Mám nárok na materskú?

diunka
1. feb 2022

Ahojte, chcela by som sa opýtať či budem mať vôbec nárok na nejakú materskú, 31.10. 2021 mi nepredlzili zmluvu po 2 rokoch a od 1.11. 2021 som evidovaná na úrade práce a na podpore nezamestnanosti, ostala som v novembri tehotná len že čo teraz, či si nájsť rýchlo niečo hocičo aby som materskú mala, čítala som že stačí odrobit aspoň 90 dní aby som dostala aspoň nejakú, dostala som aj ponuku ale len na dohodu o pracovnej činnosti, ráta sa do materskej aj to? Stíham to vôbec? termín pôrodu august, bol niekto v podobnej situácii že ako a čo ďalej? Ďakujem pekne.

nana8989
1. feb 2022

@diunka kedy si mala poslednú MS? Záleží ci budeš v ochrannej lehote alebo nie.

diunka
autor
1. feb 2022

@nana8989 11.11. Čiže v ochrannej lehote už nie som 🧐😏

aliaray1
1. feb 2022

@diunka presne ako pises, v ochrannej 8 mes. by si nebola. Ak by si sa ale zamestnala (co i len na 1 den + odsledovat si ci ta prihlasili do SP a ZP), potom si v 8 mes. OL a ak splnas ostatne podmienky, mas narok na materske.

diunka
autor
2. feb 2022

@aliaray1 aha 🤔 no ja som čítala že minimálne 90 dní musím odrobiť bez PN aby sa mi počítala materská z tej práce 🤔

aliaray1
2. feb 2022

@diunka na vznik naroku sa potrebujes aspon na 1 den zamestnat. Ak neodrobis 90 dni bez lekara/PN, vypocitavat vysku materskej ti budu podla predosleho zamestnania. Tehotenske detto.

Ak mas narok na matersku, rodicak bude o tych 100€ vyssi tiez potom.