Prosím o radu.Chcem sa opýtať mám nárok na materskú? Od roku 2010 som zamestnaná v Lidli.V roku 2012 som bola na materskej a potom rodičovskej do 3 rokov malej.15.8.2015 som nastúpila naspäť do práce. Robim tam stále,ale v roku 2016 som bola na PN koli potratu a pár krát s malou na očr.Od 19.12.2016 som PN, koli problémom v terajšom tehu.Dnes mi dr.povedala že mám prísť 18.5.ze nastúpim na materskú.Mam na ňu vôbec nárok?A či je materská vyssia ako PN,či menšia?Myslim finančné.Ďakujem
ak si realne pracovala 270 dni, tak narok na materske mas. Takze podla mna ked zratas pocet dni od nastupu spat do prace po odchod na PN, odratas dni tej kratkodobej pn a ocr a vyjde cislo vacsie ako 270, tak je to ok.
@mischelin89 Nemas pravdu. Nic nemusi odratavat. Podmienka naroku na MD nie je 270 odpracovanych dni ale 270 dni nemocenskeho poistenia,ktore trva aj pocas PN,OCR,MD-pokial PP samozrejme trva. Cize ona ak ma TP napr.30.6.2017 tak jej rozhodujúce obdobie je od 30.6.2015-30.6.2017.
@mischelin89 Cize od 15.8.2015 ma k dnesnemu dnu 633dni NP.
@map0007 MD sa ti vypocita z hrubeho prijmu za rok 2016. A je to z neho 75%.
@map0007 Cize ak si mala napr.za r.2016 celkový hrubý príjem 10tis.Eur, a napr.na PN a OCR si bola celkovo za rok 100dni tak od celkoveho poctu dni odpocitaj tieto dni (t.j.366-100), hrubý príjem vydel tymto cislom (t.j. 10tis./266). Cize ti vyjde VZ na den=37,59 t toho mas 75%=28,19. Cize MD pri 30dnovom mesiaci vyjde cca 845Eur.😉
No je tak ako ti písali baby, máš normálne nárok na materskú a tú budeš mať jednoznačne vyššiu ako PN takže sa ti to oplatí neboj. A PN nemusíš odrátavať od odpracovných dní lebo to sa normálne ráta, že si bola zamestnaná a tam ide o to, nie o to koľko dní si bola v práci. Takže máš na ňu normálne nárok neboj sa.
@evittam no ale ja som tiez uz piatym mesiacom na PN...mam pracu, kde som vyplacana dodatocne variabilnou zlozkou, kazdy mesiac mi este chodia peniaze...ale do socialnej poistovne neodvadzam. Odkedy som na pn, ten prijem co mi chodi je bez odvodov na nemocenske poistenie. (Info z vyplatnej pasky) Som teda poistena aj ked realne neplatim poistenie?
A k tomu, co som radila....mne tak bolo povedane na infolinke socialnej poistovne, tiez som to zistovala, tak posuvam dalej. Ak to nie je dobre, tak to uz je ozaj na zamyslenie, odkial cerpat, ked zdroj nevie :/
@mischelin89 Plati to čo som uz napisala vyssie. Neviem co je na tom nezrozumitelne. Podmienkou naroku nie su odvedené odvody 270dni ale 270dni NP kde spada aj obdobie PN,MD,RD pokial PP trva.
Pokial ti nieco ten tvoj zdroj neda pisomne tak tomu mozes verit ale ja tomu neverim. Oni bud nevedia alebo nechcu poradiť. Bohužiaľ.
materské je určite vyššie ako PN, keďže je to 75% z VZ, a PN je prvé 3 dni len 25% a zvyšné dni 55%
nárok podľa mňa mať budeš