
29. júl 2022

@veronikaszabova a co potrebujem aby som mala? Odrobit 3 mesiace niekde, či je to viac? Ďakujem

veronikaszabova
29. júl 2022

Potrebujes nazbierat 270 dni NP v obdobi 2 roky pred porodom. Plus mat aktivne NP

autor
29. júl 2022

@veronikaszabova a do toho sa neráta rodičovská dovolenka?

veronikaszabova
29. júl 2022

Ak ti netrval Pp, tak nie

autor
29. júl 2022

@veronikaszabova takže keď mi prvý rok materskej a rodičovského trval pp, tie dni sa rátajú?

luliu
29. júl 2022

Nemáš nárok na materskú, potrebuješ aktívne NP a 270 dni počas posledných 2 rokov. Čas keď si bola zamestnaná sa ti tam rata

autor
29. júl 2022

@luliu ďakujem. A je možnosť zaplatiť si poistenie samostatne na tých 270 dní? A potom dostať materskú? Oplatí sa to?

veronikaszabova
29. júl 2022

Uz sa neda platit len jedna cast, ale musis si zaplatit cely balik poistenia. Ci sa ti to oplati, si musis sama preratat.

luliu
29. júl 2022

Už si tehotná? Neviem či to stihneš plus môžeš porodiť skôr a potom nemusíš mať dostatok dni. A dnes sa nedá platiť samostatne len NP, musela by si si platiť komplet odvody a to je dosť drahé

gertys
29. júl 2022

Aka doba ubehla odkedy skoncil pp?? Si uz tehotna? Ak sa chces dobrovolne poistit, Musis platit socialke nemocenske a dochodkove to je ten cely balik. Zdravotne nie. Dokopy to robi z minimalnych odvodov 187€