Pracujem vo firme od roku 2009,v roku 2011v decembri som sla na marodku a v rok2012 bola az do porodu na marodke a potom na materskej,taxsia praca a rizikove tehu.Mala sa narodila 15.08.2012,v septembri rok 2015po 3 rokov materskej-rodicovskej som sa vratila do prace.Chcem sa opytat mam pravo poberat dalsiu matersku,ci musim odrobit dalsie cca 270dni aby som mala na nu pravo.Dakujem:-)
Ak si stále zamestnaná, tzn. ak si po RD hneď nastúpila späť do pôvodnej práce, tak nemusíš odrobiť ďalších 270 dní, keďže sa ti do nich ráta aj celá RD. Počas RD je nemocenské poistenie prerušené, to je pravda, ale na účely nároku na materské sa doba na RD u zamestnankyne ráta ako nemocenské poistenie.
Týmto by som rada vyvrátila veľmi častý blud MK, že aj zamestnaná po nástupe do práce z RD musí opäť odrobiť 270 na nárok na novú materskú. Nie, NIE JE TO PRAVDA. Tak ako má nárok na materské v prípade reťazového pôrodu (do 3 rokov staršieho dieťaťa - kým je ešte na RD), tak má nárok na materské aj počas 1-269. dňa v práci po ukončení prvej RD.